Message:

עובדות על נגיף הקורונה (Covid‑19) - swprs | יניב חמו

עובדות על נגיף הקורונה (Covid‑19)

החומר המוצג נאסף על ידי SPR, מכון שוויצרי לחקר מדיניות, ומובא כאן באישור המכון.

התרגום לעברית מאת יניב חמו.

פורסם: 14 במרץ, 2020; עודכן15 ביולי, 2020

שפות: CZ, DE, EN, ES, FI, FR, GR, HBS, HE, HU, IT, JP, KO, NL, NO, PL, PT, RO, RU, SE, SI, SK, TR

עובדות מגובות אודות Covid‑19, שסופקו על ידי מומחים בתחום, כדי לעזור לקוראינו לבצע הערכת סיכון מציאותית. (מעודכן לעיתים קרובות, ראו עדכון אחרון)

"הדרך היחידה להילחם במגיפה היא הכנות."
- אלבר קאמי, המגיפה (1947)

סקירה כללית

  1. על פי המחקרים האימונולוגיים האחרונים, שיעור התמותה של Covid‑19 הוא כ-0.1% עד 0.3%, דומה לשפעת עונתית קשה.

  2. עבור אנשים הנמצאים בסיכון גבוה או בחשיפה גבוהה (כולל עובדי שירותי הבריאות), טיפול מוקדם או מניעתי הוא חיוני כדי למנוע את התקדמות המחלה.

  3. במדינות כמו ארה"ב, בריטניה, וגם שבדיה (שלא הפעילה סגר), התמותה הכללית מתחילת השנה היא כמו שפעת עונתית קשה; במדינות כמו גרמניה, אוסטריה ושוויץ, התמותה הכוללת היא בטווח של שפעת קלה.

  4. ברוב המקומות הסיכון למוות עבור האוכלוסייה הכללית בגילאי בית הספר והעבודה הוא בדרך כלל סיכון דומה לסיכון בנסיעה יומיומית לרכב לעבודה. מקור ההפרזה ברמת הסיכון הוא שלא נלקחו בחשבון אנשים רבים עם תסמינים קלים בלבד או ללא תסמינים.

  5. עד 80% מהאנשים הנמצאים חיוביים בבדיקה הם חסרי תסמינים לחלוטין. אפילו בטווח הגילאים 70-79, כ-60% מהנדבקים לא מפתחים תסמינים כלל. מעל 95% מהנדבקים מפתחים לכל היותר תסמינים קלים בלבד.

  6. לעד 60% מכלל האוכלוסיה כבר הייתה חסינות קיימת כלשהי ל-Covid‑19 כתוצאה מחשיפה לנגיפים אחרים ממשפחת הקורונה (כלומר נגיפי הצטננות). ההנחה הראשונית שלא הייתה חסינות נגד נגיף הקורונה החדש לא הייתה נכונה.

  7. גיל המוות החציוני ברוב המדינות (כולל איטליה) הוא מעל 80, ורק לכ-4% מהנפטרים לא היו מחלות רקע קשות. חתך הגילאים והסיכוי למוות תואמים אפוא את התמותה הטבעית.

  8. בהרבה המדינות, עד שני שליש מכלל מקרי תמותת היתר התרחשו בבתי אבות סיעודיים, אשר הסגר הכללי לא משפיע עליהם. יתרה מזו, במקרים רבים לא ברור אם האנשים הללו באמת מתו מ-Covid‑19 או משבועות של מתח קיצוני, פחד, ובדידות.

  9. עד 30% מכל מקרי תמותת היתר נגרמו לא על ידי Covid‑19, אלא כתוצאה מההשפעות של הסגר, הבהלה והפחד. לדוגמא, הטיפול בהתקפי לב ושבץ מוחי ירד בשיעור של עד 60% מכיוון שמטופלים רבים כבר לא העזו ללכת לבית חולים.

  10. אפילו במה שמכונה "מקרי מוות מקורונה" לרוב לא ברור אם הם מתו בגלל או עם הקורונה (כלומר ממחלות רקע) או אם רק "הונח" שהנגיף אחראי למוות אף שלא בוצעה כלל בדיקה. עם זאת, נתונים רשמיים בדרך כלל אינם מבחינים בין המקרים הללו.

  11. דיווחים רבים בתקשורת על אנשים צעירים ובריאים שמתים מ-Covid‑19 הוכחו כשקריים בבדיקה מדוקדקת יותר. רבים מהאנשים האלה לא מתו מ-Covid‑19 או שהיו להם מחלות רקע רציניות (כמו לוקמיה לא מאובחנת), או למעשה הם היו בני 109 ולא בני 9. גם הטענה לעלייה בשכיחות מחלת קוואסאקי בקרב ילדים התבררה כמוגזמת.

  12. מרבית התסמינים של Covid19 יכולים להיגרם גם כתוצאה משפעת קשה (כולל דלקת ריאות, פקקת ואובדן זמני של חוש הריח), אך במקרה של קורונה קשה התסמינים אכן תכופים ובולטים יותר.

  13. עלייה חדה בשיעורי תמותה אזורית יכולה להתרחש אם המערך הסיעודי של טיפול בקשישים וחולים קורס עקב זיהום או פאניקה, או אם ישנם גורמי סיכון נוספים כמו זיהום אוויר חמור. תקנות מפוקפקות לטיפול בגופות המתים הובילו לעיתים לעומסי יתר בשירותי ההלוויות ושריפת הגופות.

  14. במדינות כמו איטליה וספרד, ובמידה מסוימת גם בריטניה וארה"ב, עומס יתר על מערכת הבריאות בעקבות גל שפעת קשה, אינו תופעה חריגה. בנוסף, עד 15% מהרופאים והאחיות הוכנסו להסגר, גם אם הם לא מראים תסמינים כלל.

  15. העקומות האקספוננציאליות המוצגות לעיתים קרובות של "מקרי קורונה" מטעות, מכיוון שמספר הבדיקות עולה גם הוא באופן אקספוננציאלי. ברוב המדינות, היחס בין מספר התוצאות החיוביות לסך כל מספר הבדיקות נותר קבוע בין 5% ל-25% או עולה רק לאט מאוד. במדינות רבות, שיא ההתפשטות כבר עבר זמן רב לפני הסגר.

  16. מדינות אשר לא הפעילו סגר והגבלות על מגע חברתי, כמו יפן, דרום קוריאה, בלארוס או שוודיה, לא סובלות מהנגיף יותר ממדינות אחרות. שבדיה אף זכתה לתשבוחות מארגון הבריאות העולמי ונהנית כרגע משיעורי חיסון טבעי גבוהים מאשר במדינות שהפעילו סגר. 75% מהתמותה בשבדיה התרחשו בבתי אבות סיעודיים שלא קיבלו הגנה מספיק מהר.

  17. החשש ממחסור במכונות הנשמה לא היה מוצדק. לדברי מומחי ריאות, ההנשמה הפולשנית (צנרור) שבוצעה בחולי קורונה, אשר נבחרה מתוך חשש להתפשטות הנגיף, היא בהרבה מקרים לא יעילה ומזיקה לריאות.

  18. מספר מחקרים מצאו כי דרכי ההעברה העיקריות של הנגיף אינן אירוסולים המגיעים רחוק (כלומר רסיסים זעירים הצפים האוויר) ולא משטחי הדבקה (לדוגמא ידיות של דלתות), אלא מגע ישיר עם טיפות המותזות בשיעול או התעטשות. עם זאת, בנסיבות מסוימות, נראה כי העברת באמצעות אירוסולים אפשרית במקומות סגורים.

  19. יעילותן של מסכות הפה אצל אנשים בריאים או אסימפטומטיים עדיין מוטלת בספק. מומחים מזהירים שמסכות כאלה מפריעות לנשימה רגילה ועלולות להפוך ל"נשאיות חיידקים" אם עושים בהן שימוש חוזר.

  20. מרפאות רבות באירופה ובארה"ב נותרו בניצולת נמוכה מאוד או כמעט ריקות בזמן שיא המחלה, ובמקרים מסויימים נאלצו לשלוח את הסגל לביתו. ניתוחים וטיפולים רבים בוטלו, כולל מספר השתלות איברים וטיפולי סרטן.

  21. מספר אמצעי תקשורת נתפסו כשהם מנסים לעשות דרמטיזציה של המצב במרפאות, לפעמים אפילו בעזרת תמונות וסרטונים מניפולטיביים. באופן כללי חוסר המקצועיות בדיווחים של כלי תקשורת רבים הביא את הפחד והפאניקה בציבור לשיא.

  22. ערכות הבדיקה לנגיף הנמצאות בשימוש ברחבי העולם מועדות לטעויות ועלולות לתת תוצאות חיוביות שגויות ותוצאות שליליות שגויות. יתר על כן, בדיקת הנגיף הנמצאת כיום בשימוש לא עברה אישור קליני עקב לחץ זמן, ומגיבה גם לנגיפים אחרים ממשפחת הקורונה.

  23. מספר רב של מומחים בעלי שם בינלאומי מתחומי הווירולוגיה, האימונולוגיה והאפידמיולוגיה רואים את האמצעים שננקטו כלא יעילים ומזיקים, וממליצים על חיסון טבעי מהיר של האוכלוסייה הכללית תוך הגנה על קבוצות הסיכון.

  24. בשום נקודת זמן לא הייתה הצדקה רפואית לסגירת בתי ספר, שכן הסיכוי להדבקה והסכנה מהמחלה לילדים הם מזעריים. כמו כן אין כל הצדקה רפואית לצמצום גודל הכיתות, חבישת מסיכות פה, או חוקי "ריחוק חברתי" בבתי ספר.

  25. כמה מומחים רפואיים תיארו את החיסונים נגד נגיפים ממשפחת הקורונה כמיותרים או אפילו מסוכנים. ואכן, החיסון נגד שפעת החזירים משנת 2009, למשל, הוביל לעיתים לנזק נוירולוגי קשה ותביעות משפטיות במיליונים. בבדיקות של חיסונים חדשים נגד הקורונה, כבר נגרמו סיבוכים והתרחשו כשלים חמורים.

  26. מחלה עולמית של דרכי הנשימה אכן יכולה להימשך מספר עונות, אך מחקרים רבים על "גל שני" מבוססים על הנחות מאוד לא מציאותיות, כמו סיכון אחיד לחלות ולמות על פני כל קבוצות הגיל.

  27. כמה אחיות, למשל בעיר ניו יורק, תיארו התנהלות רפואית לקויה אשר לעיתים קרובות הסתיימה במוות בגלל תמריצים כספיים מפוקפקים או פרוטוקולים רפואיים בלתי הולמים. בעוד שנמצא כי טיפול מוקדם על ידי אבץ ו-HCQ (הידרוקסיכלורוקווין) הוא למרות הכל אכן יעיל.

  28. מספר האנשים הסובלים מאבטלה, דיכאון, ואלימות במשפחה כתוצאה מהצעדים שננקטו הגיע לרמות שיא. מספר מומחים מאמינים כי אמצעי הנגד שננקטו יגבו הרבה יותר חיים מהנגיף עצמו. על פי האו"ם 1.6 מיליארד אנשים ברחבי העולם בסכנה לאיבוד פרנסתם.

  29. אדוארד סנודן (Edward Snowden) הזהיר כי משבר הקורונה משמש להרחבה משמעותית וקבועה של הפעלת אמצעי מעקב על האוכלוסייה הכללית. הווירולוג הנודע פבלו גולדשמידט (Pablo Goldschmidt) דיבר על "טרור תקשורתי עולמי" ועל "צעדים טוטליטריים". הווירולוג הבריטי המוביל פרופסור ג'ון אוקספורד (John Oxford) דיבר על "מגיפה תקשורתית".

  30. מחקר של ארגון הבריאות העולמי שנערך בשנת 2019 בנושא נקיטת צעדים להגנה על בריאות הציבור נגד מגיפת שפעת מצא כי מבחינה רפואית "מעקב אחר מגעים" אינו מומלץ "בשום פנים ואופן". עם זאת, יישומי מעקב אחר מגעים כבר הפכו לחובה חלקית במספר מדינות.

ראו גם:

אוסף דיאגרמות

שיעור התמותה העולמית מקורונה בהשוואה למגיפות קודמות
"מקרים" לעומת מקרי מוות
שבדיה: מקרי מוות שנחזו לעומת מציאות
מקרי מוות מקורונה: שבדיה מול ניו יורק
מקרי מוות מקורונה: שבדיה מול אנגליה
שבדיה: תמותה מכל הסיבות (נובמבר עד מאי) מאז 1990
ארה"ב: מקרי מוות יומיים מקורונה
תמותה כללית בארה"ב 2020 לעומת 2018
ארה"ב: שיעור התמותה המותאם לגיל מאז 1900 (CDC)
ארה"ב: אחוז מקרי המוות בבתי אבות
אחוז מקרי המוות בבתי אבות
השוואה בין תקופות מיתון בארה"ב
בריטניה: תמותה 2020 (מותאמת) לעומת 1999 ו-2000
בריטניה: תמותה 2020 לעומת 2000
שוויץ: תמותה לעומת מודל נורמלי (2010-2020)
גרמניה: תמותה (2017 עד 2020)

עדכונים

להלן תמצאו עדכונים מגובים במלואם על ההתפתחויות הרפואיות והפוליטיות.

יולי 2020

על התקדמות המגיפה

ברוב מדינות המערב, שיא ההדבקות בקורונה הושג כבר במרץ או באפריל ולעיתים קרובות לפני הפעלת הסגר. שיא מקרי המוות ברוב מדינות המערב היה באפריל. מאז, מספר האשפוזים והתמותה נמצאים בירידה ברוב מדינות המערב (ראו גרפים בהמשך).

אותה השתלשלות אירועים חלה גם במדינות ללא סגר, כמו שבדיה, בלארוס ויפן. התמותה השנתית המצטברת ברוב מדינות המערב ממשיכה להיות בטווח של עונת שפעת קלה (למשל גרמניה, אוסטריה, שוויץ) עד קשה (למשל, ארה"ב, בריטניה).

לאחר תום הסגר, מספר בדיקות הקורונה שבוצעו באוכלוסייה הכללית בסיכון נמוך גדל מאוד במדינות רבות, בהקשר של אנשים שחוזרים לעבודה ולבית הספר.

זה הוביל לעלייה מסוימת במספר תוצאות הבדיקה החיוביות במדינות או באזורים מסוימים, שהוצגו על ידי אמצעי תקשורת ורשויות רבות כעלייה מסוכנת לכאורה ב"מספר המקרים" ולעיתים הובילו למגבלות חדשות, גם כאשר שיעור הבדיקות החיוביות מכלל הבדיקות נותר מאוד נמוך.

עם זאת, "מספר המקרים" הוא נתון מטעה שלא ניתן להשוואה עם מספר האנשים חולים או שנדבקו באמת. בדיקה חיובית יכולה, למשל, לנבוע ממקטעי וירוסים שאינם זיהומיים, הדבקה אסימפטומטית, בדיקה חוזרת, או תוצאה חיובית שקרית.

יתרה מזאת, ספירת "מספר המקרים" אינה משמעותית פשוט מפני שבדיקות נוגדנים ובדיקות אימונולוגיות הראו זה מכבר כי נגיף הקורונה החדש נפוץ פי חמישים מכפי שהונח על בסיס בדיקות PCR יומיות.

במקום זאת, הנתונים המכריעים הם מספר החולים, האשפוזים ומקרי המוות. עם זאת יש לציין שבתי חולים רבים חוזרים לפעולה רגילה וכל החולים, כולל חולים אסימפטומטיים, נבדקים לנגיף הקורונה. לכן, מה שחשוב הוא מספר חולי הקורונה בפועל בבתי חולים ויחידות הטיפול נמרץ.

במקרה של שוודיה, למשל, ארגון הבריאות העולמי נאלץ לחזור בו מסיווג שוודיה כ"מדינת סיכון" לאחר שהתברר כי העלייה לכאורה ב"מקרים" נבעה מגידול בבדיקות. למעשה, מספר האשפוזים ומקרי התמותה בשבדיה הולכים ויורדים מאז אפריל.

יש מדינות שכבר הגיעו למצב של תמותה כללית מתחת לממוצע כבר במאי. הסיבה לכך היא שהגיל החציוני של מקרי מוות מקורונה היה לעיתים קרובות גבוה יותר מתוחלת החיים הממוצעת, שכן עד 80% מקרי המוות התרחשו בבתי אבות.

במדינות ואזורים בהם התפשטות נגיף הקורונה הצטמצמה מאוד, בכל זאת תיתכן עלייה מחודשת בחולי קורונה. במקרים אלה, טיפול מוקדם ויעיל חשוב (ראו להלן).

התמותה הגלובלית מ-Covid‑19 היא כיום - למרות האוכלוסייה המבוגרת משמעותית בימינו - בסדר גודל שלם מתחת למגיפות שפעת של 1957 (שפעת אסיאתית) ו -1968 (שפעת בהונג קונג) ובטווח "מגיפת שפעת החזירים" הקלה למדי משנת 2009.

התרשימים הבאים ממחישים את הפער בין "מספר המקרים", חולים ומקרי מוות.

מספר המקרים לעומת מקרי המוות ברחבי העולם
מספר "המקרים" לעומת מקרי המוות ברחבי העולם
מספר המקרים לעומת מקרי המוות בארהב
מספר "המקרים" לעומת מקרי המוות בארה"ב
מספר המקרים לעומת מקרי המוות בפלורידה
מספר "המקרים" לעומת מקרי המוות בפלורידה
שבדיה: מספר המקרים, בנירמול למספר הבדיקות, ומספר האשפוזים בטיפול נמרץ
שבדיה: מספר "המקרים", בנירמול למספר הבדיקות, ומספר האשפוזים בטיפול נמרץ
התמותה הכוללת בשבדיה 1990-2020
התמותה הכוללת בשבדיה 1990-2020
התמותה בבריטניה ב-2020 בהשוואה ל-1999 ו-1998
התמותה בבריטניה ב-2020 בהשוואה ל-1999 ו-1998
שוויץ: התמותה הכוללת ביחס לנורמה, 2010-2020
שוויץ: התמותה הכוללת ביחס לנורמה, 2010-2020
גרמניה: תמותה כוללת 2017-2020
גרמניה: תמותה כוללת 2017-2020
התמותה העולמית מקורונה בהשוואה למגיפות קודמות
התמותה העולמית מקורונה בהשוואה למגיפות קודמות

על התמותה מ-Covid19

מרבית מחקרי הנוגדנים הראו שיעור תמותה בכלל האוכלוסייה (IFR) של 0.1% עד 0.3%. רשות הבריאות האמריקנית CDC פרסמה בחודש מאי את "ההערכה הטובה ביותר", שהיא עדיין זהירה, של 0.26% (בהתבסס על 35% מקרים אסימפטומטיים).

עם זאת בסוף מאי פורסם מחקר אימונולוגי שנעשה באוניברסיטת ציריך, אשר הראה לראשונה כי בדיקות הנוגדנים הרגילות המודדות נוגדנים בדם (IgG ו- IgM) יכולים לאתר לכל היותר כחמישית מכל זיהומים בווירוס.

הסיבה לכך היא שברוב האנשים נגיף הקורונה כבר מנוטרל על ידי נוגדנים על הקרום הרירי (IgA) או על ידי חסינות תאית (תאי T) ולכן לא מתפתחים תסמינים או יש תסמינים קלים בלבד.

המשמעות היא שנגיף הקורונה ככל הנראה נפוץ בהרבה ממה שהונח בעבר ושיעור התמותה מהדבקות נמוך פי חמש מההערכות בעבר. לכן, שיעור התמותה האמיתי יכול להיות משמעותית מתחת ל 0.1% ובכך בטווח שפעת עונתית רגילה.

בנוסף, המחקר השוויצרי עשוי להסביר מדוע ילדים בדרך כלל אינם מפתחים תסמינים (עקב מגע תכוף עם נגיפים קודמים ממשפחת קורונה), ומדוע במוקדי התפרצות כמו ניו יורק נרשמה שכיחות נוגדנים (IgG / IgM) של לכל היותר 20% - מכיוון שזה אומר שהושגה חסינות העדר.

המחקר השוויצרי אושר בינתיים על ידי מספר מחקרים נוספים:

  1. מחקר שוודי הראה כי אנשים עם מחלה קלה או אסימפטומטית נטרלו לעיתים קרובות את הנגיף בתאי T ללא צורך לייצר נוגדנים. בסך הכל, חסינות תאי T הייתה נפוצה בערך פי שניים מחסינות הנוגדנים.

  2. מחקר נוגדנים גדול מספרד שפורסם ב-Lancet הראה שפחות מ-20% מהאנשים הסימפטומטיים וכ-2% מהאנשים האסימפטומטיים היו בעלי נוגדנים מסוג IgG.

  3. מחקר גרמני (בשלבי הדפסה) הראה כי 81% מהאנשים שטרם היו במגע עם נגיף הקורונה כבר היו בעלי תאי T הפעילים רוחבית, כלומר חסינות רקע מסוימת (עקב מגע עם נגיפים אחרים ממשפחת הקורונה).

  4. מחקר סיני שפורסם בכתב העת Nature הראה כי בקרב 40% מהאנשים האסימפטומטיים וב-12.9% מהאנשים הסימפטומטיים לא ניתן לאתר נוגדנים מסוג IgG לאחר ההחלמה.

  5. מחקר סיני נוסף בקרב כמעט 25,000 עובדי מרפאות בווהאן הראה כי לכל היותר חמישית מהעובדים שסביר שנדבקו היו בעלי נוגדנים מסוג IgG (כתבה בעיתונות).

  6. מחקר צרפתי קטן (בשלבי הדפסה) הראה כי שישה מתוך שמונה קרובי משפחה של חולי קורונה פיתחו חסינות זמנית של תאי T ללא נוגדנים.

ראיון בוידאו: רופא שוודי: חסינות תאי T והאמת על Covid‑19 בשבדיה

בהקשר זה, מחקר אמריקאי שפורסם בכתב העת Science Translational Medicine, הגיע למסקנה, תוך שימוש במדדים שונים, שהתמותה מ-Covid‑19 הייתה נמוכה בהרבה ממה שהונח בעבר, אך התפשטותה בכמה מוקדי התפרצות הייתה מהירה עד פי 80 מההערכות, מה שיכול להסביר את העלייה המהירה במספר החולים שדעכה מהר.

מחקר שנערך באתר הסקי האוסטרי אישגל (Ischgl), אחד ממוקדי התפרצות הראשונים באירופה, מצא נוגדנים בקרב 42% מהאוכלוסייה. 85% מההדבקויות היו קלות מאוד, כ-50% מההדבקויות עברו לחלוטין ללא תסמינים (מורגשים).

שכיחות הנוגדנים הגבוהה של 42% באישגל היא תוצאה מהעובדה שאישגל גם בדקה נוגדנים מסוג IgA בדם (במקום רק IgM / IgG). ללא ספק בדיקות נוספות ל-IgA בריריות ולתאי T היו מראות רמות חסינות גבוהות אף יותר, וקרוב לחסינות עדר.

באישגל היו שני מקרי מוות הקשורים לקורונה (שניהם גברים מעל גיל 80 עם מחלות רקע), והתוצאה הייתה "IFR מוערך" של 0.26%. בהתחשב במבנה האוכלוסייה ובהיקף החסינות בפועל, סביר להניח כי השיעור האמיתי הוא מתחת ל-0.1%.

בשל שיעור התמותה הנמוך למדי, Covid‑19 נופל לכל היותר לרמה 2 של תוכנית הטיפול במגיפות בת חמש הדרגות שפותחה על ידי רשויות הבריאות האמריקאיות. ברמה זו יש ליישם רק "בידוד מרצון של אנשים חולים", ולא מומלץ לבצע אמצעים נוספים כמו מסכות פנים, סגירות בתי ספר, כללי ריחוק, מעקב אחר מגעים, חיסונים והטלת סגר על חברות שלמות.

התוצאות האימונולוגיות החדשות פירושן גם ש"תעודות חסינות" וחיסונים המוניים לא יהיו יעילים ולכן הם אינם אסטרטגיה בת קיימא.

יש אמצעי תקשורת שממשיכים לדבר על רמות תמותה גבוהות בהרבה. עם זאת, אמצעי תקשורת אלה מתייחסים למודלים מיושנים המבוססים סימולציה, מבלבלים בין שיעור תמותה באוכלוסיה לעומת בקרב הנדבקים, או CFR ו- IFR, או "IFR גולמי" ו-IFR מבוסס אוכלוסיה. עוד על שגיאות אלה כאן.

ביולי דווח על שכיחות נוגדנים של לכאורה עד 70% בכמה מחוזות בניו יורק. עם זאת, לא מדובר בנתון מבוסס אוכלוסיה, אלא בנוגדנים אצל אנשים שביקרו בחדרי מיון.

הגרף הבא מראה את ההתפתחות בפועל של מספר מקרי המוות מקורונה בשבדיה (כחול: ללא סגר, ללא חובת חבישת מסכות פה) בהשוואה לתחזיות של האימפריאל קולג 'בלונדון (כתום: אם לא יופעלו שום אמצעים; אפור: אמצעים מתונים). התמותה שנתית מכל הסיבות בשוודיה נמצאת למעשה בטווח של גל שפעת בינוני, ונמוכה ב-3.6% בהשוואה לשנים קודמות.

מספר מקרי המוות מקורונה: תחזית ה-ICL מול המציאות (HTY/FOHM)
מספר מקרי המוות מקורונה: תחזית ה-ICL מול המציאות (HTY/FOHM)

על הסיכונים הבריאותיים של Covid‑19

מדוע נגיף הקורונה אינו מזיק עבור אנשים רבים, אך מסוכן מאוד עבור אנשים מסוימים? הסיבה נוגעת לתכונות מיוחדות של הנגיף ומערכת החיסון האנושית.

אנשים רבים, כולל כמעט כל הילדים, יכולים לנטרל את נגיף הקורונה עם חסינות קיימת (עקב מגע עם נגיפים קודמים ממשפחת הקורונה) או באמצעות נוגדנים בריריות (IgA), מבלי שהוא יגרום נזק.

אם זה לא מצליח, הנגיף יכול לחדור לאורגניזם. שם הנגיף יכול לגרום לסיבוכים בריאה (דלקת ריאות), בכלי הדם (פקקת, תסחיפים) ואיברים אחרים, בגלל השימוש היעיל שלו בקולט התאי האנושי ACE2.

אם במקרה זה מערכת החיסון מגיבה חלש מדי (אצל אנשים מבוגרים) או חזק מדי (אצל אנשים צעירים יותר), מהלך המחלה יכול להפוך לקריטי.

כבר התקבל אישור שהתסמינים או הסיבוכים מ-Covid‑19 קשה יכולים להימשך שבועות ואף חודשים במקרים מסוימים.

לפיכך, אין לזלזל בנגיף הקורונה וטיפול מוקדם ויעיל הוא קריטי עבור חולים בסיכון.

בטווח הארוך יותר, נגיף הקורונה החדש יכול להתפתח לנגיף הצטננות טיפוסי, בדומה לנגיף הקורונה NL63, המשתמש גם הוא בקולטן ACE2 וכיום הוא משפיע בעיקר על ילדים צעירים וחולים סיעודיים, עם זיהומים בדרכי הנשימה העליונות והתחתונות.

על הטיפול ב-Covid‑19

הערה: חולים מתבקשים להתייעץ עם רופא.

מספר מחקרים אישרו כעת את דבריהם של כמה רופאים "בשטח" מאז מרץ: טיפול מוקדם בחולי קורונה עם אבץ ותרופת המלריה הידרוקסיכלורוקין (HCQ) אכן יעיל. הרופאים בארה"ב דיווחו על ירידה בשיעורי אשפוז של עד 84% ועל ייצוב המצב הבריאותי לעתים קרובות תוך מספר שעות.

לאבץ תכונות אנטי-ויראליות, HCQ תומך בספיגת אבץ ובעל תכונות אנטי-ויראליות נוספות. תרופות אלו מלוות במידת הצורך באנטיביוטיקה (למניעת זיהום-על בקטריאלי) ומדללי דם (למניעת פקקת ותסחיפים הקשורים לזיהום).

התוצאות השליליות לכאורה או בפועל של HCQ במחקרים מסוימים התבססו, על פי הידע הנוכחי, על שימוש מאוחר (מטופלים בטיפול נמרץ), מינון מוגזם (עד 2400 מג ליום), מסדי נתונים שעברו מניפולציה או התעלמות מהוראות השימוש בתרופות (למשל, פביזם או בעיות לב).

למרבה הצער, ארגון הבריאות העולמי, אמצעי תקשורת רבים ורשויות מסוימות חיבלו באורח לא מבוטל וללא סיבה בבריאות הציבור בחודשים האחרונים בגלל עמדתם השלילית, שאולי הונעה פוליטית או הושפעה מאינטרסים של תעשיית התרופות.

הפרופסור הצרפתי לרפואה ג'ואד זמורי (Jaouad Zemmouri), למשל, מעריך כי אירופה הייתה יכולה למנוע עד 78% ממקרי המוות מקורונה על ידי אימוץ אסטרטגיית טיפול עקבית ב-HCQ .

יש לקחת בחשבון את הוראות השימוש ב-HCQ כמו פביזם או בעיות לב, אולם המחקר האחרון שפורסם במרכז הרפואי פורד (Ford Medical Center) השיג ירידה בתמותה בבתי חולים של כ-50% אפילו עם 56% חולים אפרו-אמריקאים (שלעתים קרובות סובלים מפביזם).

עם זאת, הנקודה המכריעה בטיפול בחולים בסיכון גבוה היא התערבות מוקדמת ברגע שהתסמינים האופייניים הראשונים מתפתחים ואפילו ללא בדיקת PCR על מנת למנוע את התקדמות המחלה ולהימנע מאשפוז במחלקה לטיפול נמרץ.

מרבית המדינות עשו את ההפך הגמור: לאחר גל ההידבקות במרץ הם הטילו סגר, כך שאנשים חולים ומפוחדים נכלאו בבתיהם ללא טיפול ולעיתים קרובות המתינו עד שפיתחו מצוקה נשימתית קשה והיה צריך להוביל אותם ישירות ליחידות טיפול נמרץ, שם הם היו לרוב מורדמים ומונשמים בצנרור, ובסבירות גבוהה מתו.

ניתן להעלות על הדעת שפרוטוקול המשלב HCQ ואבץ, שהוא פשוט, בטוח, ולא יקר, עשוי לייתר תרופות, חיסונים ואמצעים מורכבים יותר.

לאחרונה, מחקר מצרפת הראה כי בארבעה מתוך חמשת המטופלים הראשונים שטופלו בתרופה היקרה בהרבה, Remdesivir מחברת התרופות Gilead, היה צורך להפסיק את הטיפול בגלל בעיות בכבד ואי ספיקת כליות.

לקריאה נוספת: על הטיפול ב-Covid-19

על יעילות מסכות הפה

מדינות שונות הציגו או דנות בימים אלה בהפעלת חובץ חבישת מסכות בתחבורה ציבורית, בקניונים או במרחבים ציבוריים.

בשל שיעור התמותה הנמוך מהצפוי של Covid‑19 ואפשרויות הטיפול הקיימות, דיון זה עשוי להיות מיותר. הטענה המקורית בדבר צמצום מספר האשפוזים ("שיטוח העקומה") גם היא כבר לא רלוונטית, מכיוון ששיעור האשפוז היה ועודו נמוך בערך פי עשרים ממה שהונח בתחילה.

עם זאת, ניתן לשאול עד כמה יעילות המסכות. במקרה של מגיפות שפעת, התשובה כבר ברורה מנקודת מבט מדעית: למסכות פה בחיי היומיום אין כל השפעה או יש השפעה קטנה מאוד. אם משתמשים בהן בצורה לא נכונה, הן אפילו יכולות להעלות את הסיכון להדבקות.

למרבה האירוניה, הדוגמה הטובה והעדכנית ביותר לכך היא יפן המוזכרת לעיתים קרובות: למרות מסכות הפה הנמצאות שם בשימוש מקיף, יפן חוותה את גל השפעת החזק ביותר שלה לאחרונה - כשחמישה מיליון אנשים חלו - רק לפני שנה, בינואר ופברואר 2019.

עם זאת, בניגוד לנגיפי הקורונה ממשפחת SARS, נגיפי שפעת מועברים גם על ידי ילדים. ואכן, יפן נאלצה לסגור כעשרת אלפים בתי ספר בשנת 2019 עקב התפרצויות חריפות של שפעת.

עם נגיף ה-SARS-1 משנת 2002 ו -2003, ישנן עדויות לכך שמסיכות רפואיות יכולות לספק הגנה חלקית מפני הדבקות. אולם SARS-1 התפשט כמעט אך ורק בבתי חולים, כלומר בסביבה מקצועית, וכמעט שלא התפשט בכלל לקהל הרחב.

לעומת זאת, מחקר משנת 2015 הראה כי מסכות הבד הנמצאות בשימוש כיום חדירות ל-97% מהחלקיקים הנגיפים בגלל גודל הנקבוביות שלהם ויכולים להגדיל עוד יותר את הסיכון להדבקות על ידי אגירת לחות.

מחקרים אחדים טענו לאחרונה כי חבישת מסכות ביומיום יעילה בכל זאת במקרה של נגיף הקורונה ויכולות לפחות למנוע הדבקה של אנשים אחרים. עם זאת, מחקרים אלה משתמשים במתודולוגיה לקויה ולעיתים מראים את ההפך ממה שהם טוענים.

בדרך כלל, מחקרים אלה מתעלמים מההשפעה של מדדים סימולטניים אחרים, ההתפתחות הטבעית של מספר ההידבקויות, שינויים בדפוס הבדיקות, או השוואה בין מדינות עם תנאים שונים מאוד.

סקירה:

  1. מחקר גרמני טען כי הכנסת מסכות חובה בערים גרמניות הביאה לירידה במספר ההידבקויות. אך הנתונים אינם תומכים בכך: בערים מסוימות לא חל שינוי, באחרות הייתה ירידה, באחרות הייתה עלייה במספר ההידבקויות (ראו גרף להלן). העיר יינה (Jena), שהוצגה כמודל, הפעילה במקביל את אמצעי ההסגר המחמירים ביותר בגרמניה, אך המחקר לא ציין זאת.

  2. מחקר שפורסם בכתב העת PNAS טען כי המסכות הובילו לירידה במספר ההידבקויות בשלושה מוקדי התפרצות (כולל העיר ניו יורק). הוא לא לקח בחשבון את הירידה הטבעית במספר ההידבקויות ומדדים אחרים. המחקר היה כל כך פגום עד שמעל 40 מדענים המליצו להסיר אותו מכתב העת.

  3. מחקר בארה"ב טען כי חובת חבישת מסכות הובילה לירידה במספר ההידבקויות ב-15 מדינות. המחקר לא לקח בחשבון כי שכיחות מקרי ההידבקות כבר הייתה בירידה ברוב המדינות באותה תקופה. לא נערכה השוואה עם מדינות אחרות.

  4. מחקר קנדי ​​טען כי במדינות עם חובת חבישת מסכות היו פחות מקרי מוות מאשר במדינות ללא חובה כזו. אולם המחקר השווה בין מדינות אפריקה, אמריקה הלטינית, ארה"ב, אסיה ומזרח אירופה עם שיעורי נדבקים ומבנה אוכלוסייה שונים מאוד.

  5. מחקר-על בכתב העת Lancet טען31142-9/fulltext) כי מסכות "יכולות" להוביל להפחתת הסיכון להדבקות, אך המחקרים בחנו בעיקר בתי חולים (Sars-1) וחוזק הראיות דווח כ"נמוך".

היתרון מבחינה רפואית של חובת מסכות ממשיך לפיכך להישאר בספק. בכל מקרה, מחקר השוואתי של אוניברסיטת East Anglia הגיע למסקנה שלחובת מסכות אין השפעה ניתנת למדידה על שכיחות מקרי הדבקות או מקרי מוות מקורונה.

ברור גם כי שימוש נרחב במסכות פה לא הצליח לעצור את ההתפרצות הראשונית בווהאן.

שוודיה הראתה כי גם ללא סגר, ללא חובת מסכות ועם אחת מקיבולות טיפול נמרץ הנמוכות ביותר באירופה, אין עומס על בתי החולים. למעשה, התמותה השנתית הכללית בשוודיה נמצאת בטווח של עונות שפעת קודמות.

בכל אופן הרשויות לא צריכות להטעות את האוכלוסייה שחובת מסיכות מפחיתה את הסיכון להדבקות, למשל בתחבורה ציבורית, מכיוון שאין שום עדות לכך. עם או בלי מסכות, קיים סיכון מוגבר להדבקות באזורים סגורים וצפופים.

מעניין לציין כי הדרישה לחובה חבישת מסכות מובלת על ידי קבוצת לובי בשם "masks4all" (מסכות לכל), שהוקמה על ידי "מנהיג צעיר" בפורום דאבוס.

חובת חבישת מסכות בגרמניה: אין השפעה (IZA 2020)
חובת חבישת מסכות בגרמניה: אין השפעה (IZA 2020)

תפקיד המעקב אחר מגעים

מספר מדינות הכניסו לשימוש אפליקציות ויחידות מיוחדות ל"עקיבה אחרי מגעים". עם זאת, אין שום הוכחה כי אלה יכולים לתרום תרומה אפידמיולוגית.

במקרה של חלוצת המעקב, איסלנד, האפליקציה נכשלה באופן כללי, בנורבגיה היא הופסקה מסיבות של הגנת מידע, בהודו, ארגנטינה, סינגפור ומדינות אחרות היא הפכה לחובה אחרי הכל, בישראל מעקב אחר קשר מופעל ישירות על ידי השירות החשאי.

מחקר שנערך על ידי ארגון הבריאות העולמי בנושא מגיפות שפעת בשנת 2019 הגיע למסקנה כי מעקב אחר מגעים אינו מועיל מבחינה אפידמיולוגית ו"לא מומלץ בשום פנים ואופן". הוא מתאים עבור מחלות מין או הרעלת מזון.

יתרה מזאת, עדיין נותרו חששות רציניים של הגנת המידע וזכויות האזרח.

המדליף מה-NSA, אדוארד סנודן, הזהיר כבר בחודש מרץ כי ממשלות יכולות להשתמש במשבר הקורונה כהזדמנות או עילה להרחבת המעקב והשליטה העולמית, ובכך ליצור "ארכיטקטורה של דיכוי".

מדליף שלקח חלק בהכשרה לעוקבי מגע בארה"ב תיאר זאת כ"טוטליטריות" ו"סכנה לחברה".

סרג' וודנאי (Serge Vaudenay), פרופסור למדעי המחשב משוויץ, הראה כי פרוטוקולי מעקב אחר מגעים אינם בשום פנים ואופן "מבוזרים" או "שקופים", מכיוון שבפועל הפונקציונליות מיושמת באמצעות ממשק של גוגל ואפל (GAEN) שאינו "קוד פתוח".

ממשק זה שולב כעת על ידי גוגל ואפל בשלושה מיליארד טלפונים ניידים. לדברי פרופ' וודנאי, הממשק עשוי להקליט ולאחסן את כל המגעים, לא רק אלה ה"רלוונטיים" מבחינה רפואית. מומחה IT גרמני, מצידו, תיאר את אפליקציות אלה כ"סוס טרויאני".

למידע נוסף על "מעקב אחר מגעים", עיינו בעדכון יוני.

ראו גם: בתוך הכלי הסודי של NSA למיפוי הרשת החברתית שלך (Wired)

מעקב אחר מגעים בעזרת גוגל ואפל
"מעקב אחר מגעים" בעזרת גוגל ואפל

על מקורו של וירוס הקורונה

בעדכון יוני הראנו כי וירולוגים ידועים סבורים כי מקור מלאכותי לנגיף הקורונה "מתקבל על הדעת לפחות כמו" מקור טבעי. הסיבה לכך היא כמה מוזרויות גנטיות של הנגיף באזור קשירת הקולטנים, אשר מביאות לקצבי העברה והדבקה גבוהים במיוחד אצל בני אדם.

בינתיים עלו ראיות נוספות להשערה זו. כבר ידוע כי הנגיף הקשור ביותר ל-SARS-CoV-2 נמצא בשנת 2013 בדרום-מערב סין. וירוס העטלפים הזה התגלה על ידי חוקרים מהמכון הוויראולוגי של ווהאן והוא ידוע בשם RaTG13.

עם זאת, חוקרים עם גישה למאמרים סיניים גילו מאז שמדעני ווהאן לא חשפו את כל הסיפור. למעשה, RaTG13 נמצא במכרה נחושת ישן מלא בצואת עטלפים לאחר ששישה כורים חלו בדלקת ריאות במהלך עבודות הניקיון. שלושה מהכורים מתו.

על פי המאמרים הסיניים המקוריים, ההערכה הרפואית באותה עת הייתה שמקרי דלקת ריאות אלה נגרמו על ידי נגיף דמוי SARS. אולם ראש מעבדת ווהאן אמר באופן מוזר בראיון ל"סיינטיפיק אמריקן" באפריל 2020 כי הסיבה הייתה לכאורה פטרייה. המכון גם לא חשף כי RaTG13 הגיע מאותו מכרה.

ראש ארגון "Eco Health Alliance" האמריקני, שעבד יחד עם מכון ווהאן על מחקר "פיתוח יכולות" וירולוגי (המייצר וירוסים שעלולים להיות מגיפתיים), טען כי RaTG13 רוצף חלקית באותה תקופה ואז הושם במקפיא "לא היה בשימוש עד 2020" (כאשר הושווה ל- SARS-CoV-2).

עם זאת, רשומות מבסיסי נתונים וירולוגיים שנמצאו בינתיים מראות שגם זה לא נכון: הנגיף - שהיה ידוע אז תחת הקוד הפנימי 4991 - שימש כבר למטרות מחקר במעבדת ווהאן בשנת 2017 ו 2018. יתרה מזאת, מספר מסדי נתונים סיניים הקשורים לווירוסים נמחקו מאז באופן מוזר.

ווירולוגים מסכימים כי SARS-CoV-2 לא יכול להיות ממשיך ישיר וטבעי של RaTG13 - המוטציות הנדרשות דורשות כמה עשורים לפחות, למרות שיש התאמה גנטית של 96 אחוזים. עם זאת, ייתכן תיאורטית ש- SARS-CoV-2 נוצר, תוך התבססות על RaTG13, על ידי מחקר "פיתוח יכולות" וירולוגית במעבדה, או שהיה קיים במכרה של 2013.

במובן זה ניתן להעלות על הדעת כי SARS-CoV-2 יכול היה לדלוף מהמעבדה בוווהאן בספטמבר או באוקטובר 2019 - במהלך ביקורת במעבדה באותה עת או במהלך ההכנות לקראתה. תאונות מעבדה כאלו לרוע המזל אינן דבר חריג והן כבר התרחשו בעבר בסין, ארה"ב, רוסיה ומדינות אחרות.

(חוקרים ספרדים דיווחו על דגימת PCR במי שפכים חיובית יחידה ממרץ 2019, אך ככל הנראה זו תוצאה חיובית שגויה או זיהום).

לקריאה נוספת: שביל נגיף קורונה בן שבע שנים ממערת העטלפים דרך מעבדת ווהאן (Times, 4 ביולי 2020)

מלבד הפן הסיני יש, לעומת זאת, גם היבט אמריקאי.

ידוע זה מכבר כי החוקרים האמריקנים מאוניברסיטת צפון קרוליינה הם המובילים בעולם בתחום הניתוח והסינתזה של נגיפים דמויי SARS, שעלולים להיות מגפתיים. בגלל איסור זמני בארה"ב, מחקר זה הועבר בחלקו לסין (ווהאן) לפני מספר שנים.

באפריל פרסמה העיתונאית החוקרת הבולגרית דיליאנה גאיטאנדז'ייבה (Dilyana Gaytandzhieva) מידע ומסמכים המראים כי משרד ההגנה האמריקני, יחד עם רשות הבריאות האמריקאית CDC, מבצעים גם הם מחקר על נגיפי קורונה שעלולים לחולל מגיפה דוגמת SARS.

מחקר נגיף מסוג קורונה זה בוצע במעבדה ביולוגית הממומנת על ידי הפנטגון בגיאורגיה (בסמוך לרוסיה), ומקומות נוספים, ותואם גם על ידי הארגון האמריקני ה"Eco Health Alliance" שהוזכר לעי , אשר שיתף פעולה גם עם מכון הוירולוגיה בוווהאן. מהבחינה הזו, "Eco Health Alliance" עשוי להיראות כספק שירותי מחקר צבאי או קבלן.

לפיכך, מלבד מחקרי נגיפי קורונה מסוג SARS משלו, צבא ארה"ב בוודאי הכיר היטב את המחקר הסיני בווהאן, בשל השותפות עם "Eco Health Alliance".

לקריאה נוספת: המעבדה הביולוגית של הפנטגון גילתה נגיפי קורונה דמויי MERS ו-SARS בעטלפים (DG)

העיתונאית החוקרת האמריקאית וויטני ווב (Whitney Webb) כבר ציינה כי מרכז ג'ונס הופקינס לביטחון בריאותי - שארגן את התרגיל המפורסם נגד נגיפי קורונה "אירוע 201" כבר באוקטובר 2019 יחד עם קרן גייטס ו-WEF דאבוס - אירגן גם את תרגיל האנתרקס "חורף אפל "בשנת 2001.

תרגיל זה התרחש חודשים ספורים לפני התקפי האנתרקס בפועל בספטמבר 2001, אשר לאחר מכן ניתן היה להתחקות על עקבותיהם שהובילו למעבדה של הפנטגון. חלק ממשתתפי "החורף האפל" מעורבים גם בניהול הנוכחי של מגיפת קורונה.

ההתפתחויות מתחילת 2020 מראות כי לא ניתן לראות בנגיף הקורונה החדש כ"נשק ביולוגי" במובן המלא של המונח, מכיוון שהוא לא מספיק קטלני ולא מספיק ממוקד. עם זאת, הוא יכול - בדומה ל"טרוריסטים" המועצמים על ידי התקשורת - לגרום לפחד וטרור בקרב האוכלוסייה העולמית ולהיות מנוצל לצרכים פוליטיים.

בהקשר זה, ראוי לציין שמשקיע החיסונים והשותף למימון של "אירוע 201", ביל גייטס, דיבר שוב ושוב על כך שנגיף הקורונה הנוכחי הוא "מגיפה מספר אחת", ואילו "מגיפה מספר שתיים" תהיה התקפה ביו-טרוריסטית שיש ​​להיערך כנגדה.

אף על פי כן, מלבד מקור מלאכותי פוטנציאלי, מקור טבעי ממשיך להיות אפשרות מציאותית, אף על פי שתיאוריית "השוק הרטוב של הוואן", ולאחרונה תיאורית הפנגולין כבר נשללו על ידי מומחים.

מרכז לוגר (Lugar): מעבדה ביולוגית של הפנטגון בגיאורגיה שחקר נגיפי קורונה אצל עטלפים (צילום: ד. גייטנדז'ייבה)
מרכז לוגר (Lugar): מעבדה ביולוגית של הפנטגון בגיאורגיה שחקר נגיפי קורונה אצל עטלפים (צילום: ד. גייטנדז'ייבה)

יוני 2020

א. חלק כללי

מחקרים על שיעור התמותה של Covid‑19

ג'ון יואנידיס (John Ioannidis), פרופסור מסטנפורד, פרסם סקירה של מחקרי נוגדנים ל-Covid‑19. על פי הניתוח שלו, שיעור התמותה מקרב הנדבקים (IFR) ב-Covid‑19 הם מתחת ל-0.16% ברוב המדינות והאזורים. יואנידיס מצא גבול עליון של 0.40% בשלושה מוקדי התפרצות.

הדו"ח האחרון שפירסמה רשות הבריאות האמריקאית CDC הוריד את שיעור התמותה (IFR) של Covid‑19 ל-0.26% (הערכה מיטבית). אפילו ערך זה יש לראות כגבול עליון, שכן ה- CDC מניח באופן שמרני כי 35% מההדבקויות הן אסימפטומטיות, בעוד שרוב המחקרים מצביעים על כך ש-50% עד 80% מההדבקויות הן אסימפטומטיות.

עם זאת, בסוף מאי פרסמו אימונולוגים שוויצריים בראשות פרופסור אונור בוימן (Onur Boyman) את מה שמסתמן כמחקר החשוב ביותר בנושא שיעור התמותה של Covid‑19 עד כה. מחקר זה, אשר עדיין לא פורסם, מגיע למסקנה כי בדיקות הנוגדנים הרגילות המודדות נוגדנים בדם (IgG ו- IgM) יכולות לזהות לכל היותר חמישית מכל מקרי ההידבקות ב-Covid‑19.

הסיבה לאי-התאמה זו היא שברוב האנשים נגיף הקורונה החדש כבר מנוטרל על ידי נוגדנים על הקרום הרירי (IgA) או על ידי חסינות תאית (תאי T). ברוב המקרים הללו לא מתפתחים תסמינים או יש תסמינים קלים בלבד.

משמעות הדבר היא שווירוס הקורונה החדש שכיח ככל הנראה הרבה יותר ממה שחשבו בעבר, ושיעור התמותה מקרב הנדבקים נמוך עד פי חמישה ממה שהונח בעבר. שיעור התמותה האמיתי יכול אפוא להיות הרבה מתחת ל-0.1% כלומר בטווח שפעת עונתית קשה.

למעשה, מספר מחקרים הראו כי לעד 60% מכלל האנשים קיימת כבר חסינות תאית מסוימת נגד Covid‑19, שנרכשה באמצעות מגע עם נגיפים קיימים ממשפחת הקורונה (נגיפי הצטננות שכיחה). ילדים באים במגע לעיתים קרובות במיוחד עם נגיפי קורונה כאלה, מה שיכול להסביר את חוסר הרגישות שלהם ל-Covid‑19.

המחקר השוויצרי החדש עשוי גם להסביר מדוע מחקרי נוגדנים, אפילו במוקדי התפרצות כמו ניו יורק או מדריד, מצאו שיעורי הידבקות של 20% לכל היותר, מכיוון שזה מתאים לשיעור בפועל של כמעט 100%. באזורים רבים השכיחות בפועל עשויה להיות כבר מעל 50% וכך בטווח חסינות עדר.

אם המחקר השוויצרי יתברר כנכון, הוא יאשר את הערכתו של פרופ' סונטרה גופטה (Sunetra Gupta), אפידמיולוג מאוקספורד, שניבא כבר בשלב מוקדם כי Covid‑19 נפוץ מאוד ושיעור התמותה ממנו נמוך מ-0.1%.

למרות שיעור התמותה הנמוך יחסית של Covid‑19 (יחס מקרי מוות למספר הנדבקים), עדיין ניתן להגדיל את התמותה (מספר מקרי המוות באוכלוסייה) באיזור מסוים ובטווח הקצר אם הנגיף מתפשט במהירות ומגיע לקבוצות בסיכון גבוה, במיוחד חולים בבתי אבות, כמו שאכן קרה במספר מוקדי התפרצות (ראו להלן).

בשל שיעור התמותה הנמוך שלו, Covid‑19 נופל לכל היותר לרמה 2 מתוך חמש בסולם תוכנית הטיפול במגיפות שפותחה על ידי רשויות הבריאות בארצות הברית. ברמה זו יש ליישם רק "בידוד מרצון של אנשים חולים", ולא מומלץ להפעיל אמצעים נוספים כמו חבישת מסכות פה, סגירת בתי ספר, כללי ריחוק חברתי, מעקב אחר מגעים, חיסונים והטלת סגר על אוכלוסיות שלמות.

בנוגע למעקב אחר מגעים, מחקר של ארגון הבריאות העולמי בנושא מגיפות שפעת משנת 2019 הגיע למסקנה שמבחינה רפואית "בשום פנים ואופן לא מומלץ" לבצע מעקב כזה, מכיוון שהוא לא מועיל נגד מחלות בדרכי הנשימה אשר מועברות מהר ולרוב קלות.

לעיתים נטען כי בתחילת המגיפה לא ניתן היה לדעת כי שיעור התמותה הוא כה נמוך . זה לא לגמרי נכון, שכן נתונים מדרום קוריאה, ספינות התענוגות ואפילו מאיטליה, הראו כבר במרץ כי הסיכון לאוכלוסייה הכללית הוא נמוך למדי.

רשויות בריאות רבות אף ידעו זאת, כמו שתכתובות שהודלפו מדנמרק באמצע מרץ מראים: "רשות הבריאות הדנית ממשיכה לראותן ב-Covid‑19 כמחלה שאינה מסוכנת בדרך כלל, מכיוון שאין לה ביטוי רציני בדרך כלל ושיעור התמותה ממנה אינו גבוה."

עם זאת, חלק מכלי התקשורת ממשיכים לחשב שיעור תמותה של Covid‑19 גבוה בהרבה לכאורה, לפעמים מעל ל-1%, פשוט על ידי חלוקת מספר מקרי המוות ב"מספר הנדבקים", מבלי לקחת בחשבון קבוצות גיל ואוכלוסיות סיכון, נתונים קריטיים במיוחד עבור Covid‑19.

הנתונים העדכניים ביותר מאתר ניטור התמותה האירופי Euromomo מראים שכמה מדינות כמו צרפת, איטליה וספרד כבר עוברות לתמותה נמוכה מהממוצע. הסיבה לכך היא שהגיל הממוצע של מקרי המוות בקורונה הוא גבוה מאוד, ופחות אנשים מהרגיל מתים כיום בקבוצת הגיל הזו.

ראו בנוסף: מחקרים בנושא שיעור התמותה של Covid‑19

דוגמה: שיעור המוות לקבוצת גיל במסצ'וסטס, ארהב (מקור)
דוגמה: שיעור המוות לקבוצת גיל במסצ'וסטס, ארה"ב (מקור)

תפקיד בתי האבות הסיעודיים

בתי אבות סיעודיים מילאו תפקיד מפתח במגיפת הקורונה. ברוב המדינות, שליש עד שני שליש מכל מקרי המוות של Covid‑19 התרחשו בבתי אבות, ועד 80% בקנדה ובחלק ממדינות ארה"ב. אפילו בשבדיה, שלא הפעילה סגר, 75% ממקרי המוות התרחשו במתקנים סיעודיים.

לכן מדאיג אף יותר מכך שרשויות מסוימות חייבו את בתי האבות שלהן לאשפז חולי קורונה, מה שכמעט תמיד הביא למספר רב של נדבקים חדשים ומקרי מוות. זה קרה בצפון איטליה, באנגליה ובמדינות ארצות הברית: ניו יורק, ניו ג'רזי ופנסילבניה.

מצפון איטליה ידוע גם כי החשש הנרחב מהנגיף והכרזת המדינה על סגר הוביל לבריחתן של האחיות, רובן ממזרח אירופה, חזרה לארצות מולדתן, מה שהאיץ את קריסת מערך הטיפול בקשישים.

בארצות הברית, לפחות 42% מכלל מקרי המוות של Covid‑19 התרחשו בקרב 0.6% מהאוכלוסייה - דרי בתי אבות סיעודיים. בתי אבות דורשים הגנה ממוקדת וסגר חברתי כללי אינו מועיל להם.

ידוע שאפילו נגיפים נפוצים מסוג קורונה (נגיפי הצטננות) יכולים להיות מסוכנים מאוד עבור קשישים בבתי אבות. ג'ון יואנידיס (John Ioannidis), פרופסור מסטנפורד, ציין כבר באמצע מרץ כי יתכן כי נגיפים נפוצים ממשפחת הקורונה אחראים באופן רגיל לעד 8% מהתמותה בבתי אבות.

בנוסף, לרוב לא ברור אם הקשישים הללו באמת מתו מקורונה או משבועות של מתח ובידוד מוחלט. לדוגמא, בבתי אבות באנגליה היו כ-30,000 מקרי מוות נוספיםאך רק ב-10,000 מקרים, Covid‑19 מצוין בתעודת הפטירה.

באפריל בלבד, כ-10,000 חולי דמנציה נוספים ללא קורונה מתו באנגליה ובוויילס בגלל שבועות של בידוד. במספר מדינות כבר נפתחו או נדרשו חקירות של המצב בבתי אבות.

מקרי מוות בבית אבות מוחלטים ואחוזים (LTCCovid)
מקרי מוות בבית אבות מוחלטים ואחוזים (LTCCovid)

תפקיד בתי החולים

הגורם המרכזי השני להדבקויות ומקרי מוות, אחרי בתי האבות, הם בתי החולים עצמם. מחקר שנערך בוווהאן כבר הראה שכ-41% מחולי קורונה המאושפזים למעשה נדבקו בקורונה בבית החולים עצמו.

ההידבקות בבתי חולים מילאה תפקיד מכריע גם בצפון איטליה, ספרד, אנגליה ואזורים אחרים שנפגעו קשה, במובן שהמרפאות עצמן הפכו למקום העיקרי להעברת Covid‑19 לאנשים חלושים (מה שמכונה זיהום נוזוקומיאלי) - תופעה שכבר נצפתה במהלך התפרצות ה-SARS בשנת 2003.

הידע הקיים מורה שבמדינות שהצליחו למנוע את התפשטות המחלה לבתי אבות ובתי חולים היו מעט מקרי מוות יחסית. סגר כללי, לעומת זאת, לא מילא שום תפקיד או אף הזיק (ראה להלן).

גורם נוסף הוא טיפול רפואי לא נכון ולעיתים קטלני בחולי קורונה, עם תרופות אגרסיביות או הנשמה פולשנית, אשר מומחים מזהירים נגדן מזה חודשים. בארצות הברית, למשל, היו תמריצים כספיים מפוקפקים לחיבור חולי קורונה למכונות הנשמה, נוהל הנמצא כעת תחת חקירה במספר מדינות.

ראו גם: אחות סמויה המדווחת מ'מרכז התפרצות' בעיר ניו יורק (וידאו)

קורונה מנקודת מבט קלינית

פרופסור קלאוז פושל (Klaus Püschel), מומחה בעל שם לרפואה משפטית מהמבורג, הציג את המחקר שלו (אנגלית) על 12 הנתיחות לאחר המוות הראשונות מתוך 190 במסיבת עיתונאים (גרמנית).

פרופסור פושל חזר והדגיש כי הקורונה "אינה אפילו קרובה להיות מאיימת כמו שנחשד בתחילה". הסכנה הופרזה על ידי המראות בתקשורת. התקשורת התמקדה במקרים פרטניים חמורים וליבתה את הבהלה על ידי "הודעות שגויות לחלוטין". הקורונה אינה "נגיף קטלני" והקריאה לתרופות או חיסונים חדשים "מונעת על ידי פחד, לא על ידי עובדות."

סיבת המוות במקרים שנבדקו הייתה דלקת ריאות, אולם בכ-50% מהמקרים הייתה פקקת ורידית ברגליים, מה שעלול להוביל לתסחיף ריאתי קטלני. גם הכליות ושריר הלב הושפעו באופן חלקי. לכן, פרופסור פושל ממליץ על מתן מניעתי של תרופות מדללות דם במקרי קורונה קשים.

בכל הקשור לפקקת ורידית ותסחיפים ריאתיים, פרופ' פושל - כמו מומחים אחרים בעבר - הדגיש כי "סגר" עם בידוד בבית היא "בדיוק האמצעי הלא נכון", שכן היעדר התעמלות גופנית מקדם פקקת. אכן, מומחים אמריקאים כבר הזהירו מפני סיכון זה לאחר שאפילו אנשים שלא נדבקו בקורונה פיתחו פקקת באורך בלתי צפוי.

אמצעי תקשורת רבים שוב פירשו לא נכון את ממצאי הנתיחות שלאחר המוות, והציגו את הקורונה כמחלה מסוכנת במיוחד, שבניגוד לשפעת, אומרים שהיא מובילה לפקקת ותסחיף ריאתי. זה לא נכון: ידוע מזה 50 שנה ששפעת קשה עלולה להגדיל מאוד את הסיכון לפקקת ותסחיפים ריאתיים ויכולה להשפיע על שריר הלב ואיברים אחרים. אפילו ההמלצה לגבי תרופות מדללות דם כאמצעי מנע במקרי שפעת קשה קיימת כבר 50 שנה.

ילדים ובתי ספר

מחקרים רבים מראים שילדים כמעט ואינם נדבקים ב-Covid‑19 ואינם מעבירים את הנגיף, מה שהיה כבר ידוע מהתפרצות SARS בשנת 2003. לפיכך לא הייתה כל סיבה רפואית לסגירת בתי הספר בשום שלב.

ואכן, כל המדינות שפתחו את בתי הספר שלהן במאי לא ראו עלייה במספר מקרי ההידבקות. גם מדינות כמו שבדיה, שמעולם לא סגרו את בתי הספר היסודיים שלהן, לא חוו שום בעיות בשל כך.

מחקר שטרם פורסם מאת הווירולוג הגרמני כריסטיאן דרוסטן (Christian Drosten) טען כי הסיכון להדבקות בקרב ילדים דומה לסיכון עבור מבוגרים ועל כן בתי הספר צריכים להישאר סגורים. עם זאת, מספר חוקרים הדגימו שגיאות מתודולוגיות במחקר. דרוסטן חזר בו בינתיים מההמלצה בדבר סגירת בתי ספר.

בחלק מבתי הספר, למשל בצרפת ובישראל, נאמר כי התרחשו "התפרצויות קורונה". עם זאת, סביר להניח שמדובר בהעברות ממורים לילדי בית ספר, אשר לצערם נבדקים באופן קבוע, אף כי הם כמעט ולא מראים סימפטומים והם בעצמם כמעט או כלל לא מדבקים.

קרן מחלת קוואסאקי הבריטית (Kawasaki Disease Foundation) שוב מתחה ביקורת על הסיקור התקשורתי המפוקפק והסנסציוני של מחלת קוואסאקי. למעשה, לא נרשמה עלייה משמעותית במקרי קוואסאקי ואין קשר מוכח לקורונה. תגובות דלקתיות כלליות בקרב ילדים בודדים ידועות גם כתוצאה מזיהומים נגיפיים אחרים, אך מספר המקרים המדווחים עד כה נמוך ביותר.

גם עמותות הרפואה הגרמניות נתנו אישור גורף: Covid‑19 אינו מורגש או מתון מאוד כמעט בכל הילדים. לכן יש לפתוח בתי ספר ומעונות יום באופן מיידי וללא הגבלות, כלומר אין צורך בקבוצות קטנות, שמירת מרחק או חבישת מסכות פה.

תלמידי בתי ספר בצרפת מחויבים לשחק רק בתוך איזורים מסומנים (15 במאי 2020, DailyMail)
תלמידי בתי ספר בצרפת מחויבים לשחק רק בתוך איזורים מסומנים (15 במאי 2020, DailyMail)

על יעילותן של מסכות הפה

ללא קשר לתמותה הנמוכה מקורונה באוכלוסייה הכללית (ראה לעיל), עדיין אין עדויות מדעיות ליעילות המסכות עבור אנשים בריאים ואסימפטומטיים בחיי היומיום.

מחקר רוחב הכולל מספר מדינות שנעשה באוניברסיטת מזרח אנגליה (University of East Anglia) הגיע למסקנה כי חבישת מסכה אינה מועילה ואף עלולה להגביר את הסיכון להידבקות.

שני פרופסורים ומומחים אמריקאים לדרכי הנשימה ומניעת זיהומים מאוניברסיטת אילינוי מסבירים במאמר שלמסכות פה אין השפעה בחיי היומיום, לא כהגנה עצמית ולא כדי להגן על אחרים (מה שמכונה בקרת מקור). השימוש הנרחב במסכות לא מנע את ההתפרצות בעיר ווהאן הסינית.

מחקר שפורסם באפריל 2020 בכתב העת Annals of Internal Medicine הגיע למסקנה כי מסכות פה עשויות בד ומסכות כירורגיות אינן יכולות למנוע את התפשטות נגיף ה-Covid‑19 על ידי שיעול.

מאמר בכתב העת לרפואה של ניו אינגלנד (New England Journal of Medicine) ממאי 2020 מגיע גם הוא למסקנה שמסיכות מספקות הגנה מועטה אם בכלל בחיי היומיום. הקריאה לחייב חבישת מסיכות מתוארת כ"רפלקס פחד לא רציונלי".

מחקר-על שנערך במאי 2020 על שפעת מגיפתית ופורסם על ידי ה-CDC האמריקני מצא גם הוא כי למסיכות אין השפעה.

יתרה מזאת, ארגון הבריאות העולמי הצהיר ביוני כי "הדבקה מאדם אסימפטומטי" היא למעשה "נדירה ביותר", כפי שהראו נתונים ממספר מדינות. כמה מהמקרים המעטים של הדבקה כזו נבעו ממגע ישיר, כלומר לחיצת יד או נשיקה.

באוסטריה תבוטל שוב הדרישה לחבישת מסיכות בחנויות ומסעדות מאמצע יוני. בשבדיה מעולם לא נדרש לחבוש מסכה מכיוון שהיא "אינה מציעה הגנה נוספת לאוכלוסייה", כפי שהסבירה רשות הבריאות שם.

פוליטיקאים רבים, אנשי תקשורת וקציני משטרה כבר נתפסו כשהם ממהרים לחבוש את המסיכה כאשר הם בציבור או מול מצלמות הטלוויזיה, ומורידים אותן מייד כאשר האמינו שהם כבר לא מצולמים.

בחלק מהמקרים היו גילויי תוקפנות מצד שוטרים מכיוון שלכאורה "לא נחבשה מסכה כנדרש". במקרים אחרים, אנשים עם מוגבלויות שאינם יכולים ואינם חייבים לחבוש מסכה אינם מורשים להיכנס לחנויות כלבו.

למרות עדויות אלה, קבוצה בשם "masks4all", שהוקמה על ידי "מנהיג צעיר" של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) בדאבוס, דוגלת בדרישה לחבישת מסכה בכל העולם. נראה כי מספר ממשלות וה-WHO מגלות עניין בקמפיין זה.

מבקרים רבים חושדים כי יותר סביר שלמסכות יש תפקיד פסיכולוגי או פוליטי ("להשתיק" או "סימן גלוי לציות") וכי חבישתן עלולה לעתים קרובות אף לגרום לבעיות בריאות נוספות.

מחקר שנערך בגרמניה הראה אמפירית כי התחלת השימוש במסכות פנים לא השפיעה על שיעורי ההידבקות (ראו גרף). נראה כי רק בעיר ג'נה (Jena) בגרמניה הייתה ירידה משמעותית בשיעור ההידבקות, אך ג'נה גם הפעילה תקנות סגר נוקשות במיוחד.

התחלת השימוש במסכות פנים בערים בגרמניה לא השפיעה על מספר הנדבקים (IZA)
התחלת השימוש במסכות פנים בערים בגרמניה לא השפיעה על מספר הנדבקים (IZA)

על מקור הנגיף

באמצע מרץ, כמה חוקרים טענו במכתב לכתב העת Nature Medicine כי נגיף ה-Covid‑19 חייב להיות ממקור טבעי ולא "ממעבדה". הם ציינו את מבנה הנגיף ואת העובדה כי הקשירה לקולטן התאי ACE2 לא תואמת את המקסימום התיאורטי.

אולם בינתיים, וירולוגים ידועים רבים סתרו טענה זו. מקור מלאכותי, בהקשר של מחקר וירולוגי פונקציונאלי, "מתקבל על הדעת" לפחות כמו מקור טבעי. למעשה, נגיפים דומים ממשפחת הקורונה נחקרו באינטנסיביות במספר מעבדות במשך כמעט 20 שנה (מאז פרוץ ה- SARS בשנת 2003), לדבריהם.

מבין הטענות המחזקות את ההשערה בדבר מקור מלאכותי ישנה הטענה כי הקשירה לקולטן התאי האנושי ACE2 חזקה משמעותית מאשר בכל חיות המקור השכיחות וכי עד כה לא ניתן היה לזהות שום חיית מקור ישירה. בנוסף, הנגיף מכיל כמה רצפים גנטיים פונקציונליים בולטים שהיו עשויים להיות מוכנסים באופן מלאכותי (ראו תמונה בהמשך).

התיאוריה הראשונית, שהמקור הוא שוק בעלי החיים בווהאן, נדחתה מאז משום שאף אחד מבעלי החיים שם לא נמצא חיובי בבדיקה ולשליש מהחולים הראשונים לא היה כל קשר לשוק החיות. שוק החיות בווהאן נחשב כיום למקום הפצה משני.

ידוע כי המעבדה הוויראולוגית בווהאן, בשיתוף פעולה עם ארצות הברית וצרפת, חקרו נגיפים ממשפחת הקורונה ותוך כך יצרו גם "פתוגנים מגיפתיים" שעלולים להיות מהירים להעברה ו / או מסוכנים במיוחד. בנוסף, בעבר אירעו כמה תאונות מעבדה בסין ובארה"ב בהן שוחררו נגיפים.

לפיכך, על הקורא המאוזן להמשיך ולשקול מספר אפשרויות מציאותיות: מקור טבעי (כפי שהוערך ב-2003 עבור SARS), תאונת מעבדה כחלק ממחקר פונקציונלי (ככל הנראה בווהאן), או אפילו שחרור ממוקד של שחקן בעל מניעים גיאו-פוליטיים במזרח או במערב.

עם זאת, נגיף ה-Covid‑19 אינו "נשק ביולוגי" במובן הקלאסי: הנגיף מועבר בקלות רבה, אך אינו מסוכן במיוחד עבור האוכלוסייה הכללית. מחקרים בבעלי חיים הראו שניתן להפיק נגיפי קורונה קטלניים בהרבה.

חומצות אמינו פונקציונאליות נוספות בחלבון הזיזי של SARS-CoV-2 (Andersen, נערך)

חיסונים נגד הקורונה

פוליטיקאים באירופה ובארה"ב הצהירו כי ניתן לסיים את "משבר הקורונה" רק על ידי חיסון שנמצא בפיתוח כעת.

עם זאת, מומחים רבים ציינו כי חיסון בזק כנגד נגיף הקורונה החדש אינו נחוץ או שימושי עקב שיעור התמותה הנמוך (ראו לעיל) והדעיכה בהתפשטות. אפשר למקד את ההגנה על קבוצות בסיכון, במיוחד בתי אבות.

כמה מומחים, כמו המומחה השוויצרי למחלות זיהומיות ד"ר פייטרו ורנצה (Pietro Vernazza), ציינו כי הניסיון מראה שחיסון מועיל הכי פחות לקבוצת הסיכון הגבוה ביותר, מכיוון שמערכת החיסון שלהם כבר לא מגיבה כראוי לחיסון.

מומחים שונים הצביעו גם על הסיכונים הבריאותיים המשמעותיים בחיסון בזק. למעשה, חיסון נגד מה שמכונה "שפעת החזירים" משנת 2009/2010, למשל, הוביל לעיתים לנזק נוירולוגי קשה, במיוחד אצל ילדים, ולתביעות נזיקין במיליונים.

למרות זאת, כבר נאספו כמה מיליארדי דולרים של כספים פרטיים וציבוריים לצורך פיתוח חיסון. חיוב נשיאת "תעודת חיסון" על מנת להיכנס למקום העבודה או לנסיעות עדיין נמצא בדיון. עם זאת, בניגוד לרוב הדיווחים בתקשורת, שני פרויקטי החיסונים המובילים הראו כמה סיבוכים חמורים.

במקרה של החיסון המפותח באוניברסיטת אוקספורד, בניסויים בבעלי חיים כל ששת קופי הרזוס חלו בקורונה למרות החיסון, והיו מדבקים באותה הרמה כמו הקופים הלא מחוסנים. עדיין, החיסון הועבר לשלב הבדיקה האנושית. עם זאת, מנהל הפרויקט הסביר כי נגיף הקורונה כבר הפך לנדיר כל כך באוכלוסייה, עד כי הניסוי הקליני עשוי להסתיים ללא תוצאות.

לגבי חיסון ה-RNA החדש של החברה Moderna, אשר באופן חריג נבדק ישירות בניסויים בבני אדם, 20% מהמשתתפים בקבוצה במינון גבוה סבלו מ"תופעת לוואי רצינית", וזה למרות ש- Moderna אפשרה רק לאנשים בריאים מאוד לנסות את החיסון.

אחד המשתתפים בניסוי של Moderna הוצג על ידי CNN כ"גיבור" בראיון. אך הוסכם שלא להזכיר כי המשתתף הלך לעולמו לאחר שקיבל את החיסון וחלה "כמו שלא היה מעולם בחייו". כמה מומחים מתחו ביקורת על Moderna על כך שלא חשפה את הנתונים הקליניים שלה באופן מספק.

מנהל התכנית לפיתוח מזורז של חיסון נגד קורונה בארה"ב היה בעברו מנהל ב-Moderna. הנשיא טראמפ הודיע ​​גם כי יתכן שהחיסון יופץ בפריסה ארצית בצבא ארה"ב. יש מדינות, כמו דנמרק, שכבר יצרו את הבסיס החוקי לחיסון חובה של כלל האוכלוסייה. גם בגרמניה יש פוליטיקאים שהתבטאו בעד חיסון חובה.

התומכים בחובת חיסון, כמו יו"ר ההסתדרות הרפואית העולמית פרנק מונטגומרי (Frank Montgomery), טוענים כי חייבים לחסן את כלל האוכלוסייה כדי להגן על מי שאינו יכול להתחסן מסיבות בריאותיות. לאור התמותה הנמוכה למדי מקורונה, ושכיחותה הרבה, נימוק זה נראה מוטל בספק. בנוסף, ישנם סיכונים חמורים בחיסון המתוארים לעיל.

יחד עם זאת, ראש פורטל הכרטיסים האירופי הגדול "Eventim" אמר כי "ייתכן ואירועים גדולים לא יחזרו עד שימצא חיסון או תרופה יעילה."

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שחלק את תפקיד היו"ר עם המיליארדר האמריקני ביל גייטס בפגישת הפיסגה בנושא החיסונים בתחילת יוני , תיאר את ברית החיסונים GAVI כסוג של "נאט"ו בריאותי".

ראשי ממשלה בפסגת העולמית לחיסונים ב-4 ביוני 2020 (GAVI)
ראשי ממשלה בפסגת העולמית לחיסונים ב-4 ביוני 2020 (GAVI)

טיפול תרופתי לקורונה

תמונת המצב לגבי תרופות המועילות במקרים חמורים של Covid‑19 היא מאוד לא ברור. הקונצנזוס היחיד הוא שמדללי דם מועילים במניעת פקקת ורידים מסכנת חיים (כמו בשפעת קשה).

דיונים עזים ניטשים סביב הידרוקסיכלורוקין (HCQ), תרופה למלריה, במשך חודשים. כתב העת Lancet פרסם מחקר בסוף מאי לפיו HCQ גורם לבעיות לב. כתוצאה מכך, ה-WHO הפסיק את כל המחקרים שבחנו את השימוש ב-HCQ. אולם זמן קצר לאחר מכן נודע כי המחקר שפורסם ב-Lancet התבסס על מאגר נתונים מזויף.

המחקר שפורסם ב-Lancet ומחקר נוסף בכתב העת New England Journal of Medicine (NEJM) הוסרו, באחת השערוריות הרפואיות הגדולות ביותר בשנים האחרונות. הסיבה למחקר המזויף אינה ברורה, אך נראה כי המחבר הראשי היה מעורב במחקר על התרופה המתחרה Remdesivir.

התרופה Remdesivir מבית חברת התרופות Gilead נמצאת גם היא תחת ביקורת לאחר שמחקר ראשון הראה כי היא לא מפחיתה את הסיכון למוות. אמצעי תקשורת רבים התעלמו מכך ועדיין דיווחו על התרופה באופן חיובי.

שר הבריאות הצרפתי לשעבר חשף בראיון כי עורכי Lancet ו-NEJM הצהירו, בפאנל דיון חסוי, כי הלחץ וההשפעה מצד תעשיית התרופות גברו כדי כך, עד שאי אפשר כבר לדבר על מדע.

מספר מרפאות משתמשות ב-HCQ או חוקרות אותה בקרב חולי Covid19, לעיתים בשילוב עם אבץ, ויטמינים או תרופות אחרות. עם זאת, ידוע כי HCQ יכולה להוביל לסיבוכים קטלניים אצל אנשים מאפריקה ומאזור הים התיכון שיש להם רגישות מטבולית הנקראת favism.

למרבה הצער, יש להניח כי טיפול תרופתי לא נכון או אגרסיבי מדי עם HCQ, סטרואידים, אנטיביוטיקה וחומרים אנטי-ויראליים, כמו גם הנשמה פולשנית, הובילו למספר מקרי מוות נוספים במהלך מגיפת הקורונה שהיו יכולים להימנע.

חוות דעת מומחים (מבחר)

  • ראש מערך הרפואה הבריטי, ד"ר כריס וויטי (Chris Whitty), הסביר בהרצאה כי הקורונה אינה מהווה "סכנה כלשהי לרוב המוחלט של האוכלוסייה". מרבית האנשים לא מקבלים את המחלה, או חולים רק באורח קל, ואפילו אצל אלו החולים קשה, הסיכוי להחלמה הוא טוב.

  • מייקל לוויט (Michael Levitt), פרופסור בסטנפורד וחתן פרס נובל לכימיה, מסביר במאמר חדש כי הסגר לא הציל חיים אלא להפך, עלה בחיים רבים. פרופסור לוויט אמר כי "נגיף פאניקה" התפשט בקרב פוליטיקאים ברחבי העולם.

  • פרופ' קארל סיקורה (Karel Sikora) מאוניברסיטת בקינגהאם טען בראיון כי בסופו של דבר, הפחד "יהרוג הרבה יותר אנשים מאשר הנגיף", כולל חולי סרטן ולב שלא קיבלו טיפול. יש לפתוח בתי ספר במהירות וחבישת מסכות צריכה להישאר החלטה אישית מכיוון שהיתרונות שלהן לא הוכחו. יש לחזור ל"נורמלי הישן" ולא ל"נורמלי חדש". (הערה: הסרטון עם פרופסור סיקורה נמחק באופן זמני על ידי יוטיוב ושוחזר רק לאחר מחאות).

  • פרופ' יורם לאס, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות בישראל, טוען כי הטלות הסגר הן "חסרות פרופורציות לחלוטין" ומהוות איום חמור למאות מיליוני אנשים. Covid‑19 "דומה למגפת שפעת" ולעולם לא היה מצדיק הרס פוליטי כזה של אמצעי פרנסה. הפחידו אנשים ו"שטפו להם את המוח".

  • פרופ' לאפידמיולוגיה באוקספורד, סונטרה גופטה (Sunetra Gupta), טוענת בראיון חדש כי מסתמן ששיעור התמותה מקורונה יהיה מתחת ל-0.1% וכי מספר גדול של אנשים כבר באו במגע עם הנגיף.

  • הווירולוג הגרמני המוביל פרופ' הנדריק שטרק (Hendrik Streeck) מתח ביקורת על הסגר והסביר כי "כל המומחים חוזרים להערכה הראשונית" כי אין "לזלזל בקורונה, אך גם אין לעשות לה דראמטיזציה". הסיבה לירידה בהערכת הסיכון היא "המספר העצום של נדבקים ללא סימפטומים". שטרק לא מצפה לתמותה עודפת בגרמניה עד סוף השנה, מכיוון שגיל המוות הממוצע הוא "יותר מתוחלת החיים", והוא לא חושב ש"אפליקציות קורונה" ובדיקות נרחבות מועילות. הוא גם מתח ביקורת על השימוש במסכות פה בכלל האוכלוסיה, ואמר כי מדובר ב"כר גידול נפלא לחיידקים ופטריות". יש לפתוח את בתי הספר בהקדם האפשרי.

  • עובד משרד הפנים הגרמני האחראי על בקרת אסונות, יחד עם מומחים חיצוניים, כתב ניתוח של 100 עמודים בנושא ניהול משבר הקורונה, שהודלף לעיתונות בתחילת מאי וקיבל תגובות עזות. בניתוח, Covid‑19 מתואר כ"אזעקת שווא עולמית" מכיוון ש"ככל הנראה בשום רגע לא היה סיכון מעבר לרמה הרגילה" עבור האוכלוסייה הכללית. הנזקים ההיקפיים שנגרמו כתוצאה מהסגר גדולים כעת משמעותית מהתועלת, ועולים בהרבה על פוטנציאל הסיכון של נגיף הקורונה. בחודשים מרץ ואפריל בלבד לא בוצעו יותר ממיליון ניתוחים בגרמניה. הנתונים שסופקו על ידי מכון הבריאות הרשמי RKI היו "לא אמינים" כבסיס לקבלת החלטות. מאוחר יותר פוטר הפקיד מכיוון שכתב את הניתוח "ללא אישור".

  • קבוצה בראשות פרופסור סוחריט בהקדי (Sucharit Bhakdi) הקימה את איגוד הרופאים והמדענים לבריאות, חופש ודמוקרטיה (MWGFD), שאליו הצטרפו כבר למעלה מ 16,000 תומכים. בתחילת יוני פרסמה הקבוצה קריאה לממשל הפדרלי ולכל גופי הממשל להסיר באופן מיידי ומוחלט את כל הצעדים שננקטו במסגרת הקורונה. ספרו של פרופסור בהקדי, "קורונה: אזעקת שווא?", היוצא לדפוס בסוף יוני, הוא כבר רב מכר באמזון רק בזכות הזמנות מראש.

  • רופא בכיר לרפואה אינטנסיבית בבית החולים האוניברסיטאי בציריך (UHZ), שטיפל בחולי קורונה במצב קריטי, מתח ביקורת על "חרחור הפחד" סביב המחלה בסרטון שזכה לשיתופים רבים. אצל הרוב המכריע של כל האנשים אין סיכון משמעותי למוות, המספרים דומים באופן כללי לגלי שפעת קודמים. ניתן להגן על קבוצות סיכון באופן ממוקד, ואילו הסגר רק מונע את מהאוכלוסייה הכללית לפתח חסינות. בנוסף, אנשים מתים כתוצאה מדלדול ה​רפואה בשאר התחומים. הנזק הרפואי והחברתי עבר מזמן את היתרונות. הדרישה החלקית לחבישת מסכות הפה אצל ילדי בית ספר היא "חסרת כל בסיס רפואי ותועלת" ומהווה נטל על הילדים. "הספירה היומית" של המקרים היא חסרת משמעות ורק מפיצה פחד. יש להפסיק את הצעדים המזיקים במהירות. אמצעי התקשורת בשוויץ הפעילו לחץ על בית החולים האוניברסיטאי בציריך לאחר שהסרטון הופץ באופן נרחב. הרופא הסיר מאז את הסרטון המקורי.

  • הרופא השוויצרי הראשי למחלות זיהומיות, ד"ר פייטרו ורנצה (Pietro Vernazza) מסביר, תוך הסתמכות על מחקרים עדכניים, כי מדידות חום ומעקב אחר קשרים אינם מועילים בגלל שהנגיף מועבר בקלות והינו לרוב חסר תסמינים.

  • האימונולוג השוויצרי הידוע ד"ר בדה שטדלר (Beda Stadler) מסביר במאמר כי Covid‑19 היא "מחלה מאוד בררנית" ומהווה סיכון ממשי עבור מעט מאוד אנשים. התקשורת, לעומת זאת, התמקדה במספר המקרים הפרטיים הלא מייצגים הקיימים בכל מחלה. מדענים רבים התמקדו יותר מדי במודלים שלהם ומעט מדי במציאות. המעקב המתוכנן אחר קשרים הוא "חסר טעם" מבחינה רפואית ורק "מפיץ פאניקה".

  • סקירה כללית: 250 מומחים ברחבי העולם יוצאים נגד דוגמות הקורונה (גרמנית)

סיפורי הצלחה

שבדיה: שבדיה לא הפעילה סגר, לא הייתה חובת חבישת מסכות, ולא סגרו בתי ספר יסודיים, אלא במקום זאת הסתמכו בעיקר על אחריות אישית ועל שיתוף הפעולה של האוכלוסייה. גישה זו פעלה היטב ושוודיה חוותה תמותה נמוכה באוכלוסייה הכללית, בהשוואה לגל שפעת עונתי.

עם זאת, שיעור התמותה הכללי בשבדיה אכן היה גבוה יותר מאשר במדינות הסקנדינביות השכנות או בגרמניה, מה שהוצג על ידי כלי תקשורת בינלאומיים רבים כ"כישלון האסטרטגיה השבדית של לא להפעיל סגר".

עם זאת, מרבית התקשורת לא ציינו כי שלושה רבעים ממקרי המוות בשבדיה התרחשו במתקנים סיעודיים, הדורשים הגנה ממוקדת ואין להם כל תועלת מסגר כללי של החברה. ואכן, גיל המוות החציוני בשבדיה עם קורונה הוא 86, ככל הנראה הגבוה בעולם.

הממשלה השבדית הייתה גם בין הבודדות שהתנצלו על ההגנה הבלתי מספקת על חולים סיעודיים והודיעה על חקירה, אולם זו שוב הוצגה על ידי כלי תקשורת רבים כ"כישלון האסטרטגיה השבדית של לא להפעיל סגר".

אף על פי כן, התמותה הכוללת בשבדיה נותרה מתחת לגלי השפעת העונתיים החזקים ביותר בשלושים השנים האחרונות. יתרה מזאת, שוודיה עשויה להנות מחסינות טבעית נרחבת מאוד, במיוחד לאור המחקרים החיסוניים האחרונים שנעשו על טווח של בדיקות נוגדנים (ראו לעיל).

שבדיה: תמותה מכל הסיבות, נובמבר עד מאי, מאז 1990 (SCB/Twitter)
שבדיה: תמותה מכל הסיבות, נובמבר עד מאי, מאז 1990 (SCB/Twitter)

פלורידה: למרות ריבוי האזרחים הוותיקים בפלורידה, היא הפעילה הגבלות מעטות בלבד, ואפילו חופיה הפופולריים נפתחו מוקדם, מה שמתח ביקורת קשה מצד כלי תקשורת אמריקאים רבים. אף על פי כן, פלורידה הצליחה מאוד בהשוואה למדינות אחרות ולאחרונה רשמה כ-2300 מקרי מוות באוכלוסייה של 21 מיליון תושבים, בדומה לשיעור התמותה הנמוך בגרמניה.

מושל פלורידה הסביר בראיון כי בניגוד לכלי התקשורת, הוא הבין כבר בשלב מוקדם, בהתבסס על הנתונים מדרום קוריאה ואיטליה, כי הקורונה מסוכנת רק לקבוצת סיכון קטנה מאוד ולכן הגן על בתי האבות בצורה הטובה ביותר. מבחינת מניעה, בתי אבות היו חשובים אפילו יותר מהמרפאות עצמן, ואסטרטגיה זו הוכיחה את עצמה. בסוף מאי הודיע המושל כי ניתן להפעיל קייטנות ופעילויות נוער ללא מגבלות.

יפן: ביפן נרשמו כמה מהמקרים הראשונים של Covid‑19 מחוץ לסין, אך לא הופעל שם סגר. בסוף מרץ שאל ה-Japan Times, "איפה התפרצות וירוס הקורונה?" בלומברג מדווח כעת כי משבר הקורונה מעולם לא התממש: לא הוטלו מגבלות על תנועה, מסעדות ומספרות נותרו פתוחות, לא היו "אפליקציות מעקב" ולא בוצעו בדיקות נרחבות של האוכלוסייה הכללית. למרות - ואולי בזכות - זאת, ביפן יש משמעותית פחות מקרי מוות בהשוואה למדינות המתועשות של ה-G7.

לעיתים נטען כי למסכות הפה תפקיד מכריע בהצלחה של יפן. עם זאת, אין חובה לחבוש מסכות ביפן ומסיכות לא עצרו את ההתפרצות בעיר ווהן הסינית. גם בשבדיה, פלורידה ואזורים מצליחים אחרים לא היה שימוש כללי במסכות.

בלארוס: בלארוס ככל הנראה יישמה פחות מגבלות מכל המדינות המתועשות ואף ערכה אירועים גדולים כמו חגיגות 75 השנה לסיום מלחמת העולם השנייה. אף על פי כן, בבלארוס נרשמו רשמית פחות מ-300 מקרי מוות מקורונה גם לאחר יותר משלושה חודשים. הנשיא הוותיק לוקשנקו, שהתייחס שוב ושוב לקורונה כ"פסיכוזה", אמר באמצע מאי כי הבירה מינסק כבר עברה את השיא. ההחלטה לטפל במקרים של Covid‑19 כמו בדלקת ריאות רגילה הייתה נכונה. אולם בסופו של דבר רק נתונים סטטיסטיים על תמותה כללית יוכלו להראות את המצב האמיתי בבלארוס.

חוף בפלורידה במהלך מגיפת קורונה ( NBC)
חוף בפלורידה במהלך מגיפת קורונה ( NBC)

הערות נוספות

  • דרכי העברה: דוח חדש של סוכנות הבריאות האמריקאית CDC מגיע למסקנה כי הנגיף מועבר בעיקר באמצעות מגע ישיר עם אנשים ו"לא יכול להתפשט בקלות דרך משטחים." הווירולוג הגרמני הנדריק שטרק (Hendrik Streeck) כבר הצליח להדגים כי נגיף הקורונה לא עובר, או כמעט שלא, דרך חפצים או דרך אירוסולים המרחפים באוויר.

  • ריחוק חברתי: איסלנד הצהירה כי כללי הריחוק הם אופציונליים בסוף מאי ופתחה מחדש ברים ומועדונים. שוויץ הסבה את תקנות הריחוק להמלצה. מחקר Cochrane משנת 2011 כבר הראה כי עד כה כמעט ואין עדויות ליעילותם של אמצעי "ריחוק חברתי".

  • ניתוחים: על פי מאמר שפורסם בכתב העת הבריטי לניתוחים (British Journal of Surgery), כ-28 מיליון ניתוחים, כולל ניתוחים רבים לסרטן, בוטלו או נדחו ברחבי העולם במשך יותר מ-12 שבועות עקב הגבלות הקורונה.

  • שנות חיים: הערכה של ארבעה פרופסורים מארה"ב הגיעה למסקנה כי הסגר בארה"ב יגבה כפי שניים יותר שנות חיים מהקורונה, ולכן היה אמצעי מזיק אפילו מבחינה רפואית גרידא.

  • עונת נגיפי קורונה: מחקר חדש בכתב העת Journal of Disease Disease מראה כי להתפשטות נגיפים ממשפחת הקורונה יש תבנית "עונתית ברורה" בין דצמבר לאפריל / מאי.

  • בדיקת קורונה: מתמטיקאי גרמני מסביר מדוע מספר הנדבקים הנמוך שנותר במדינות רבות מורכב ברובו מתוצאות חיוביות שגויות, אפילו עם בדיקות PCR מדויקות למדי, והמגיפה לפיכך "לעולם לא מסתיימת".

  • "גל שני": מחקרים על "גל שני" מניחים לפעמים הנחות לא מציאותיות לחלוטין, כמו סיכון זהה להדבקות ומוות בכל קבוצות הגילאים. עם זאת, מגיפת השפעת בהונג קונג ב-1968 מראה כי התפשטות המגיפות ברחבי העולם אכן יכולה להימשך על פני מספר עונות.

  • איטליה: לכמעט 5% מהאוכלוסייה במילאנו כבר היו נוגדנים כנגד Covid‑19 באמצע פברואר, כלומר לפני פרוץ המגיפה באיטליה. זוהי עדות נוספת לכך שהנגיף הגיע לאירופה מוקדם יותר ממה שחשבו בעבר.

  • אבטלה: סוכנות העבודה הבינלאומית ILO צופה כי עקב האמצעים הפוליטיים שננקטו נגד הקורונה, מחצית מכוח העבודה בעולם, או 1.6 מיליארד אנשים, נמצאים בסיכון לאבד את פרנסתם.

  • בדיקת נכונות עובדות: 13 טענות מטעות ושקריות על מגיפת הקורונה (גרמנית)

  • סקירה: מדוע החיים התנהלו כרגיל במהלך מגיפות השפעת העולמיות של 1968/1969 (השפעת בהונג קונג, ופסטיבל המוסיקה וודסטוק) ובשנת 1957 (השפעת האסייתית).

האם הסגר הציל חיים?

אמצעי תקשורת רבים דיווחו על מחקר שנערך על ידי אימפריאל קולג' בלונדון, לפיו הטלת הסגר באירופה "הצילה 3 מיליון איש". במציאות, האימפריאל קולג' בלונדון פשוט השווה בין התחזיות לא מציאותיות של המודל שלו לבין התפתחויות בפועל. הדבר בולט במיוחד במקרה של שוודיה, שאפילו ללא סגר ראתה רק שבריר ממספר מקרה המוות שניבא המודל שלהם (ראו גרף).

מודל האימפריאל קולג' בלונדון לעומת המציאות בשבדיה. כתום: חיזוי אם לא ינקטו כל אמצעים; אפור: אם ינקטו אמצעים מתונים; כחול: מציאות. (GRC; 8 במאי 2020)
מודל האימפריאל קולג' בלונדון לעומת המציאות בשבדיה. כתום: חיזוי אם לא ינקטו כל אמצעים; אפור: אם ינקטו אמצעים מתונים; כחול: מציאות. (GRC; 8 במאי 2020)

תפקיד התקשורת

מרבית כלי התקשורת המסורתיים, שכמעט כולם הם חלק מרשתות גיאופוליטיות מובחרות, החליטו לנהל קמפיין של פחד בתקופת הנגיף, התנהגות שנצפית בדרך כלל בהקשר של מלחמות או מתקפות טרור.

הסיכון לאוכלוסייה הכללית הופרז מאוד, המדיניות הרשמית כמעט ולא הוטלה בספק, המצב בבתי חולים עבר דרמטיזציה, נעשה שימוש בתמונות מניפולטיביות, ביימו קמפיינים ולמפגינים התייחסו שיטתית כ"אידיוטים".

נכון שכמה אמצעי תקשורת שמרנים מתחו ביקורת על אמצעי הסגר המזיקים כלכלית. המבחן האמיתי, עם זאת, הוא האם הם גם יעבירו ביקורת על אמצעי המעקב המתוכננים כעת, כמו מעקב נרחב אחרי קשרים חברתיים (ראו בהמשך).

רוב התקשורת העצמאית הבינה במוקדם או במאוחר כי הסיכון מנגיף הקורונה מוגזם ומנוצל פוליטית. רק מספר קטן של כלי תקשורת עצמאיים לא הבינו זאת, אולי מכיוון שלא הייתה להם גישה לידע רפואי או נפלו קורבן למסע ההפחדה הרשמי.

חלק מהאנליטיקאים השוו את הקורונה למבצע פסיכולוגי המשתמש בתקשורת לליבוי פחד מפני הנגיף, בכדי לחולל שינוי פוליטי וחברתי.

פלטפורמות אמריקאיות כמו גוגל, יוטיוב, פייסבוק וטוויטר צנזרו בהרחבה דיונים בנושא הקורונה על ידי מחיקת נקודות מבט קריטיות (כלומר, שאינן תואמות לקו הרשמי של ה-WHO) אפילו מרופאים, או הגבלת תפוצתם, נוהל שהפך זה מכבר לנורמה בסוגיות גיאופוליטיות.

עם זאת, למשתמשים המודרניים יש את האפשרות להשתמש במנועי חיפוש נטולי מניפולציות כמו DuckDuckGo ופלטפורמות וידאו עצמאיות כמו Bitchute, וכן בדרך כלל להשתמש בחוסם פרסום ומעקב באתרי מדיה מסוימים.

ראיון הנוגד את הקו הרשמי עם פרופ' קרל סיקורה (Karel Sikora) שנמחק באופן זמני על ידי Youtube (Unherd)
ראיון הנוגד את הקו הרשמי עם פרופ' קרל סיקורה (Karel Sikora) שנמחק באופן זמני על ידי Youtube (Unherd)

התפתחויות פוליטיות

משקיפים רבים כבר הפנו את תשומת הלב לעובדה ש"משבר הקורונה" שנוצר בעיקר על ידי הדרג הפוליטי יכול להיות מכשיר לשינויים חברתיים וכלכליים מרחיקי לכת.

בחודש מארס הזהיר המדליף מה-NSA, אדוארד סנואדן, כי ממשלות משתמשות במשבר הקורונה הזמני כהזדמנות או עילה להרחבת קבע של המעקב והשליטה על החברה, ובכך מייסדות "ארכיטקטורה של דיכוי".

האמצעים שנמצאים כעת בדיון או כבר מיושמים כוללים בפרט:

  1. החדרת יישומים למעקב אחר קשרים בכלל החברה

  2. הקמת יחידות לאכיפת מעקב ובידוד אזרחים

  3. הכנסת תעודות זהות ביומטריות דיגיטליות בהן ניתן להשתמש כדי לשלוט על ויסות ההשתתפות בפעילויות חברתיות ומקצועיות.

  4. הרחבת השליטה על נסיעות ותשלומים (למשל ביטול השימוש במזומנים).

  5. יצירת היסודות המשפטיים להתערבות במערכות הביולוגיות של אזרחים על ידי ממשלות או תאגידים (באמצעות מה שמכונה "חיסוני חובה").

יותר מ-600 מדענים הזהירו מפני "מעקב חסר תקדים על החברה" באמצעות אפליקציות בעייתיות ל"ניטור קשרים". בחלק מהמדינות, "מעקב אחר קשרים" כזה כבר מתבצע ישירות על ידי השירות החשאי. בכמה אזורים בעולם, האוכלוסייה כבר מנוטרת על ידי מזל"טים ומתמודדת עם חריגות סמכות מצד המשטרה.

בחודש מאי הוסיפו אפל וגוגל ממשק מעקב אחר קשרים למערכות ההפעלה של שלושה מיליארד טלפונים ניידים, שיכולים לשמש כעת את הרשויות הלאומיות.

זאת על אף שמחקר שנערך לאחרונה על ידי ארגון הבריאות העולמי בנושא מגיפות שפעת הגיע למסקנה כי מעקב אחר קשרים אינו הגיוני מבחינה רפואית והוא אינו "מומלץ בשום פנים ואופן", מכיוון שהיתרונות האפידמיולוגיים של אפליקציות כאלה נותרו בספק.

לעתים קרובות נטען כי יישומי המעקב אחר קשרים יהיו רק "מרצון" ו"תואמים לחוק הגנת המידע". בפועל, שתי הטענות לא נכונות.

במספר מדינות השימוש ביישומים כבר דרוש כדי לבצע פעולות מסוימות. מקומות עבודה, גופים ממשלתיים, חברות נדל"ן וחברות הובלה בהודו כבר דורשים שימוש ביישומים אלה. בארגנטינה כל מי שנמצא ב"מרחב הציבורי" חייב להפעיל מעקב אחר קשרים.

כמה פוליטיקאים גרמנים כבר הביעו תמיכה בתעדוף של משתמשי אפליקציות בנסיעות או בילויים. ראש ממשלת ישראל נתניהו דיבר על השימוש ב"חיישנים" כדי לאכוף מרחק בין ילדים.

בסינגפור, האפליקציה "מרצון" הותקנה על ידי פחות אנשים מהצפוי, ולכן הממשלה מעוניינת כעת להפוך אותה לחובה בחלק מהמרחבים והשירותים הציבוריים. בחלק מהפארקים שמירת מרחק כבר מפוקחת על ידי רובוטים של DARPA.

באוסטרליה אנשים שלא רוצים להשתמש באפליקציית מעקב אחר מגעים מוצגים על ידי התקשורת כאידיוטים וכסכנה לציבור, מה שמגביר את הלחץ החברתי עליהם.

סינגפור: כלב רובוטי של DARPA מפקח על ריחוק חברתי (CNA)

גם ההגנה על המידע שנאסף תוך כדי המעקב אחר המגעים, והוא כביכול "מבוזר", היא בעייתית. פרופסור ה-IT ההולנדי, יאפ-הנק הואפמאן (Jaap-Henk Hoepmann), הסביר כבר באפריל כי אפילו פתרונות מבוזרים כביכול עלולים בקלות רבה לשמש לניטור ומעקב.

בשל המהירות בא יצאו אמצעי המעקב לטלפונים הניידים, נשיא האגודה הגרמנית למדעי המחשב חושד כי הפונקציות "היו קיימות מזמן במכשירים" והיה דרוש רק "כוונון עדין". הוא רואה באפליקציות "סוס טרויאני".

במקביל להכנסת היישומים לשימוש, מדינות רבות החלו להקים יחידות מיוחדות למעקב אחר אנשי קשר ובידוד אזרחים.

בארצות הברית הוצעה חקיקה עם תקציב של 100 מיליארד דולר להקמת "כוח קורונה לבדיקות ומעקבים" לאומי עם עד 180,000 חברים. מדינות ניו יורק וקליפורניה כבר בונות "צבאות מעקב אחר קשר" עם עד 20,000 חברים כל אחד. במדינת וושינגטון, המשמר הלאומי אמור להשתתף ויוכל לאלץ את אלה שאינם משתפים פעולה "מרצונם".

איטליה הודיעה על הקמת חיל עם 60,000 מתנדבים. שוויץ ומדינות אחרות החלו גם הן בבניית יחידות כאלה. בגרמניה כבר נערכו בדיקות המוניות בבנייני מגורים בכפייה על ידי המשטרה.

התוכנה למעקב אחר קשרים בחברה בארצות הברית, בריטניה ואולי גם במדינות אירופה אחרות מסופקת על ידי חברת הטכנולוגיה המקושרת ל-CIA פלנטיר (Planatir) של המיליארדר האמריקני פיטר תיל (Peter Thiel). בישראל משתמשים בתוכנות של חברת ריגול הסייבר הידועה לשמצה NSO.

המדליף שהשתתף בהכשרה לעוקבי קשר בארצות הברית תיאר זאת בראיון וידאו כ"טוטליטרי" ו"סכנה לחברה".

כל האמצעים הללו ננקטים למרות העובדה שהתועלת האפידמיולוגית נותרה לא ברורה וכי ארגון הבריאות העולמי התנגד במפורש להתחקות אחר מגעים, צעד השמור בדרך כלל בעיקר למחלות מין חמורות או להרעלת מזון, שבניגוד למחלות נשימה נפוצות, קל להתחקות אחריהן.

בנוסף ליישומים ויחידות מיוחדות למעקב אחר אנשי קשר, ישנם גם פרויקטים או תוכניות פרטניות ל"תעודות חסינות", שיכולות לשמש, למשל, לבקרה על ניידות ועבודה של האוכלוסייה. למעשה, האיחוד האירופי מתכנן מאז 2018 להכניס לשימוש תעודות חיסון כאלה.

"תעודות חיסונים" כאלה קשורים בתורם ל"תוכנית החיסון" העולמית, שנמצאת גם היא בתכנון. לדוגמה, המיליארדר והמשקיע האמריקאי ביל גייטס (Bill Gates) קרא לחיסון קורונה עבור "שבעה מיליארד אנשים". AstraZeneca נערכת בימים אלו לייצר שני מיליארד מנות של החיסון שעדיין לא נבדק.

מנקודת מבט אסטרטגית, תוכנית חיסון גלובלית שכזו תספק גישה למערכות הביולוגיות של האוכלוסייה, ובמיוחד למערכת החיסון והעצבים ולמערכות הגנטיות והרבייה.

בתחום הכלכלי חל גידול בדיגיטיזציה ובריכוזיות לטובת כמה תאגידי טכנולוגיה אמריקניים, כפי שוועדת הביטחון הלאומי האמריקאית לבינה מלאכותית (NSCAI), בראשות מנכ"ל גוגל לשעבר אריק שמידט (Eric Schmidt), דרשה בדו"ח אסטרטגי משנת 2019 על מנת להתמודד עם סין.

הפורום הכלכלי העולמי (WEF), שביחד עם קרן גייטס (Gates Foundation) ואוניברסיטת ג'ונס הופקינס (Johns Hopkins University) ניהלו כבר באוקטובר 2019 תרגיל "יבש" על התפרצות מגיפה הידוע כ-"אירוע 201", קורא ל"איפוס מוחלט" בכדי להכין את הכלכלה והמבנים החברתיים למאה ה-21.

בתוך כך, כמה קרדינלים ובישופים של הכנסייה הקתולית הזהירו במכתב פתוח כי, בתואנה של מגיפת הקורונה, הופצה פאניקה עולמית שהביאה "רמות בלתי מקובלות של מעקב עולמי ושליטה" על האוכלוסייה.

הרעיון להשתמש במגיפה לצורך הרחבת הפיקוח והבקרה העולמיים אינו חדש. כבר בשנת 2010 תיארה קרן רוקפלר האמריקאית, במסמך עבודה על התפתחויות טכנולוגיות וחברתיות עתידיות, "תרחיש סגר" בו נצפו ההתפתחויות של ימינו ברמת דיוק מפתיעה (בעמוד 18 והילך).

אבל יש גם תגובות מהאוכלוסייה: בספרד, איטליה וגרמניה, למשל, היו הפגנות גדולות למען זכויות יסוד עם אלפי ואף עשרות אלפי בני אדם.

ראה גם: מה בתוך הכלי הסודי של ה-NSA למיפוי הרשת החברתית שלך (Wired)

תרומות יצירתיות

וידאו: הם חיים - מהדורת קורונה (Trigger Happy Media) וידאו: איבדת קשר - נוס על נפשך (Kevin James) וידאו: איך זה להאמין לכל מה שהתקשורת אומרת לך (JP)

גלאי המרחק החברתי של Landing AI
גלאי המרחק החברתי של Landing AI

מדינות ואזורים

סקנדינביה

דנמרק: בדנמרק, הודעות דוא"ל שהודלפו חשפו כי בניגוד להצהרות הפוליטיות, רשות הבריאות יצאה נגד הסגר במרץ ואמרה: "רשות הבריאות הדנית ממשיכה להאמין שלא ניתן לתאר את הקורונה באופן כללי כמחלה מסוכנת מכיוון שלרוב אין לה השלכות רציניות ואין שיעור תמותה גבוה ממנה." בנוסף, לא פורסם מקדם התפשטות נמוך יותר מסיבות פוליטיות, כדי להצדיק את הסגר. הפרלמנט הדני החליט כעת לחקור את התנהלות הממשלה על ידי ועדת מומחים.

נורווגיה: ראש ממשלת נורווגיה הודתה בפומבי כי היא נכנסה לפאניקה במרץ, וכי ככל הנראה רוב אמצעי הסגר לא היו נחוצים. גם בנורבגיה נודע כי מקדם ההתפשטות כבר ירד לערך היציב של 1 לפני הטלת הסגר. במקרה של "גל שני", יהיה צורך לבחור אסטרטגיה עדינה בהרבה וללא סגר, הצהירה ראש הממשלה. שוודיה: למרות לחץ בינלאומי עצום, שוודיה הצליחה לנהל את תקופת הקורונה היטב ללא סגר והתמותה הכללית נותרה בתחום גלי שפעת חזקים קודמים. 75% ממקרי המוות התרחשו בבתי אבות ובדיור סיעודי, נושא שהממשלה הבטיחה לחקור. התקשורת הבינלאומית ניסתה להציג זאת כ"כישלון האסטרטגיה השבדית של אי הטלת סגר", מה שכמובן אינו נכון, שכן בתי אבות זקוקים להגנה ממוקדת וסגר כללי אינו עוזר להם.

בתי ספר: בפינלנד ודנמרק לא חלה עלייה במספר מקרי הקורונה לאחר שבתי הספר שלהם נפתחו מחדש. בשוודיה בתי הספר היסודיים נשארו פתוחים.

ארצות הברית

בארצות הברית היו כ-100,000 מקרי מוות שנמצאו חיוביים לקורונה בבדיקה. שיעור התמותה הכולל מתחילת השנה היה, עם זאת, בטווח עונת השפעת החזקה של 2017/2018 (ראו תרשים בהמשך).

לפחות 42% ממקרי המוות התרחשו בבתי אבות, המהווים 0.6% מאוכלוסיית ארה"ב ולא קיבלו תועלת מהסגר הכללי. במדינות שלא הטילו סגר, או הסירו אותו מוקדם, לא הייתה תמותה מוגברת, כך עולה ממחקר שערך ג'יי.פי מורגן (JP Morgan).

הערכה של ארבעה פרופסורים מארה"ב מגיעה למסקנה כי הסגר בארה"ב יעלה בפי שניים יותר שנות חיים מאשר גבתה הקורונה. למעלה מ-600 רופאים הזהירו במכתב פתוח את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מפני הסכנות הכרוכות בסגר מורחבת הסגר היה בעצמו "אירוע רב-נפגעים".

במכתב פתוח נוסף לסגן נשיא ארה"ב, מייק פנס, רופאים אמריקאים קוראים לפתיחה מהירה של החברה. הסכנה מהקורונה התבררה כנמוכה ממה שהונח בעבר. קבוצות הסיכון ידועות וניתן להגן עליהן באופן ממוקד. חסינות בטוחה של האוכלוסייה אפשרית גם ללא חיסון. התקשורת הטילה טרור על האוכלוסייה שלא לצורך, וגרמה לעלייה חדה בדיכאון ובהתאבדויות. מרבית בתי החולים הזמניים של צבא ארה"ב, שנבנו בסך כולל של 660 מיליון דולר, נסגרו בחודש מאי מבלי לטפל אפילו בחולה אחד.

רופא טראומה מקליפורניה כתב בפוסט כי בחודש מאי לבדו היו יותר ניסיונות התאבדות מאשר בשנה שלמה, וכי מספר ההתאבדויות בקליפורניה עלה בהרבה על מספר מקרי המוות עם קורונה. במדינת ניו יורק, שנפגעה קשה, התבקשה חקירה בלתי תלויה על מנת לבדוק את ההוראה הרשמית שניתנה לבתי אבות לקבל אליהם חולי קורונה. יותר מ-5000 מקרי מוות קרו בבתי אבות בניו יורק. הוראות רשמיות כאלה הוצאו גם במדינות ניו ג'רזי ופנסילבניה שנפגעו קשה אף הן.

התאחדות בתי החולים הגדולה ביותר בניו יורק הודיעה על פתיחת חקירה בנוגע לשימוש בהנשמה פולשנית. באפריל נודע שבתי החולים בארה"ב מקבלים בונוסים גדולים עבור אשפוז חולי קורונה וחיבורם למכונות הנשמה, אף כי מומחים הזהירו מפני הסכנות שבהנשמה פולשנית הרבה לפני . אחות בניו יורק אפילו דיברה על "רצח המוני". במדינת וושינגטון, סוכנות הבריאות אישרה כי אפילו קורבנות רצח נספרו כ"מיתות קורונה" אם היו נמצאו חיובים בבדיקה לנגיף קורונה לאחר המוות. גם הניו יורק טיימס דיווח על קורבן רצח בעמוד הראשון של "קורבנות הקורונה" לכאורה. אפילו ג'ורג' פלויד (George Floyd), שנהרג על ידי קצין משטרה בסוף מאי, נמצא חיובי בבדיקת קורונה.

בסוף מאי, יותר מ-40 מיליון איש היו מובטלים בארצות הברית. ההערכות צופות שכ-42% מהמשרות שאבדו לא יחזרו וכי אנו מתקרבים למיתון הגרוע ביותר מאז מלחמת העולם השנייה (ראו תרשים להלן). עם זאת, בתקופת הקורונה קבוצת המיליארדרים האמריקאים הוסיפו 434 מיליארד דולר לעושרם.

ארהב: מספר המתים הנצבר מכל הסיבות ב-2017/2018 לעומת 2019/2020. מקור: NCHS / טוויטר
ארה"ב: מספר המתים הנצבר מכל הסיבות ב-2017/2018 לעומת 2019/2020. מקור: NCHS / טוויטר

ארהב: אובדן משרות בתקופות מיתון מאז 1945 (BLS / CRB)
ארה"ב: אובדן משרות בתקופות מיתון מאז 1945 (BLS / CRB)

בריטניה

במרץ ובאפריל היו כ-46,000 מקרי מוות מעל לנורמה באנגליה ובוויילס. מספר זה תואם את גלי השפעת החזקים של 1999 ו-2000 (ראו גרף להלן). עם זאת, רשות הבריאות ONS מציינת שכמעט 30% מתמותה זו אינה נובעת מנגיף הקורונה.

לדוגמא, בתחילת מאי, מספר האנשים שמתו בביתם היה גבוה ב- 8,000 יותר מהרגיל, ו-80% ממקרי המוות הללו, לפי תעודות הפטירה, לא היו קשורים לנגיף הקורונה. בבתי אבות בריטיים לבדם היו 30,000 מקרי מוות עודפים בתחילת מאי, מתוכם רק ב-10,000 מקרים תעודת הפטירה ציינה קורונה, כפי שהסביר פרופ' דיוויד שפיגלהאלטר (David Spiegelhalter) מקיימברידג'. באנגליה ובוויילס מתו כ-10,000 חולי דמנציה יותר מהרגיל ללא קורונה, כתוצאה משבועות של בידוד.

בדומה לצפון איטליה וניו יורק, באנגליה התקבלה החלטה הרת-גורל להעביר חולי קורונה מבתי חולים לבתי אבות, ונגיף הקורונה גם התפשט במהירות בתוך מערכת הבריאות עצמה. מרבית בתי החולים שדה לטיפול בחולי קורונה שנבנו נותרו ריקים ברובם.

מודל המחשב של האפידמיולוג רב ההשפעה ניל פרגוסון (Neil Ferguson), אשר ניבא מאות אלפי מקרי מוות, נמצא פגום מאוד ולא מציאותי בניתוח עצמאי של מומחי תוכנה ומידול. פרגוסון נאלץ להתפטר כיועץ ממשלתי לאחר ששבר בעצמו את הסגר כדי להיפגש עם מאהבתו הנשואה. בהתבסס על המודל הכושל שלו, האוניברסיטה שלו טוענת עכשיו כי הסגר "הציל שלושה מיליון אנשים" באירופה.

ניתוח: מי קובע את תגובת ממשלת בריטניה לקורונה? (חלק 1) ו- Covid-19: ענקי תעשיית התרופות שמאחורי מדיניות הסגר של ממשלת בריטניה (חלק 2) מומחים כלכליים בבריטניה חוזים את המיתון הכלכלי הגדול ביותר מאז הכפור הגדול של 1709 (בעידן הקרח הקטן).

אנקדוטה חיובית: החייט הוותיק ביותר בבריטניה שרד את נגיף הקורונה בגיל 96 לאחר שלא אכל במשך עשרה ימים. נתונים סטטיסטיים נוספים באתר Covid-19 In Proportion.

התמותה בשנת 2020 לעומת גלי השפעת חזקים של 1999 ו-2000 (מותאם לגידול באוכלוסייה ומקרי המוות בשנת 2020 הוסטו לחורף). מקור: ONS / OffGuardian
התמותה בשנת 2020 לעומת גלי השפעת חזקים של 1999 ו-2000 (מותאם לגידול באוכלוסייה ומקרי המוות בשנת 2020 הוסטו לחורף). מקור: ONS / OffGuardian

שוויץ

היבטים רפואיים:

לאחר כארבעה שבועות של תמותה מעל לממוצע, כבר מאז אמצע מאי התמותה בשוויץ היא מתחת לממוצע. שיעור התמותה המצטבר מתחילת השנה הוא בטווח של עונת שפעת רגילה והרבה מתחת לעונת השפעת החזקה של 2015 (ראו תרשים בהמשך). כ-50% ממקרי המוות התרחשו בבתי אבות שלהם הסגר לא הועיל. גיל התמותה החציוני הוא בערך 84 שנים, שהוא מעטמעללתוחלת החיים השוויצרית הממוצעת. בקנטון ציריך היו בסך הכל 130 מקרי מוות שנמצאו חיוביים בבדיקת קורונה. יותר ממחצית מהמקרים (78) התרחשו בבתי אבות. מעט יותר ממחצית מקרי המוות הללו (40) התרחשו בשני בתי אבות שהוכרחו לקחת חולי Covid‑19 מבתי חולים, ולעיתים לא הצליחו לבודדם כראוי.

אוניברסיטת ETH ציריך שיכתבה שוב ושוב את המחקר שלה המראה הדעיכה בהתפשטות Covid‑19 החלה לפני הטלת הסגר, כדי לא לסתור בגלוי את המועצה הפדרלית. אך התוצאה נותרה זהה: הסגר היה מיותר מבחינה רפואית וגרם לנזקים חברתיים. תחזיות הרשויות והאוניברסיטאות התבססו על הנחות לא ריאליות לחלוטין. חוקרים ב-ETH לוזאן הציגו מחקר המזהיר מפני הסיכון ל"גל שני" שעלול להמם את שוויץ. הכותב הראשי של המחקר, פרופסור ז'אק פליי (Jacques Fellay), הוא גם חבר בכוח המשימה של המועצה הפדראלית ותומך בחיסון נגד קורונה. עם זאת, ניתוח עצמאי של מחקר זה הראה כי הוא מבוסס על הנחות לא מציאותיות לחלוטין, ולמשל חוזה סיכון קבוע להידבקות ומוות על פני כל קבוצות הגיל.

היזם הרפואי סטפן ריטיקר (Stephan Rietiker) מ-Inside-Corona מגיע למסקנה חריפה ביחס להתנהלות המועצה הפדרלית בעניין הקורונה. המועצה הפדרלית התעלמה במידה רבה מממצאי הוועדת לענייני מגיפות שלה עצמה, קיבלה החלטות שגויות מאוד עם השלכות חמורות על האוכלוסייה והמשק. המועצה בחרה ב"אסטרטגית הכלה" שאינה מתאימה מתוך אמונה תמימה כי ניתן היה לגשר על הזמן עד לחיסון. ה"מעקב אחר מגעים" המתוכנן יצרוך ערימות של כסף ובסופו של דבר "ייכשל באומללות". הגיע הזמן לבטל את חוקי החירום ולדרוש דין וחשבון ממקבלי ההחלטות, על פי ריטיקר.

כלי התקשורת:

ה-Aargauer Zeitung דיווח על הילד הראשון שכביכול "נפטר מוירוס הקורונה". התינוק, שהוטס בטיסת חירום ממקדוניה, נפטר למעשה מדלקת קרום המוח, שאינה נגרמת על ידי נגיפים ממשפחת הקורונה. בחודש מאי הפיץ ה-NZZ שוב את הדיווח השגוי שהקורונה הביאה את הקנטון הדרומי של טיצ'ינו (Ticino) "לסף אסון". למעשה, לא היו בעיות רציניות מחוץ לבתי האבות בקנטון טיצ'ינו.

העורך הראשי של ערוץ הטלוויזיה SRF, טריסטן ברן (Tristan Brenn), יצא להגן כנגד ההאשמות כי SRF מפיץ תעמולה על הקורונה. זמן קצר לאחר מכן, נכה על כסא גלגלים שהשתתף בהפגנה על קורונה תיאר כיצד SRF השתמשה בו לצרכי תעמולה.

היבטים פוליטיים: בשוויץ התקיימו הפגנות שבועיות למען זכויות יסוד בברן (הבירה), ציריך וערים אחרות מאז אפריל. ההפגנות הובילו לאלימות משטרתית ניכרת, ראו "דיכוי מתנגדי קורונה בשוויץ". המשתתפים בהפגנות אלה הושמצו לרוב על ידי התקשורת והוצגו כמטומטמים או קיצוניים.

המועצה הפדרלית מתכננת להמיר בדחיפות את תקנות החירום הקיימות לחוק פדרלי, ועתירה מקוונת הושקה נגד צעד זה.

המועצה הפדרלית הכינה תשתית משפטית ל"אפליקציית המעקב אחרי קורונה", שצריכה להיות מאושרת על ידי הפרלמנט בישיבת הקיץ. אפל וגוגל ציידו כעת את מערכות ההפעלה הסלולריות שלהן במנשק מתאים. השימוש באפליקציה אמור להישאר "מרצון" (ראו לעיל). קנטון ציריך וכמה קנטונים אחרים כבר הקימו מרכזים להתחקות אחר קשרים בחברה, המורכבים מעובדי מחלקת הבריאות והמשטרה, אשר אמורים ליצור קשר עם אנשים שעשויים להיות "נגועים" ולהורות להם להישאר בבידוד. הניסיון של מרץ ואפריל הראה שיהיה צורך להרחיב את המרכזים או להעביר חלק מהעבודה לחברות פרטיות.

סקר שנערך על ידי האוניברסיטה למדעים יישומיים ZHAW הראה כי 40% מהשוויצרים חוששים מהגברת הפיקוח על ידי "אפליקציות קורונה". עדיין, הרוב מתכננים להשתמש באפליקציית מעקב אחר קשרים. בפברואר 2020, המיליארדר והמשקיע ביל גייטס (Bill Gates) תרם 900,000 דולר לסוכנות השוויצרית רפואית לתרופות Swissmedic עבור "פרויקטים באפריקה".

שוויץ תתמוך בברית החיסונים העולמית של ביל גייטס GAVI, ותתרום 30 מיליון פרנק שוויצרי לפיתוח חיסון נגד הנגיף. הרופא מארגאו (Argau) שהביע ביקורת נגד צעדי הקורונה, נעצר באכזריות באפריל על ידי יחידת משטרה מיוחדת, ואושפז באופן זמני במרכז פסיכיאטרי, ביקש חקירה מינהלית חיצונית בעניינו, והממשלה פתחה בה כעת. בעבר היה ידוע כי בניגוד לטענות המשטרה, הרופא לא איים על קרובי משפחה או הרשויות, ולא היה ברשותו נשק טעון.

מספר מצטבר של מקרי המוות ביחס לטווח הנורמלי (2010-2020, BFS / Stotz)
מספר מצטבר של מקרי המוות ביחס לטווח הנורמלי (2010-2020, BFS / Stotz)

גרמניה ואוסטריה

גרמניה ואוסטריה לא חוו תמותה משמעותית מעל לנורמה מאז מרץ. למעשה, בגרמניה רמת התמותה היא מעט מתחת לממוצע מאז תחילת השנה אם נתקן לגידול באוכלוסייה. פרוטוקולים שהודלפו באוסטריה, כמו בדנמרק ובאנגליה, הראו כי הסגר היה מונע פוליטית ורוב מומחי הבריאות התבטאו נגדו, והמליצו לקנצלר קורץ (Kurz) במרץ להימנע מהקו של "וירוס מסוכן מאוד" מכיוון שהנגיף כבר נפוץ ולא מהווה סכנה מיוחדת עבור רוב האוכלוסייה.

בגרמניה בוטלו כמעט מיליון ניתוחים עד סוף מאי עקב סגר הקורונה. אונקולוגים גרמנים מתריעים על עיכובים באבחון ובטיפול בסרטן עקב הסגר. הסרטן הוא "סכנה הרבה יותר גדולה מ-Covid-19", הדגישו האיגודים הרפואיים. רופאי ילדים בגרמניה מדווחים על אלימות רחבת היקף כלפי ילדים בגלל הסגר. הם רואים פציעות המזכירות תאונות דרכים, כולל עצמות שבורות ורעד טראומתי. מספר השיחות למוקד להגנת הילד עולה בחדות.

המאבחן הרפואי בברלין, פרופסור מיכאל צוקוס (Michael Tsokos), דיווח על "התאבדויות קורונה" של אנשים שחוששים או חושבים שהם עלולים להידבק. פרופסור צוקוס מתח ביקורת על חרחור הפחד והפצת "תרחישי אימה" מצד התקשורת וכמה וירולוגים. הוא חושש כי "המגיפה המדבקת" תוביל אחריה ל"מגיפה פסיכו-חברתית". התאבדויות וניסיונות התאבדות בברלין כבר "עלו דרמטית" ברבעון הראשון. מומחים כלכליים בגרמניה צופים כ-10,000 פשיטות רגל נוספות עד שנת 2021 עקב אמצעי הנגד הפוליטיים נגד הקורונה.

כמה מההפגנות זכויות היסוד הגדולות באירופה התקיימו בערים גרמניה מאז אפריל, עם עד 25,000 משתתפים. לעיתים היו מלוות באלימות משטרתית קשה, למשל במעצר שף הסלבריטאים הטבעוני אטילה הילדמן (Attila Hildmann) או פעילת זכויות האזרח לשעבר ב-GDR, אנג'ליקה ברבה (Angelika Barbe) בת ה-68. היו גם הצתות כמו גם תקיפות מסכנות חיים על מפגינים ואנשי תקשורת עצמאיים על ידי קבוצות אנשים בברדסים שחורים, שככל הנראה אינן חוששות ממעצרים על ידי המדינה. ורנר וינטרשטיין (Werner Winterstein,), נכדו של שר המשפטים האוסטרי-יהודי שנרצח על ידי הנאצים, השתתף בהפגנת זכויות יסוד בווינה והצהיר שהוא "נחרד מהתפיסה השקטה של ​​השלטון על ידי גורמים המדברים על 'נורמליות חדשה' בשולי המודל הדמוקרטי". חלוקת האזרחים לקטגוריות שונות בקשר לקורונה ויצירת "תרבות הלשנה" חדשה הם התפתחות מסוכנת. הוא מבחין בחוסר אומץ אזרחי וכניעות לשלטונות. אפליקציות הקורונה המתוכננות הן צעד "לעבר מדינת מעקב טוטליטרית" ויש לדחות אותן על הסף.

תמותה שבועית בגרמניה, 2017 עד 2020 (Destatis / RKI)
תמותה שבועית בגרמניה, 2017 עד 2020 (Destatis / RKI)

דרום אמריקה ואפריקה

לאחר ששככה התפשטות הקורונה באירופה וארצות הברית, אמצעי תקשורת רבים החלו להתרכז במצב בדרום אמריקה, בעיקר בברזיל. עם זאת, העובדה היא כי עם כ-40,000 מקרי מוות עד כה ועקומת התפשטות שטוחה, מצבם של 210 מיליון תושבי ברזיל טוב יותר ממדינות אירופה רבות כולל שוויץ. במדינות אחרות באמריקה הלטינית כמו אקוודור, בנוסף לנגיף הקורונה, קדחת הדנגה מתפשטת גם היא עם תסמינים דומים, מה שהוביל לעומס כפול על מערכת הבריאות. עם זאת, בפרו נמצא כי 80% ממקרי הקורונה שאושרו היו חסרי תסמינים.

חלק מהתקשורת דיווחה על משרפות שפועלות לכאורה "מסביב לשעון" במקסיקו סיטי. בעל ערוץ יוטיוב שחי במקסיקו ביקר בעיר, בתי החולים, בתי הלוויות, והמשרפות שם, ומצא בכולם פעילות מעטה מאוד. באופן כללי, שיעור התמותה מהקורונה במדינות בדרום אמריקה ובאפריקה היה נמוך בהרבה מאשר באירופה ובארצות הברית, מה שיכול לנבוע מהאוכלוסייה הצעירה יותר או מגורמים אקלימיים. אך מצד שני, הבנק העולמי מצפה לעד 60 מיליון קורבנות עוני עקב צעדי קורונה פוליטיים ברחבי העולם.

מימון ארגוני בריאות ברחבי העולם על ידי ביל גייטס

המולטי-מיליארדר והמייסד של מיקרוסופט, ביל גייטס (Bill Gates), הוא נותן החסות הפרטי החשוב ביותר של ארגון הבריאות העולמי ותעשיית החיסונים ולכן נמצא כעת באור הזרקורים. באיורים הבאים ניתן לראות את רשת קישוריו לתעשיית התרופות ולתקשורת באופן גרפי.

ראו גם: Politico (2017): הכירו את הרופא המשפיע ביותר בעולם: ביל גייטס

רשת המימון של גייטס ברחבי העולם
רשת המימון של גייטס ברחבי העולם
רשת המימון של גייטס בגרמניה
רשת המימון של גייטס בגרמניה

מימון בתחום הבריאות ברחבי העולם על ידי ביל גייטס בארה"ב, בריטניה, וגרמניה

מאי 2020

ראיונות עם מומחים

  • ג'ון יואנידיס (John Ioannidis), פרופסור בסטנפורד, מסביר בראיון ל-CNN כי Covid‑19 היא "מחלה קלה ונפוצה" הדומה לשפעת עונתית עבור כלל האוכלוסייה, כאשר מטופלים בבתי אבות ובבתי חולים צריכים לקבל הגנה נוספת.

  • סקוט אטלס (Scott Atlas), פרופסור בסטנפורד, מסביר בראיון ל-CNN כי "הרעיון שמוכרחים לעצור את Covid‑19 יצר מצב קטסטרופלי במערכת הבריאות". פרופ' אטלס אומר כי המחלה היא "קלה באופן כללי" וכי התפתחו פחדים לא רציונלים. הוא מוסיף כי אין "שום סיבה" לבדיקות מקיפות באוכלוסייה הכללית, אלא רק בבתי חולים ובבתי אבות. פרופסור אטלס כתב מאמר בסוף אפריל תחת הכותרת "הנתונים הגיעו - עצרו את הבהלה וסיימו את הבידוד המוחלט" שקיבל מעל 15,000 תגובות.

  • האפידמיולוג ד"ר קנוט ויטקובסקי (Knut Wittkowski) מסביר בראיון חדש כי הסכנה מהקורונה דומה לשפעת וכי השיא כבר עבר ברוב המדינות לפני הפעלת הסגר. סגר של חברות שלמות הייתה "החלטה קטסטרופלית" ללא תועלת תוך גרימת נזק אדיר. הצעד החשוב ביותר הוא הגנה על בתי אבות. לדברי ד"ר ויטקובסקי, ההצהרות של ביל גייטס בנושא הקורונה הן "אבסורדיות" ו"אינן קשורות למציאות". ד"ר ויטקובסקי רואה בחיסון נגד קורונה "לא הכרחי", ובמודל Covid‑19 רב ההשפעה של האפידמיולוג הבריטי ניל פרגוסון (Neil Ferguson) "כישלון מוחלט".

  • הווירולוג הגרמני הנדריק שטרק (Hendrik Streeck) מסביר את התוצאות הסופיות של מחקר הנוגדנים החלוצי שלו. פרופסור שטרק מצא ששיעור התמותה של Covid‑19 הוא 0.36%, אך מסביר שמדובר בגבול עליון ושיעור התמותה האמיתי הוא ככל הנראה בטווח 0.24% עד 0.26%, או אף פחות מכך. גיל המוות הממוצע של מי שנמצא חיובי בבדיקה היה 81.

  • מייקל לוויט (Michael Levitt), פרופסור לביולוגיה וזוכה פרס נובל, שמנתח את התפשטות הקורונה מאז פברואר, מתאר את הסגר הכללי כ"טעות ענקית" וקורא לצעדים ממוקדים יותר, במיוחד להגנה על קבוצות סיכון.

  • סוחריט בהקדי (Sucharit Bhakdi), פרופסור אמריטוס במיקרוביולוגיה, מסביר בראיון חדש בגרמנית כי הפוליטיקה והתקשורת ניהלו "מסע הפחדה בלתי נסבל" ו"קמפיין דיסאינפורמציה בלתי אחראי". לדברי פרופסור בהקדי, אין צורך במסיכות פה לכלל האוכלוסייה, והן עשויות להיות "מדגרות חיידקים" מזיקות. לדבריו המשבר הנוכחי נוצר על ידי הפוליטיקאים עצמם ואינו קשור כמעט לנגיף, וחיסון נגד נגיף הקורונה הוא "מיותר ומסוכן", כפי שכבר היה במקרה של שפעת החזירים. ארגון הבריאות העולמי "מעולם לא לקח אחריות על החלטותיו השגויות הרבות לאורך השנים", מוסיף פרופסור בהקדי. (הערה: הסרטון נמחק באופן זמני על ידי YouTube).

  • הרופא הראשי השוויצרי למחלות זיהומיות, ד"ר פייטרו ורנצה (Pietro Vernazza), מסביר בראיון חדש כי מחלת הקורונה "קלה לרוב המוחלט של האנשים". "ספירת אנשים שנדבקו והקריאה לבדיקות נוספות" אינן מועילות. בנוסף, מרבית האנשים הרשומים בסטטיסטיקה של מתי הקורונה לא מתו רק מהקורונה. לדברי ד"ר ורנצה, אין הוכחות לתועלת של מסכות פה עבור אנשים שאינם מראים תסמינים (ארכיב).

מחקרים רפואיים

  • סקירה חדשה של מחקרים קיימים של PCR ונוגדנים מראה כי הערך החציוני של שיעור התמותה (IFR) של Covid‑19 הוא 0.2%, כשפעת חזקה.

  • מחקר נוגדנים חדש בקרב תורמי דם דנים מצביע על שיעור תמותה (IFR) נמוך מאוד של 0.08% בקרב אנשים מתחת לגיל 70.

  • מחקר נוגדנים חדש מאיראן, אחת המדינות שנפגעו מוקדם יותר וקשה יותר על ידי Covid19, מראה גם הוא שיעור תמותה נמוך מאוד של 0.08% עד 0.12%.

  • מחקר נוגדנים חדש מיפן מגיע למסקנה שמספר האנשים שהיו במגע עם נגיף הקורונה הוא פי 450-800 יותר ממה שחשבו בעבר, אך הם לא הראו תסמינים או הראו תסמינים קלים. יפן ביצעה עד כה מעט מאוד בדיקות.

  • מחקר חדש שנערך בגרמניה, בהשתתפות הווירולוג המוביל כריסטיאן דרוסטן (Christian Drosten), מראה שלשליש מהאוכלוסייה כבר יש חסינות תאית מסוימת לנגיף ה-Covid19, ככל הנראה באמצעות חשיפה לנגיפים אחרים ממשפחת הקורונה (נגיפי הצטננות). חסינות תאית זו על ידי מה שמכונה תאי-T גבוהה משמעותית ממה ששוער מבדיקות PCR ובדיקות נוגדנים, ועשויה להסביר חלקית מדוע אנשים רבים אינם מפתחים תסמינים לאחר הדבקות בקורונה.

  • בכלא במדינת טנסי האמריקנית, רק שניים מתוך 1349 אנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה הראו תסמינים כלשהם.

  • על נושאת המטוסים הצרפתית שארל דה גול, לא מת עד כה אף מלח מ-1046 המלחים שנמצאו חיוביים בבדיקה. על נושאת המטוסים האמריקנית תאודור רוזוולט, מת עד כה אחד מ-969 המלחים שנמצאו חיוביים בבדיקה (לא ידוע על מחלות רקע וסיבת המוות המדויקת). זה מצביע על שיעור תמותה של 0 עד 0.1% עבור קבוצת אוכלוסייה זו.

  • אמצעי תקשורת רבים דיווחו על "הדבקויות חוזרות" לכאורה של אנשים שכבר החלימו בדרום קוריאה. כעת החוקרים הגיעו למסקנה כי בכל 290 המקרים החשודים תוצאות הבדיקה היו שגויות ונגרמו כתוצאה מ"מקטעי וירוסים לא מדבקים". מקרה זה מדגיש שוב את חוסר האמינות הידוע של בדיקות ה-PCR.

עדכונים רפואיים אחרים

  • אמצעי תקשורת רבים דיווחו כי בקשר ל-Covid19, יותר ויותר ילדים חלו כביכול במחלת קווסאקי (דלקת קשה של כלי הדם). כתגובה, הקרן למחלת קוואסאקי בבריטניה פרסמה הודעה לעיתונות בה נאמר כי כרגע מדווח על פחות מקרי קווסאקי מהרגיל, וכי מבין המקרים המעטים שדווחו, רק כמחצית מהם נמצאו חיוביים בבדיקת קורונה.

  • במכתב פתוח למשרד הבריאות הצרפתי, רופא צרפתי מדבר על הקורונה כ"הונאת הבריאות הגדולה ביותר של המאה ה-21". הסכנה של הנגיף לאוכלוסייה הכללית דומה לשפעת עונתית וההשלכות של הסגר מסוכנות יותר מהנגיף עצמו, טוען הרופא הצרפתי.

  • בצרפת נמצא, במהלך חקירות מאוחרות יותר, כי החולה הראשון שנמצא חיובי ל-Covid‑19 טופל כבר בסוף דצמבר 2019, חודש לפני שמה שהונח קודם. הגבר טופל עקב מה שנראה כדלקת ריאות הקשורה לשפעת. מקרה זה מראה כי נגיף הקורונה הגיע לאירופה מוקדם יותר מההנחות הראשוניות, או שהוא אינו נגיף חדש כפי שהונח, או שתוצאת הבדיקה הייתה שגויה. בנוסף, לא ברור אם האיש, שהחלים כבר מזמן, סבל למעשה מנגיף שפעת או קורונה או שניהם.

  • מנהל ארגון הבריאות העולמי שיבח לאחרונה את שבדיה כמודל מצליח לטיפול ב-Covid‑19. שבדיה יישמה את מדיניות הבריאות שלה בהצלחה וב"שיתוף עם האוכלוסייה", אמר. שבדיה ספגה ביקורת רבה על ידי תקשורת ופוליטיקאים זרים במשך שבועות על גישתה הנינוחה כלפי הקורונה.

  • בלארוס, שנקטה בהכי פחות אמצעים כנגד Covid‑19 מכל מדינות אירופה, ואף לא ביטלה אירועים המוניים כמו משחקי כדורגל, מונה רק 103 מקרי מוות שנמצאו חיוביים בבדיקה או חשודים כקורונה לאחר יותר מחודשיים. נשיא בלארוס הוותיק לוקשנקו כינה את הקורונה "פסיכוזה". המבקרים טוענים שהוא לא מגלה את המספר האמיתי של מקרי המוות.

  • סקר ספרות מקיף שנערך על ידי חוקר קנדי ​​מצא כי מסכות פה אינן מספקות הגנה ניתנת למדידה מפני הצטננות ושפעת.

  • פסיכיאטר ראשי בשוויץ מצפה לעלייה חדה בבעיות פסיכולוגיות וליותר מ-10,000 התאבדויות נוספות ברחבי העולם בגלל הסגר והאבטלה העולמית.

  • מקדם ההדבקה, שמציין את מידת התפשטות הקורונה, הופך יותר ויותר לנושא פוליטי. אך זה לא משנה את העובדות: שיא ההתפשטות הושג כבר ברוב המדינות לפני הפעלת הסגר וקצב ההדבקה נפל אל או מתחת לערך היציב של 1 בגלל אמצעים יומיומיים פשוטים והיגיינה בסיסית. הסגר היה אפוא מיותר מבחינה אפידמיולוגית.

  • התמונה הקלינית וקבוצות הסיכון של נגיף הקורונה קשורות ככל הנראה לשימוש בקולטן התאי ACE2, הנמצא בסמפונות ובריאות, אך גם בכלי דם, במעיים ובכליות. עם זאת, נגיפים אחרים ממשפחת הקורונה, במיוחד נגיף ההצטננות NL63, משתמשים גם הם בקולטן ACE2. ישנם חוקרים שצופים אפוא כי נגיף ה-Covid‑19 יחשב כנגיף הצטננות טיפוסי בטווח הבינוני.

  • מקורו המדויק של נגיף הקורונה אינו ברור עדיין. ההסבר הקל ביותר נותר העברה או מוטציה טבעית, אשר קורית לעתים קרובות למדי. עם זאת, נכון שהמעבדה הווירולוגית בווהאן, כחלק מתוכנית מחקר שממומנת בשותפות עם ארה"ב, חקרה נגיפי קורונה מעטלפים ובחנה גם את העברתם ליונקים אחרים. מחקר זה נמצא כבר שנים תחת ביקורת על ידי מספר חוקרים שרואים אותו כמסוכן מדי. מנהל המעבדה הסביר כי הנגיף החדש אינו תואם את נגיפי הקורונה שנחקרו במעבדה. מכל מקום, שמועות קודמות על "נשק ביולוגי" או "רצפי HIV" התבררו כדיסאינפורמציה לאור העובדה שנגיף הקורונה אינו מזיק במיוחד.

בתי אבות סיעודיים

בתי אבות ממלאים תפקיד ראשי במצב הקורונה הנוכחי. ברוב מדינות המערב, 30% עד 70% מכלל מקרי המוות "הקשורים לקורונה" התרחשו בבתי אבות (באזורים מסוימים אפילו עד 90%). ידוע גם כי המשבר בצפון איטליה החל בהתמוטטות מערך הטיפול הסיעודי עקב פאניקה.

בתי אבות דורשים הגנה ממוקדת והסגר הכללי של החברה אינו מועיל להם. אם מסתכלים רק על מקרי המוות באוכלוסייה הכללית, ברוב המדינות מדובר בטווח של גל שפעת רגיל ואפילו קל.

יתר על כן, במקרים רבים לא ברור ממה באמת מתו אנשים בבתי אבות, כלומר אם זה היה Covid‑19 או מתח, פחד ובדידות. מבלגיה, למשל, ידוע שכ-94% מכלל מקרי המוות בבתי אבות הם "מקרים חשודים" שלא נבדקו.

ניתוח חדש של הסטטיסטיקה הצרפתית מראה בנוסף כי ברגע שיש "מקרה חשוד" בבית אבות (למשל בגלל שיעול), כל מקרי המוות נחשבים ל"חשד למוות מקורונה", וברגע שיש "מקרה מאושר" בבית אבות (גם אם חסר תסמינים), כל מקרי המוות נחשבים" מקרי מוות מאושרים מקורונה".

דו"ח מגרמניה מתאר בצורה חיה את התנאים הקיצוניים שבהם נאלצו מאות אלפי חולים בטיפול ובבתי אבות לחיות בשבועות האחרונים, לרוב בניגוד לרצונם. רבים מהמטופלים בקושי הורשו לעזוב את חדריהם, לא הורשו לצאת לאוויר הצח או לקבל ביקורים מקרוביהם.

במספר בתי אבות, בדיקת ה-PCR המועדת לשגיאות הובילה בנוסף לאזעקות שווא חמורות ולבהלה. בבית אבות קנדי ​​אחד נמלטו העובדים מחשש לנגיף הקורונה, מה שהביא למותם הטרגי של 31 חולים בגלל חוסר טיפול.

עיתונאי הניו יורק טיימס לשעבר ומבקר הקורונה, אלכס ברנסון (Alex Berenson), כותב בטוויטר: "בואו נבהיר: העובדה שמקרי המוות מבית האבות אינם עיקר ומרכז הסיקור התקשורתי היומי על הקורונה אומר לכם כל מה שצריך לדעת על עדיפויות התקשורת - שמחוללת פאניקה (ומענישה את טראמפ), ולא מעודדת מדיניות בריאות טובה."

ניתוח מלא: תמותה הקשורה להתפרצויות Covid‑19 בבתי סיעוד: עדויות בינלאומיות מוקדמות (LTC Covid, מאי 2020)

מקרי מוות בבתי אבות, מספרים מוחלטים ובאחוזים
מקרי מוות בבתי אבות, מספרים מוחלטים ובאחוזים

בריטניה

  • התמותה הצוברת מכל הסיבות בבריטניה נותרה בטווח של חמש גלי שפעת החזקים ביותר ב-25 השנים האחרונות. שיא התמותה היומית בבתי חולים ארע כבר ב-8 באפריל (תרשים להלן).

  • נתונים סטטיסטיים חדשים מראים כי באמצע אפריל, מתוך כ-12,000 מקרי תמותה נוספת, כ-9,000 היו "קשורים לקורונה" (כולל "מקרים חשודים"), אולם כ-3,000 לא היו קשורים לקורונה. יתר על כן, מתוך סך של כ-7,300 מקרי מוות בבתי אבות, רק כ-2,000 היו "קשורים לקורונה". גם במקרי המוות "מקורונה" וגם במקרי המוות שאינם קורונה, לרוב לא ברורה סיבת המוות האמיתית. איגוד הפתולוגים הבריטי קרא אפוא ל"סקירה שיטתית של גורמי המוות האמיתיים".

  • בתי החולים הזמניים "Nightingale" בבריטניה נותרו עד כה ריקים ברובם. מצב דומה נראה כבר בסין, בארה"ב ובמדינות רבות אחרות.

  • בסוף אפריל נודע כי ההמלצה להפעלת סגר לא הייתה המלצה של ועדה מדעית, כפי שנאמר רשמית, אלא שיועץ ממשלתי גבוה "דחף" את המדענים לתמוך בסגר.

  • פיטר היצ'נס (Peter Hitchens): אנחנו הורסים את עושרה של המדינה - ואת בריאותם של מיליונים. "אם לא תגן על החופש הבסיסי ביותר שלך, החופש ללכת לאן שתרצה מתי שתרצה, אתה תאבד אותו לנצח. וזה לא כל מה שתפסיד. תראו את הצנזורה באינטרנט, מתפשטת ככתם גדול וכהה, מות הפרלמנט, הפיכת המשטרה למיליציה ממלכתית."

בריטניה: מספר מקרי המוות של אנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה (NHS)
בריטניה: מספר מקרי המוות של אנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה (NHS)

ארה"ב

  • הדו"ח האחרון של ה-CDC האמריקני מראה ששיעור האשפוז של Covid‑19 בגילאי 65 ומעלה דומה לנמדד בגלי שפעת קשה. הוא מעט גבוה יותר בקרב בני 18 עד 64 ונמוך משמעותית בקרב ילדים מתחת לגיל 18.

  • וידאו: אחות מניו יורק הצהירה בסרטון דרמטי כי ניו יורק "רוצחת" את חולי Covid‑19 על ידי הנשמה פולשנית והרס ריאותיהם. השימוש בהנשמה פולשנית (במקום מסכות חמצן) נעשה "מחשש להפצת הנגיף". זהו "סרט אימה", "לא בגלל המחלה, אלא בגלל ההתמודדות איתה", הסבירה האחות. מומחים מזהירים מאז מרץ מפני צנרור של חולי Covid‑19.

  • ד"ר דניאל מרפי (Daniel Murphy), ראש רפואת חירום בבית חולים שנפגע קשה בעיר ניו יורק, ממליץ על סיום מהיר של הסגר. לדברי ד"ר מרפי, גל ה-Covid‑19 כבר הגיע לשיאו ב-7 באפריל. Covid‑19 הוא עניין רציני, אך הפחד ממנו מוגזם, מכיוון שהרוב המוחלט של האוכלוסייה חולה לכל היותר באורח קל. החשש הגדול ביותר שלו כעת הוא הירידה החדה בהיקף הטיפול בחולי חירום וילדים בגלל הסגר והחשש הנרחב באוכלוסייה.

  • וידאו: הארגון השמרני Project Veritas הפועל לחשיפות שחיתויות שוחח עם מנהלי בתי הלוויות בניו יורק, שאמרו כי כרגע "על כל תעודות המוות" של מקרים חשודים כתוב קורונה, בין אם נערכה בדיקה ובין אם לאו. אנשים רבים מתים כרגע בביתם, ולעתים קרובות כבר לא נבדקת סיבת המוות המדויקת. הסטטיסטיקה של Covid‑19 מנופחת מסיבות פוליטיות או כספיות, הצהירו המנהלים.

  • מנהלת מחלקת הבריאות באילינוי אישרה שאפילו חולים סופניים, שבאופן ברור מתו מסיבה אחרת אך נמצאו חיוביים לנגיף Covid‑19 לפני או אחרי מותם, נרשמים כתמותה מ-Covid‑19.

  • בשל הסגר, 30 מיליון איש בארה"ב כבר הגישו בקשה לדמי אבטלה בסוף אפריל - נתון משמעותית גבוה יותר ממה שארגון העבודה הבינלאומי ILO הניח במקור עבור כל העולם.

  • מנכ"ל טסלה, אלון מאסק, כינה את העוצר בקליפורניה "פשיזם". "כליאתם בכפייה" של אנשים בבתיהם מפרה את כל זכויותיהם החוקתיות, הסביר מאסק בוועידה טלפונית.

  • וידאו: אם התעמתה עם המשטרה בביתה כי ילדיה שיחקו באופן לא חוקי עם ילדי שכנים.

  • וידאו: בסוף אפריל, כמה צלמים נתפסו כשהם מביימים הפגנה של מטפלים נגד אנשים שהפגינו נגד הסגר. (קראו עוד).

שוויץ

  • מספר מקרי המוות הצובר מתחילת השנה בשוויץ נותר בטווח של מגיפת שפעת רגילה והרבה מתחת למגפת השפעת החזקה של שנת 2015 (ראה גרף להלן). כ-50% ממקרי המוות התרחשו בבתי טיפול וסיעוד.

  • ממשלת שוויץ מתכוונת להפוך את צווי החירום הנוכחיים של הקורונה לחוק פדרלי קבוע. מרבית כלי התקשורת בשוויץ לא דיווחו על ההכרזה מרחיקת הלכת הזו, או עשו זאת רק בשולי החדשות.

  • כוחות הצבא השוויצרי החלו לבדוק אפליקציה למעקב אחר מגעים שתוצג ב-11 במאי בשיתוף עם גוגל ואפל. בינתיים, "המשרד להגנת פרטיות המידע" השוויצרי הצהיר: "אם אפליקציית המעקב אחר מגעים מתאימה והכרחית, התקנתה לא צריכה להיות מרצון".

  • כ-400 משתתפים יצאו נגד ההגבלות על זכויות חוקתיות במשמרות שונות שנערכו בכיכר המדינה (Bundesplatz) בברן. המפגינים פונו על ידי המשטרה.

  • בקביעת מדיניות הטיפול בקורונה לא השתתפה הוועדה הוותיקה לענייני מגיפות בשוויץ, אלא וועדה חדשה, "כוח המשימה Covid-19", שלחלק מחבריה ניגודי עניינים מתחום התרופות.

  • וידאו: "האם מקומה של ממשלת שוויץ בכלא?" העיתונאי השוויצרי רטו ברנוולד (Reto Brennwald) ראיין את היזם דניאל סטריקר (Daniel Stricker), שיצא משוויץ לשבדיה באופן זמני באמצע מרץ ומתח ביקורת חריפה על מדיניות הקורונה של ממשלת שוויץ.

  • אחות שוויצרית כתבה מאמר על המצב הנוכחי שזכה לשיתופים רבים. היא מסבירה שבתי החולים בשוויץ נותרו ברובם ריקים ובמקרים מסוימים נאלצו לשלוח חלק מהסגל לחל"ת. היא גם אומרת שזה מאוד חריג להעביר אנשים מעל גיל 80 ליחידות לטיפול נמרץ בגלל שפעת או דלקת ריאות, שם הם נאלצים למות לבד במקום עם משפחותיהם. אם זה היה נעשה בשיגרה, יחידות הטיפול הנמרץ היו עמוסות כמעט בכל חורף. האחות מעבירה ביקורת על כך שמרבית כלי התקשורת לא התייחסו מספיק לממצאים המדעיים האחרונים בנושא הסיכון הכללי הנמוך למדי של Covid‑19.

מיתות מצטברות בהשוואה למודל הנורמלי, 2010 עד 2020 (KW17, BFS/Stotz)
מיתות מצטברות בהשוואה למודל הנורמלי, 2010 עד 2020 (KW17, BFS/Stotz)

גרמניה ואוסטריה

  • על פי פרוטוקול של כוח המשימה האוסטרי לקורונה שהודלף, נאמר כי הקנצלר קורץ (Kurz) דרש בחודש מרץ כי על האוכלוסייה לפחד "יותר" מהדבקה או גרימת מוות להורים או סבים. מאמר אסטרטגיה של משרד הפנים הפדרלי הגרמני כבר התפרסם קודם לכן, שקרא גם לקמפיין פחד פסיכולוגי שאכן מיושם על ידי פוליטיקאים וכלי תקשורת. במבט לאחור, נשאלת השאלה כמה אנשים מתו כתוצאה מהפחד חסר היסוד הזה.

  • מכתב פתוח הנושא כ-5,000 חתימות מאנשים מעל גיל 64 דורש: "קורונה: אל תגנו עלינו המבוגרים במחיר הזה! תנו לנו להחליט עבור עצמנו! "לצורך הגנה על קבוצות סיכון, אין לבטל את הזכויות הבסיסיות של החברה כולה, טוענים המחברים.

  • באוסטריה (ואולי גם במדינות אחרות) עדיין אסור להתנשק בין אנשים מאוהבים אשר לא חיים ביחד. החוק חל הן בפומבי והן בדירות פרטיות, הסביר שר הבריאות האוסטרי.

  • עורכת דין גרמנייה תובעת כיום בכמה בתי משפט במקביל נגד הצעדים הממשלתיים נגד הקורונה, מכיוון שהם "בלתי חוקתיים בעליל".

  • סרטונים: בגרמניה התרחשו לאחרונה כמה מקרים של חריגות קשות במשטרה. צעירה נעצרה באכזריות על ידי כמה שוטרים במהלך הקניות, כיוון שכנראה "התקרבה 20 ס"מ יותר מדי" לשוטרת. אישה אחרת קיבלה הוראה מהמשטרה בעצרת שלא לשאת את החוקה הגרמנית אל חזה, מכיוון שמדובר ב"מסר פוליטי לא חוקי". מארגן עצרת שלום בברלין נעצר באופן די ברוטלי. אפילו נשים מבוגרות נעצרו באורח לא מידתי. (זהירות: קטעים מטרידים של אלימות משטרתית).

עדכונים אחרים

  • מנכ"לית Youtube הודיעה ​​בראיון בסוף אפריל כי סרטונים בנושא נגיף הקורונה הסותרים את ההנחיות של ארגון הבריאות העולמי או רשויות הבריאות הלאומיות יוסרו. לדוגמה, הסרטון של שני רופאי המיון הסקפטיים בקליפורניה, שקיבל למעלה מחמש מיליון צפיות, נמחק. כמו כן, הראיון עם פרופסור סוחריט בהקדי המקושר למעלה הוסר לפחות באופן זמני על ידי Youtube.

  • במגזין האמריקני The Atlantic, שני פרופסורים למשפטים כתבו מאמר שכותרתו: "הביטוי באינטרנט לעולם לא יחזור לקדמותו. בוויכוח על חופש לעומת שליטה ברשת הגלובלית, סין צדקה, וארה"ב טעתה."

  • מתיאס דופפנר (Mathias Döpfner), מנכ"ל אקסל שפרינגר (Axel Springer) ואחד ממנהלי התקשורת המשפיעים ביותר בגרמניה, קורא ל"ניתוק מסין" ולחיזוק הברית הטרנס-אטלנטית עם ארה"ב בעקבות משבר קורונה.

  • וושינגטון פוסט: "הפעם האחרונה שהממשלה ביקשה חיסון מהיר, זה נגמר בפיאסקו". החיסון הדחוף נגד שפעת החזירים משנת 1976 הוביל לשיתוק ומוות.

  • במבט לאחור: וודסטוק התקיים באמצע מגיפה. על הטיפול הנינוח למדי במגפת השפעת העולמית משנת 1968 (קראו עוד).

קורונה והתקשורת

אנשים רבים המומים מהדיווח המפוקפק ולעתים קרובות מעודד בהלה של כלי תקשורת רבים בנושא הקורונה. ברור שזו לא "דיווח רגיל", אלא תעמולה קלאסית ומאסיבית, כפי שהיא נהוגה בדרך כלל בקשר למלחמות תקיפה או טרור לכאורה.

SPR תיארה את רשתות התקשורת האחראיות להפצת תעמולה כזו בדיאגרמות קודמות עבור ארצות הברית, גרמניה ושוויץ. אפילו אתר וויקיפדיה ה"פתוח" כביכול הוא חלק בלתי נפרד ממבנה המדיה הגיאו-פוליטי הזה.

העמדה הפוליטית והקשר לשלטון של כלי תקשורת שונים נותחו והושוו כחלק מנווט המדיה של SPR. נווט המדיה עשוי לסייע גם בהערכת הדיווח הנוכחי של Covid‑19 על ידי כלי תקשורת שונים.

אם, לדוגמא, נראות בטלוויזיה תמונות של חיילים בחליפות מגן המחטאים רחובות שלמים, זה לא מוכיח את הסכנה של נגיף הקורונה, אלא - כפי שניסח זאת פרופסור גיסקה (Giesecke) - מוכיח "אקטיביזם פוליטי" חסר תועלת. או מה שקוראים אחרים: תעמולה.

קורונה ומעקב המוני

ההתפתחות המשמעותית ביותר, ומבחינה חברתית-אזרחית המסוכנת ביותר, כתגובה לנגיף הקורונה הוא הניסיון הפוליטי הברור להרחיב באופן מסיבי את המעקב והשליטה על החברה. בהקשר לכך הזהיר אדוארד סנודן מפני הופעתה של "ארכיטקטורה של דיכוי".

וירוס הנגיף דמוי השפעת עשוי לשמש רציונל או עילה להנהגת צעדים אסטרטגיים להרחבת הניטור והשליטה בחברה התוססת יותר ויותר. הכלים החשובים ביותר שנמצאים כעת בדיונים על ידי כמה ממשלות כוללים:

  1. הכנסה לשימוש של אפליקציות ל"מעקב" אחר קשרים ברחבי האוכלוסייה
  2. הקמת יחידות לאכיפת מעקב ובידוד אזרחים
  3. הכנסת לשימוש של תעודות זהות ביומטריות דיגיטליות לבקרה ולהסדרת השתתפות בפעילויות חברתיות ומקצועיות.
  4. שליטה מורחבת על נסיעות ותשלומים (כולל ביטול השימוש בכסף מזומן).
  5. יצירת בסיס חוקי לגישה ולהתערבות במערכות הביולוגיות של אזרחים על ידי ממשלות או תאגידים (על בסיס מה שמכונה "חיסוני חובה").

בארה"ב דן הנשיא לשעבר ביל קלינטון עם מושלי מדינות שונות באפריל, בנושא הפעלת רשת לאומית של "עוקבי קשר". מושל ניו יורק, אנדרו קואומו (Andrew Cuomo), הודיע כי בשיתוף עם המיליארדר וראש עיריית ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג (Michael Bloomberg), הוא יצור "צבא התחקות אחר קשרים" עם עד 17,000 אנשים מאומנים העוקבים אחר קשרים בניו יורק.

בינתיים בבריטניה, ובמדינות רבות אחרות, ממשלות קוראות להכניס לשימוש "דרכוני חסינות" ביומטריים ולהציגם כ"דרך היציאה היחידה" מהסגר, אשר בעיקרו מונע ממניעים פוליטיים. מכון טוני בלייר הבריטי קרא "להרחיב את המעקב הטכנולוגי" כדי "להילחם בנגיף הקורונה".

בארה"ב, חברת ניתוח הנתונים בעמק הסיליקון Palantir, אמורה למלא תפקיד מפתח בהקמת פלטפורמת נתונים לפיקוח על התפשטות נגיף הקורונה (שכבר בדעיכה). Palantir ידועה בפרויקטים בתחום ה-IT עם סוכנויות הביון והצבא והוקמה על ידי המיליארדר האמריקאי פיטר ת'יל (Peter Thiel).

בישראל ניטור קשרים בהאוכלוסייה האזרחית מתבצע על ידי שירות הביטחון הכללי, באמצעות תוכנות מקבוצת NSO הידועה לשמצה, הידועה בתוכנת הריגול שלה המשמשת לפיקוח על פעילי זכויות אזרח וזכויות אדם ברחבי העולם.

מדינות כמו רוסיה וסין רוצות גם הן להרחיב באופן מסיבי את המעקב אחר האוכלוסייה בעקבות "משבר הקורונה" לכאורה, אך ככל הנראה יעשו זאת באופן עצמאי וללא תלות בארה"ב.

הרעיון לפיו ניתן להשתמש במגיפה להרחבת אמצעי השליטה באוכלוסייה אינו חדש: כבר בשנת 2010 תיארה קרן רוקפלר האמריקאית "תרחיש הדרגתי" בדו"ח על התפתחויות טכנולוגיות וחברתיות עתידיות, בו נצפו האירועים הנוכחיים ברמת דיוק מרשימה (עמוד 18 והילך). באותה העת נתפס התרחיש כסוג של תרחיש אוטוריטרי "הגרוע ביותר".

בתוך כך, יותר מ-500 מדענים הזהירו במכתב פתוח מפני "מעקב חסר תקדים על החברה" באמצעות אפליקציות למעקב אחר קשרים.

"המרכז לביטחון הבריאות" באוניברסיטת ג'ונס הופקינס (Johns Hopkins), אשר נמצא בלב ניהול מגיפת הקורונה ואשר תרם רבות להסלמה העולמית באמצעות התרשימים המטעים שלו, קשור קשר הדוק מאוד למנגנוני הביטחון האמריקנים, ונמצא מעורב בחלק מההדמיות והמבצעים הקודמים.

באופן כללי, שיתוף פעולה עם גופים פרטיים להשגת יעדים גיאו-אסטרטגיים אינו תופעה חדשה או חריגה במדיניות החוץ והביטחון האמריקאית.

לדוגמה, מייסד מיקרוסופט, ביל גייטס, התורם הפרטי החשוב ביותר של ארגון הבריאות העולמי, כמו גם מממן של תעשיית החיסונים ופרויקטים של זיהוי ביומטרי, מימן את תוכנית הבריאות הגלובלית (Global Health Program) של וועדה החוץ האמריקנית כבר בשנת 2003, העוסקת בחקר ההשפעות הגיאופוליטיות של מדיניות הבריאות, ואופן השימוש במדיניות הבריאות להשגת יעדים גיאו-אסטרטגיים.

25 באפריל 2020

עדכונים רפואיים

  • פרופסור דתלף קרוגר (Detlef Krüger), קודמו הישיר של הווירולוג הגרמני הידוע כריסטיאן דרוסטן (Christian Drosten) בקליניקת Charité בברלין, מסביר בראיון שנערך לאחרונה כי Covid‑19 הוא "במובנים רבים דומה לשפעת" ו"לא מסוכן יותר מגרסאות מסוימות של נגיף השפעת". פרופסור קרוגר רואה ב"כיסוי הפה והאף שהתגלה על ידי פוליטיקאים" כ"אקציוניזם" וכ"מדגרת חיידקים" פוטנציאלית. במקביל הוא מתריע על "נזק היקפי מאסיבי" שנגרם על ידי האמצעים שננקטו.

  • פרופסור יוהאן גיסקה (Johan Giesecke), האפידמיולוג הראשי לשעבר של שבדיה ואירופה, העניק למגזין Addendum האוסטרי ראיון גלוי לב. פרופ' גיסקה אומר כי 75% עד 90% מהמגיפה היא "בלתי נראית" מכיוון שאנשים רבים לא מפתחים כמעט תסמינים. לפיכך סגר הוא "חסר טעם" ופוגע בחברה. הבסיס לאסטרטגיה השבדית היה ש"אנשים לא טיפשים". גיסקה צופה כי שיעור התמותה יהיה בין 0.1% ל 0.2%, בדומה לזה של שפעת. איטליה וניו יורק לא היו מוכנות לנגיף ולא הגנו על קבוצות הסיכון שלהם, טוען פרופ' גיסקה.

  • הנתונים העדכניים ביותר מאיטליה מראים (עמ' 12/13), כי מתוך כמעט 17,000 רופאים ואחיות אשר נדבקו, 60 מתו. מכאן עולה כי שיעור התמותה של Covid‑19 נמוך מ-0.1% לגילאים מתחת ל-50, 0.27% לבני 50 עד 60, 1.4% לבני 60 עד 70 ו-12.6% לבני 70 עד 80. אפילו נתונים אלה עשויים להיות מופרזים, כיוון שאלו מקרי מוות עם ולאו דווקא בגלל הקורונה, וכיוון שעד 80% מהנדבקים לא מפתחים תסמינים וחלקם לא נבדק. עם זאת, בסך הכל הערכים תואמים את אלה של דרום-קוריאה, ומהווים שיעור תמותה לכלל האוכלוסייה הדומה לשפעת.

  • ראש פיקוד העורף באיטליה הצהיר באמצע אפריל כי למעלה מ-1,800 אנשים מתו בבתי אבות בלומברדיה, וכי במקרים רבים סיבת המוות עדיין לא הייתה ברורה. עוד לפני כן היה ידוע כי מערך הטיפול בקשישים ובבתי האבות בלומברדיה קרס, ובעקבותיו מערכת הבריאות כולה באזורים קרסה, בין השאר בגלל הפחד מהנגיף והסגר.

  • הנתונים העדכניים ביותר מבלגיה מראים שגם שם קצת יותר מ-50% מכלל מקרי תמותת היתר מתרחשים בבתי אבות סיעודיים, אשר אינם מושפעים מסגר כללי. ב-6% ממקרי המוות הללו נגיף הקורונה "נמצא", ב-94% מקרי המוות היה "חשד" לנגיף. כ-70% מהאנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה (סגל ודיירי בתי האבות) לא הראו תסמינים.

  • הגרדיאן הבריטי מצטט מחקרים חדשים לפיהם זיהום אוויר יכול להוות "גורם מפתח" בתמותה של קורונה. לדוגמא, 80% ממקרי המוות בארבע מדינות היו באזורים המזוהמים ביותר (כולל לומברדיה ומדריד).

  • העיתון הגרמני DIE ZEIT מפנה את תשומת הלב לשיעורי הניצול הנמוכים של בתי החולים הגרמניים , שבמחלקות מסוימות הם פחות מ-30%. אפילו בדיקות סרטן והשתלות איברים שלא היו עניין מיידי של חיים ומוות בוטלו כדי לפנות מקום לחולי קורונה, אשר עד כה אינם מגיעים במספרים משמעותיים.

  • ניתוח חדש מבריטניה הגיע למסקנה כי בימים אלו מתים כ-2,000 איש בשבוע בבית ללא Covid‑19 מכיוון שהם אינם יכולים או אינם רוצים להשתמש במערכת הבריאות. מדובר בעיקר בחולי קשים עם התקפי לב ושבץ מוחי, כמו גם חולים כרוניים.

  • חוקרים באוסטריה הגיעו למסקנה כי יותר אנשים מתו שם במרץ מהתקפי לב שלא טופלו מאשר מ-Covid‑19.

בגרמניה הוטלה חובת חבישת מסכה בתחבורה הציבורית ובחנויות קמעונאיות. נשיא ההסתדרות הרפואית העולמית (World Medical Association), פרנק מונטגומרי (Frank Montgomery), מתח ביקורת על כך כ"צעד שגוי" ועל השימוש המיועד בצעיפים ורעלות כ"מגוחך". למעשה, מחקרים מראים כי חבישת מסכות בחיי היומיום אינה מביאה יתרונות ניתנים למדידה לאנשים בריאים ואסימפטומטיים, וזו הסיבה שהמומחה השוויצרי למחלות זיהומיות ד"ר ורנצה (Vernazza) דיבר על "הייפ תקשורתי". מבקרים אחרים מדברים על סמל "מאולץ וגלוי של צייתנות".

  • בשנת 2019, מחקר של ארגון הבריאות העולמי מצא כי "לא קיימות עדויות מדעיות" ליעילותם של אמצעים כמו "ריחוק חברתי", מגבלות מסע והטלות סגר. (המחקר המקורי)

  • מעבדה גרמנית הצהירה בתחילת אפריל כי על פי המלצות ארגון הבריאות העולמי, בדיקות נגיף Covid‑19 נחשבות כעת לחיוביות גם אם רצף היעד הספציפי של נגיף Covid‑19 הוא שלילי, ורק רצף היעד של אחד מבני משפחת הקורונה הכללית הוא חיובי. זה כמובן יכול להוביל לזיהוי שגוי עקב המצאות נגיפי קורונה נפוצים אחרים (כמו נגיף ההצטננות). המעבדה גם הסבירה כי נוגדני Covid‑19 ניתנים לעיתים קרובות לגילוי רק שבועיים עד שלושה לאחר הופעת התסמינים. יש לקחת זאת בחשבון כדי שלא להמעיט במספרם האמיתי של האנשים שכבר מחוסנים מפני Covid‑19.

גם בשווייץ וגם בגרמניה, יש פוליטיקאים שכבר קוראים ל"חיסון חובה נגד קורונה". החיסון נגד מה שמכונה "שפעת החזירים" משנת 2009/2010, למשל, הוביל לעיתים לנזק נוירולוגי קשה, במיוחד אצל ילדים, ולתביעות נזיקים במיליונים.

  • פרופסור כריסטופר קובנדנר (Christopher Kuhbandner): על חוסר ההצדקה המדעית לאמצעים הננקטים נגד הקורונה: "הנתונים המדווחים על נדבקים חדשים מפריזים באופן דרמטי את מהירות התפשטותה האמיתית של הקורונה. העלייה המהירה שנצפתה במספר הנדבקים החדשים נובעת כמעט אך ורק מהעובדה שמספר הבדיקות עלה במהירות עם הזמן (ראה איור בהמשך). כך שלפחות על פי הנתונים המדווחים, לא הייתה למעשה התפשטות אקספוננציאלית של נגיף הקורונה. הנתונים המדווחים על נדבקים חדשים מסתירים את העובדה שמספר ההדבקויות החדשות נמצא בירידה מאז תחילת או אמצע מרץ."

ירוק: העלייה האמיתית במספר הנדבקים; אדום: עלייה עקב ביצוע יותר בדיקות.
ירוק: העלייה האמיתית במספר הנדבקים; אדום: עלייה עקב ביצוע יותר בדיקות.

שבדיה: התקשורת מול המציאות

חלק מהקוראים הופתעו מירידת מספר מקרי המוות בשבדיה, מכיוון שרוב התקשורת מציגה עקומה עולה בחדות. מהי הסיבה לכך? מרבית התקשורת מציגה נתונים מצטברים לפי תאריך הדיווח, ואילו הרשויות השבדיות מפרסמות את הנתונים המשמעותיים הרבה יותר של מספר מקרי המוות היומיים לפי תאריך המוות.

הרשויות השבדיות מדגישות תמיד כי לא כל המקרים החדשים המדווחים מתו במהלך היממה האחרונה, אולם כלי תקשורת רבים מתעלמים מכך (ראו גרף להלן). למרות שהנתונים השבדים האחרונים עשויים עדיין לעלות מעט, כמו בכל המדינות, זה לא משנה את מגמת הירידה כללית.

בנוסף, נתונים אלה מייצגים מיתות עם ולאו דווקא בגלל הקורונה. גיל המוות הממוצע בשבדיה גם הוא מעל 80 שנה, כ- 50% מקרי המוות התרחשו בבתי אבות סיעודיים פגיעים, בעוד שההשפעה על האוכלוסייה הכללית נותרה מינימלית, למרות שלמערך הטיפול הנמרץ בשבדיה יש את אחת הקיבולות הנמוכות באירופה.

עם זאת, הממשלה השבדית קיבלה סמכויות חירום חדשות בגלל "הקורונה" והיא עדיין יכולה לקחת חלק בהפעלת מעקבים אחר קשרים באוכלוסייה במועד מאוחר יותר.

מספר מצטבר של מקרי מוות לפי תאריך הדיווח, לעומת מקרי מוות יומיים לפי תאריך הפטירה. (OWD / FOHM)
מספר מצטבר של מקרי מוות לפי תאריך הדיווח, לעומת מקרי מוות יומיים לפי תאריך הפטירה. (OWD / FOHM)

המצב בבריטניה

מספר מקרי המוות בבריטניה עלה בחדות בשבועות האחרונים, אך הוא עדיין נמצא בטווח של עונות השפעת הקשות של חמישים השנים האחרונות (ראו תרשים למטה). גם בבריטניה, עד 50% מתמותת היתר מתרחשת בבתי אבות סיעודיים, להם הסגר הכללי אינו מועיל.

יתרה מזאת, עד 50% מתמותת היתר הם מקרי מוות שאינם Covid‑19 ועד 25% מתמותת היתר מתרחשים בבית. לפיכך כלל לא ברור אם הסגר הכללי מועיל או למעשה מזיק לחברה ככלל.

פרייזר נלסון (Fraser Nelson), עורך ה-Spectator הבריטי, טוען כי סוכנויות ממשלתיות צופות כי הסגר יגרום 150,000 מקרי מוות נוספים בטווח הרחוק יותר, משמעותית יותר ממה שצפוי להיגרם מהקורונה. לאחרונה התפרסם המקרה של תלמידה וזמרת בת 17 שהתאבדה בגלל הסגר.

ראוי לציון שבאנגליה, בניגוד לרוב המדינות האחרות (כולל שבדיה), שיעור התמותה מוגדל משמעותית גם בקרב גילאי 15 עד 64. זה יכול להיות ממחלות לב הנפוצות כמחלות רקע, או שזו עלולה להיות השפעת הסגר.

פרויקט InProportion פרסם גרפים חדשים רבים המעמידים את התמותה הנוכחית בבריטניה ביחס להתפרצויות שפעת קודמות וסיבות מוות אחרות. אתרים אחרים המספקים סקירה ביקורתית של המצב ואמצעי הנגד הבריטיים הם Lockdown Skeptics ו-UK Column.

בריטניה: תמותה שבועית מכל הסיבות (InProportion)
בריטניה: תמותה שבועית מכל הסיבות (InProportion)

שוויץ: תמותה עודפת קטנה בהרבה מגלי שפעת קשה

מחקר סרולוגי ראשון של אוניברסיטת ז'נבה הגיע למסקנה שיש לפחות פי שש יותר אנשים בקנטון ז'נבה עם Covid‑19 מכפי שחשבו בעבר. המשמעות היא שגם בשוויץ שיעור התמותה של Covid‑19 נופל הרבה מתחת לאחוז אחד, בעוד שמקורות רשמיים עדיין מדברים על עד 5%.

אפילו בקנטון טיצ'ינו שנפגע באופן הקשה ביותר, כמעט מחצית מקרי המוות הנוספים התרחשו בבתי אבות סיעודיים להם הסגר הכללי אינו מועיל.

1.85 מיליון אנשים בשוויץ, יותר משליש כוח העבודה במשק, כבר נרשמו כעובדים במשרה חלקית. העלויות הכלכליות נאמדות ב -32 מיליארד פרנק (כ-33 מיליארד דולר) לתקופה שבין מרץ ליוני.

Infosperber: קורונה: התקשורת מדקלמת. "כלי תקשורת מרכזיים מסתירים את העובדה שהם מסתמכים על נתונים שהם עצמם לא מבינים עבור מספרי קורונה."

Ktipp: הרשויות בשוויץ: כמעט כל המספרים בעירבון מוגבל. "פחות אנשים מתחת לגיל 65 נפטרו ב-14 השבועות הראשונים של 2020 מאשר בתקופה המקבילה בחמש השנים האחרונות. גם בקרב בני +65, המספר נמוך יחסית."

הגרף הבא מראה כי התמותה הכללית בשוויץ ברבעון הראשון של 2020 הייתה בטווח התקין וכי באמצע אפריל היא עדיין הייתה בסביבות 2,000 איש מתחת לגל השפעת של 2015. 50% ממקרי המוות התרחשו בבתי אבות סיעודיים להם הסגר אינו מועיל.

בסך הכל, כ-75% ממקרי התמותה הנוספת התרחשו בבית, בעוד שבתי חולים ויחידות לטיפול נמרץ נותרו בניצול נמוך מאוד וניתוחים רבים בוטלו. גם בשוויץ נשאלת אם כן השאלה הרצינית ביותר האם "הסגר" עלה ביותר חיים מאשר הציל.

מיתות מצטברות בהשוואה למודל הנורמלי, 2010 עד 2020 (BFS)
מיתות מצטברות בהשוואה למודל הנורמלי, 2010 עד 2020 (BFS)

עדכונים פוליטיים

  • וידיאו: במדינת קווינסלנד האוסטרלית, מסוק משטרתי עם ציוד ראיית לילה עקב אחר שלושה צעירים ששתו בירה על גג בניין בלילה, ובכך הפרו את "תקנות הקורונה". הצעירים התבשרו באמצעות מגפון כי הבניין "מוקף על ידי שוטרים" וכי עליהם לעזוב לעבר היציאה. הם נקנסו בכ-$1000 כל אחד.

  • בישראל, על השב"כ, בשיתוף עם המשטרה, הוטל לפקח על טלפונים ניידים של האוכלוסייה כבר מאז אמצע מרץ כדי לעקוב אחר מגעים ולהורות על מעצרי בית בהקשר של Covid‑19. אמצעים אלה הופעלו בהתחלה ללא הסכמת הכנסת והם אמורים להישאר על כנם עד סוף אפריל לפחות.

  • OffGuardian: שבע המדרגות ממגפה למשטר טוטליטרי

  • UK Column: מי מבקר את תגובת ממשלת בריטניה ל-Covid‑19?

  • הרופא השוויצרי שהשמיע ביקורת נגד הקורונה, נעצר על ידי יחידה מיוחדת של המשטרה השוויצרית ונשלח למרפאה פסיכיאטרית (ראו את העדכון מה-15 באפריל), שוחרר בינתיים. דיווח של המגזין "Weltwoche" חשף כי הרופא נעצר בטענות כוזבות: לא היה שום איום על קרובי משפחה או השלטונות ולא היה בידו שום נשק טעון. לפיכך, נראה כי זו הייתה מוטיבציה פוליטית לפעולה.

  • תחנת רדיו מקומית במינכן, שראיינה רופאים שהשמיעו ביקורת על הקורונה במרץ, התבשרה על ידי הרשות המפקחת לתקשורת לאחר שהתקבלו תלונות כי "יש להימנע בעתיד משידורים בעייתיים כאלה".

  • אתר kollateral.news של עורך דין גרמני אוסף דיווחים על "סבל בשל הסגר" ועל המצב בפועל בבתי חולים גרמנים.

  • רופאי כלליים בגרמניה פרסמו פנייה לפוליטיקה ולמדע בה הם קוראים ל"טיפול אחראי יותר במשבר הקורונה".

  • הן באוסטריה והן בהונגריה, רופאים שביקרו את צעדי הקורונה מאוימים בשלילת רשיונם.

  • בניגריה, על פי נתונים רשמיים, נהרגו עד כה יותר אנשים על ידי המשטרה באכיפה של סגר הקורונה, מאשר על ידי נגיף הקורונה עצמו.

21 באפריל 2020

עדכונים רפואיים

  • ג'ון יואנידיס (John Ioannidis), פרופסור לרפואה בסטנפורד, מסביר בראיון חדש (כשעה) תוצאות ממספר מחקרים חדשים בנושא Covid‑19. לדברי פרופ' יואנידיס, שיעור התמותה מקורונה הוא "דומה לשפעת העונתית". עבור אנשים מתחת לגיל 65 הסיכון לתמותה, אפילו ב"מרכזי ההתפרצות" ברחבי העולם, דומה לסיכון בנסיעה היומית ברכב לעבודה, ואילו עבור אנשים בריאים מתחת לגיל 65, הסיכון לתמותה הוא "זניח לחלוטין". רק בעיר ניו יורק סיכון התמותה בקרב אנשים מתחת לגיל 65 שווה לסיכון המוות של נהג משאית מקצועי.

  • פרופסור קרל הנגהאן (Carl Heneghan), מנהל המרכז לרפואה מבוססת ראיות באוניברסיטת אוקספורד, מזהיר במאמר חדש כי הנזק שגורם הסגר יכול להיות גדול יותר מזה שנגרם על ידי הנגיף. שיא המגיפה עבר עוד לפני הפעלת הסגר ברוב המדינות, טוען פרופ' הנגהאן.

  • מחקר סרולוגי חדש שנערך במחוז לוס אנג'לס מצא כי מספר חולי הקורונה גדול פי 28 עד 55 ממה שהונח בעבר (מבלי שהראו תסמינים משמעותיים), וזה מקטין את הסכנה המשוערת מהמחלה בהתאם.

  • בעיר צ'לסי (Chelsea) שליד בוסטון, לשליש מתוך 200 תורמי דם היו נוגדנים נגד הפתוגן Covid‑19. מחציתם דיווחו כי חוו תסמיני הצטננות בחודש האחרון. במקלט לחסרי בית ליד בוסטון קצת יותר משליש מהאנשים נמצאו חיוביים בבדיקה, אך איש לא הראה תסמינים.

  • סקוטלנד מדווחת כי מחצית ממיטות הטיפול הנמרץ נותרו ריקות. לטענת גורמים רשמיים, מספר החולים החדשים שמגיעים "מתייצב".

  • חדר המיון בבית החולים העירוני של ברגמו עמד ריק לחלוטין בתחילת השבוע הזה לראשונה מזה 45 יום. בינתיים, יותר אנשים עם מחלות אחרות שאינם "חולי קורונה" מגיעים שוב לטיפולים.

  • בדיווח במגזין הרפואי Lancet מגיעים למסקנה שלסגירת בתי ספר יש השפעה מינימלית אם בכלל על הכלת נגיף הקורונה.

  • ילד צרפתי בן תשע שנדבק בקורונה היה במגע עם 172 אנשים, אך איש מהם לא נדבק. זה מאשש ממצאים הקודמים שנגיף הקורונה (שלא כמו שפעת) לא מועבר, או כמעט אף פעם לא מועבר, על ידי ילדים.

  • סוחריט בהקדי, פרופסור אמריטוס גרמני למיקרוביולוגיה, העביר ראיון חדש של כשעה בנושא Covid‑19. פרופסור בהקדי טוען כי מרבית אמצעי התקשורת פעלו "בצורה חסרת אחריות" במהלך מגיפת הקורונה.

  • היוזמה הגרמנית לאתיקת טיפולים (German Initiative for Care Ethics) מתחה ביקורת על איסורי ביקורים גורפים ועל טיפול נמרץ כואב בחולים סיעודיים: "עוד לפני הקורונה, מתו בכל יום כ-900 אנשים זקנים הזקוקים לטיפול בבתים בגרמניה מבלי שנלקחו לבית החולים. למעשה, טיפול פליאטיבי, אם בכלל, מתאים יותר לחולים אלה. על פי כל מה שידוע לנו על הקורונה עד כה, אין ולו סיבה אחת מתקבלת על הדעת להמשיך לראות בהגנה מפני הדבקות כנעלה יותר מזכויות אדם בסיסיות. בטלו את איסורי הביקור הלא אנושיים!"

  • האישה המבוגרת ביותר בקנטון סנט גאלן (St. Gallen) בשוויץ נפטרה בשבוע שעבר בגיל 109. היא שרדה את ה"שפעת ספרדית" ב-1918, לא נדבקה בקורונה ו"יחסית לגילה מצבה היה מצוין". "בידוד הקורונה", לעומת זאת, "השפיע עליה מאוד": "היא הלכה ודעכה בלי הביקורים היומיים של בני משפחתה."

  • הקרדיולוג השוויצרי ד"ר נילס קוכר (Nils Kucher) מדווח כי בשוויץ נכון להיום כ-75% מכלל מקרי המוות הנוספים מתרחשים לא בבית החולים אלא בבית. זה בהחלט מסביר את העובדה שבתי החולים השוויצריים והיחידות לטיפול נמרץ עומדים ריקים ברובם. ידוע כבר שכ-50% מכלל מקרי המוות הנוספים מתרחשים בבתי אבות. ד"ר קוכר חושד כי חלק מהאנשים האלה מתים מתסחיף ריאתי פתאומי. עם זאת, נשאלת השאלה איזה תפקיד ממלא "הסגר" בתמותה הנוספת.

  • משרד הבריאות האיטלקי (ISS) מזהיר כי אין לטפל בחולי Covid‑19 מאזור הים התיכון בתרופות אנטי-מלריות כגון כלורוקין, שכן הוא עלול להוביל למוות בקרב בעלי רגישות לפול (favism), מחסור גנטי הנפוץ באגן הים התיכון. זוהי אינדיקציה נוספת לכך שטיפול תרופתי שגוי או אגרסיבי מדי עלול להחמיר את המחלה.

  • רוביקון (גרמנית): 120 מומחים מחווים דעתם בנושא הקורונה. ברחבי העולם מדענים מובילים, רופאים, עורכי דין ומומחים בכירים אחרים מותחים ביקורת על הטיפול בנגיף הקורונה.

סיווג המגיפה

בשנת 2007 הגדירו רשויות הבריאות בארצות הברית סיווג בן חמש דרגות עבור מגיפות שפעת ואמצעי הנגד בהם יש לנקוט. חמש הדרגות מבוססות על שיעור התמותה הנצפה (CFR), מדרגה 1 (פחות מ-0.1%) לדרגה 5 (יותר מ-2%). על פי מפתח זה, מגיפת הקורונה הנוכחית תוגדר ככל הנראה כדרגה 2 (0.1% עד 0.5%). בדרגה זו, אמצעי הנגד המוגדר הוא רק "בידוד מרצון של אנשים חולים".

עם זאת, בשנת 2009, הסיר ארגון הבריאות העולמי (WHO) את דרגת החומרה מרשימת הקריטריונים להגדרת התפרצות מחלה כמגיפה. מאז, באופן עקרוני, ניתן להכריז על כל גל שפעת עולמי כמגיפה, כפי שקרה עם "שפעת החזירים" הקלה מאוד משנת 2009/2010, שבגינה נמכרו חיסונים בשווי של כ-18 מיליארד דולר.

אתר VIMEO מחק לאחרונה את הסרט התיעודי TrustWHO? ("סמוך על מי?") העוסק בתפקיד המפוקפק של ארגון הבריאות העולמי במכירת החיסונים סביב "שפעת החזירים".

הרופא הראשי השוויצרי פייטרו ורנצה (Pietro Vernazza): מספיקים אמצעים פשוטים

בפרסומו האחרון, הרופא הראשי השוויצרי למחלות זיהומיות, פייטרו ורנצה, מתבסס על תוצאות מכון רוברט קוך הגרמני ו- ETH ציריך כדי להראות כי מגיפת הקורונה כבר הייתה תחת שליטה עוד לפני שהתחיל "הסגר":

"התוצאות מרעישות: שני המחקרים מראים כי אמצעים פשוטים, כמו ויתור על אירועים המוניים והנהגת אמצעי היגיינה, הם יעילים ביותר. האוכלוסייה מסוגלת ליישם היטב את ההמלצות הללו וצעדים אלו יכולים להביא לסוף המגיפה או קרוב לכך. בכל מקרה, האמצעים מספיקים כדי להגן על מערכת הבריאות שלנו באופן שלא יווצר עומס יתר על בתי החולים".

שיעור התפשטות המחלה בשוויץ (ETH/Vernazza)
שיעור התפשטות המחלה בשוויץ (ETH/Vernazza)

שוויץ: תמותה כוללת בטווח הרגיל

בשוויץ, התמותה הכוללת ברבעון הראשון (עד ה-5 באפריל) הייתה בטווח הצפוי הממוצע ורחוקה יותר מ-1500 מקרי מוות מהגבול העליון של הטווח הנורמלי. יתרה מזאת, בתחילת אפריל, שיעור התמותה הכולל היה נמוך ביותר מ-2,000 מקרי מוות מאשר מספר מקרי המוות בתקופה המקבילה בעונת השפעת הקשה של 2015 (ראה גרף).

שיעור התמותה הכוללת ברבעון הראשון של 2020 ביחס לטווח הנורמלי
שיעור התמותה הכוללת ברבעון הראשון של 2020 ביחס לטווח הנורמלי

שיעור הסטייה בתמותה הכוללת מהטווח הנורמלי ברבעון הראשון של 2020 (כחול) בהשוואה לעונת השפעת הקשה של 2015 (אדום)
שיעור הסטייה בתמותה הכוללת מהטווח הנורמלי ברבעון הראשון של 2020 (כחול) בהשוואה לעונת השפעת הקשה של 2015 (אדום)

שבדיה: קרובים לסוף המגיפה גם מבלי שהופעל סגר

הנתונים האחרונים על מספר החולים ומקרי המוות מראים כי המגיפה מגיעה לסיומה בשבדיה. בשבדיה, כמו ברוב המדינות האחרות, תמותה עודפת התרחשה בעיקר בבתי אבות שלא היו מוגנים מספיק, הסביר האפידמיולוג הראשי.

בהשוואה למדינות אחרות, אוכלוסיית שבדיה עשויה כעת ליהנות מחסינות גבוהה יותר לנגיף הקורונה, ולהיות בעלת הגנה טובה יותר כנגד "גל שני" אפשרי בחורף.

ניתן להניח שבסוף 2020 לא ניתן יהיה להבחין בשינוי בתמותה הכללית בשבדיה כתוצאה מהקורונה. הדוגמה שמציגה שבדיה מוכיחה כי הפעלות "סגר" היו מיותרות מבחינה רפואית או אפילו מזיקות, והן הרסניות מבחינה חברתית וכלכלית.

מספר מקרי המוות שנמצאו חיוביים בבדיקה בשבדיה (FOHM/Wikipedia)
מספר מקרי המוות שנמצאו חיוביים בבדיקה בשבדיה (FOHM/Wikipedia)

אנקדוטות לעומת עדויות

בהיעדר ראיות מדעיות, חלק מהתקשורת מסתמכת יותר ויותר על פרסום מקרים אנקדוטליים מחרידים כדי לשמר את רמת הפחד באוכלוסייה. דוגמא אופיינית לכך היא "ילדים בריאים" שמתו לכאורה מ- Covid‑19, אך לעתים קרובות מתברר שהם לא מתו מ-Covid19, או שהיו להם מחלות רקע קשות.

התקשורת האוסטרית דיווחה לאחרונה על כמה צוללנים אשר, שישה שבועות לאחר מחלת Covid‑19 שהתפשטה לריאות, עדיין הראו ביצועים מופחתים ושיקופי ריאה חשודים. קטע אחד מדבר על "נזק בלתי הפיך", בקטע אחר מוסבר שזה "לא ברור וספקולטיבי". לא מוזכר שעל צוללנים בדרך כלל לעשות הפסקה של 6 עד 12 חודשים לאחר דלקת ריאות קשה.

לעתים קרובות מוזכרות השפעות נוירולוגיות כמו אובדן זמני של חוש הריח או הטעם. גם כאן בדרך כלל לא מוסבר שמדובר בהשפעה ידועה של נגיפי הצטננות ושפעת, ול-Covid‑19 השפעה קלה למדי מבחינה זו.

בדיווחים אחרים מודגשים השפעות אפשריות על איברים שונים כמו כליות, כבד או מוח, מבלי להזכיר שרבים מהמטופלים כבר היו מבוגרים מאוד וסבלו ממחלות רקע כרוניות קשות.

עדכונים פוליטיים

  • המגזין השבועי WOZ: כאשר הפחד שולט (גרמנית). "עם מזל"טים, אפליקציות ואיסורים על הפגנות: בעקבות משבר הקורונה נפגעות זכויות בסיסיות. אם לא נזהר, הן יישארו כך גם לאחר הסגר - אך המצב הקיצוני גם מספק סיבה לתקווה."

  • המגזין Multipolar: מה בתוכנית? (גרמנית) "הממשלה טופחת לעצמה על השכם, מפיצה סיסמאות הישרדות, ובמקביל מאטה את קצב איסוף הנתונים הבסיסיים שיאפשרו למדוד באופן אמין את התפשטות הנגיף והסכנה הנשקפת ממנו. לעומת זאת היא פועלת במהירות ובהחלטיות להרחבת השימוש באמצעים מפוקפקים, כגון "אפליקציות קורונה" חדשות למדידת דופק קולקטיבית ומעקב אחר קשרים.

  • פרופ' כריסטיאן פישקה (Christian Piska), מומחה למשפט ציבורי וטכנולוגיה משפטית בוינה: "אוסטריה השתנתה. במידה רבה, גם אם נראה שרוב האנשים פשוט מקבלים את זה. צעד אחר צעד, בין אם הכלכלה פורחת ובין אם לא, אנו חיים פתאום בתנאים של מדינת משטרה ומגבלות חמורות על זכויות היסוד וזכויות האדם שלנו, תנאים המהווים התאמה מושלמת למשטרים דיקטטוריים. זו תיבת פנדורה, אשר ברגע שנפתחה, לעולם לא תיסגר שוב." (גרמנית)

  • יותר מ-300 מדענים מ-26 מדינות מזהירים מפני "מעקב חסר תקדים על האוכלוסייה" על ידי אפליקציות קורונה המפרות את חוקי הגנת המידע. כמה מדענים ואוניברסיטאות כבר פרשו מפרויקט המעקב האירופי אחרי קשרים PEPP-PT בגלל חוסר שקיפות. לאחרונה נודע כי החברה השוויצרית AGT מעורבת בפרויקט, חברה שהקימה בעבר מערכי פיקוח על המונים עבור מדינות ערב.

  • בישראל הפגינו כ-5,000 איש (ששמרו על מרחק של 2 מטר בין אחד לשני) נגד צעדי ממשלת נתניהו: "הם מדברים על גידול אקספוננציאלי של מקרי קורונה, אך הדבר היחיד שגדל באופן אקספוננציאלי הם האנשים שעומדים על מנת להגן על המדינה שלנו ועל הדמוקרטיה שלנו".

  • ג'ייסון או'טול (Jason O’Toole), עיתונאי אירי המוצב במדריד, מתאר את המצב בספרד: "עם הצבא פרוס ברחובות קשה שלא לדבר על משטר צבאי. האח הגדול של ג'ורג' אורוול שריר וקיים כאן, והמשטרה הספרדית עוקבת אחר כולם עם מצלמות מעקב או מזל"טים. בארבעת השבועות הראשונים בלבד נקנסו 650,000 איש ונאסרו 5,568. הייתי בהלם כשראיתי סרטון וידאו בו צעיר חולה נפש, שככל הנראה חזר לביתו מקניית לחם, נעצר על ידי שוטר באלימות קשה."

  • OffGuardian: התפתחויות מטרידות בשיטור בבריטניה.

  • התחקירנית האמריקאית וויטני ווב (Whitney Webb) כותבת במאמר חדש שכותרתו "טכנו-רודנות: כיצד מדינת הביטחון הלאומי של ארה"ב משתמשת בנגיף הקורונה כדי לממש חזון אורווליאני": "בשנה שעברה קראה ועדה ממשלתית להנהיג מערכת פיקוח לאומית מבוססת בינה מלאכותית, שהולכת הרבה מעבר למקובל בכל מדינה אחרת, כדי להבטיח את העליונות האמריקאית בבינה מלאכותית. כעת, רבים מה"מכשולים" שהם ציינו כאבני נגף המונעים את היישום, מסולקים במהירות תחת המסווה של מאבק במשבר הקורונה."

  • אותה וויטני ווב כבר עסקה במאמר שפורסם בתחילת אפריל, בתפקיד המרכזי שמשחק "המרכז לביטחון הבריאות" באוניברסיטת ג'ונס הופקינס במגיפה הנוכחית, כמו גם מעורבותו במגיפות קודמות והדמיות נשק ביולוגי, וקשריו הקרובים למנגנון הביטחוני והצבאי בארצות הברית.

  • "האמת על פאוצ'י": בראיון חדש מדברת הווירולוגית האמריקאית ד"ר ג'ודי מיקוביץ (Judy Mikovits) על חוויותיה המקצועיות השליליות מאוד עם ד"ר אנתוני פאוצ'י (Anthony Fauci), הממלא כעת תפקיד מרכזי בעיצוב אמצעי הנגד אותם מפעילה ממשלת ארה"ב נגד הקורונה.

  • ארגוני סיוע מזהירים כי "הרבה יותר אנשים" ימותו מההשלכות הכלכליות של הצעדים מאשר מהקורונה עצמה. התחזיות צופות כעת כי 35 עד 65 מיליון איש יתדרדרו לעוני מוחלט כתוצאה מהמיתון העולמי, ולרבים מהם נשקפת סכנת רעב.

  • בגרמניה, הצפי הוא לכ-2.35 מיליון אנשים שיעבדו במשרה חלקית בשנת 2020, יותר מפי שניים מאשר לאחר המשבר הכלכלי של 2008/2009.

עובדים במשרה חלקית בגרמניה (BfA)
עובדים במשרה חלקית בגרמניה (BfA)

18 באפריל 2020

עדכונים רפואיים

  • מחקר סרולוגי חדש שנערך באוניברסיטת סטנפורד מצא שמספר האנשים שכבר פיתחו נוגדנים לקורונה גדול פי 50 עד פי 85 ממה שחשבו בעבר במחוז סנטה קלרה, קליפורניה. חישוב חדש של שיעור התמותה מ-Covid‑19 עומד על 0.12% עד 0.2% או אף נמוך מכך (כלומר דומה לשפעת קשה).

  • בניתוח חדש טוען המרכז לרפואה מבוססת ראיות (CEBM) באוניברסיטת אוקספורד כי שיעור התמותה (IFR) של Covid‑19 הוא בין 0.1% ל-0.36% (כלומר בטווח של שפעת קשה). בקרב אנשים מעל גיל 70 ללא מחלות רקע רציניות, שיעור התמותה צפוי להיות פחות מ-1%. עבור אנשים מעל גיל 80, שיעור התמותה הוא בין 3% ל-15%, תלוי אם מקרי המוות שנספרו עד כה הם בגלל המחלה או עם המחלה. בניגוד לשפעת, תמותת ילדים קרובה לאפס. בנוגע לשיעור התמותה הגבוה בצפון איטליה, קבוצת המחקר מציינת כי באיטליה יש את העמידות הגבוהה ביותר לאנטיביוטיקה באירופה. למעשה, מנתוני הרשויות באיטליה עולה כי כ-80% מהנפטרים טופלו באנטיביוטיקה, מה שמצביע על זיהומי-על של חיידקים.

  • מיקו פאוניו (Mikko Paunio), פרופסור לאפידמיולוגיה פיני מאוניברסיטת הלסינקי, סקר מספר מחקרים בינלאומיים ומצא ששיעור התמותה (IFR) מ-Covid‑19 הוא 0.1% ומטה (כלומר בדומה לשפעת העונתית). לדברי פאוניו, הרושם המוטעה של שיעור תמותה גבוה נוצר עקב מהירות התפשטות הנגיף, במיוחד במשקי בית אותם חולקים מספר דורות (סבים וסבתות דרים עם בניהם ונכדיהם) באיטליה ובספרד, אך גם בערים כמו ניו יורק. אמצעי "הסגר" הופעלו מאוחר מדי ולא היו יעילים.

  • בריטניה: בית החולים הזמני Nightingale בלונדון נותר ריק ברובו, עם סה"כ 19 חולים שטופלו במתקן בסוף השבוע של פסחא. בתי החולים הותיקים בלונדון הכפילו את קיבולת הטיפול הנמרץ, והם עומדים היטב בעומס.

  • בקנדה מתו 31 אנשים בבית אבות לאחר ש"כמעט כל אנשי הסיעוד עזבו את המתקן בחופזה מחשש להתפשטות נגיף הקורונה. רשויות הבריאות מצאו את האנשים בבית האבות בדורבל (Dorval) הסמוך למונטריאול רק ימים לאחר מכן - רבים מהניצולים היו מיובשים, בתת תזונה ולא מגיבים."

  • רופא סקוטי המפקח על בתי אבות סיעודיים כותב: "מה הייתה האסטרטגיה הממשלתית בנוגע לבתי אבות? הפעולות שננקטו עד כה הפכו את המצב להרבה, הרבה יותר גרוע."

  • למרות Covid‑19, התמותה הכללית באיטליה ברבעון הראשון של 2020 (עד 8 באפריל) הייתה נמוכה משלוש השנים שקדמו לה. אחת הסיבות לכך יכולה להיות עונת השפעת הקלה מהרגיל, שעתה "פוצתה" חלקית על ידי Covid‑19. (מקור הנתונים)

  • על פי נתונים שפרסם הלישכה הפדרלית לסטטיסטיקה, התמותה הכוללת בשוויץ ברבעון הראשון של 2020 (עד ה-5 באפריל) הייתה בטווח הבינוני-הנורמלי למרות Covid‑19. גם כאן, החורף המתון עשוי להיות אחת הסיבות העיקריות.

  • על פי דיווח מה-14 באפריל, בתי חולים שוויצריים ואפילו יחידות טיפול נמרץ ממשיכים לעמוד בתפוסה נמוכה מאוד. זה מעלה שוב את השאלה היכן וכיצד בדיוק מתרחשים מקרי המוות הנמצאים חיוביים בבדיקה (ממוצע גיל 84) בשוויץ.

  • נשיא התאחדות בתי החולים הגרמניים מתריע: יותר מ-50 אחוז מכלל הניתוחים המתוכננים ברחבי גרמניה בוטלו, ו"מספר הניתוחים המצטברים" הגיע לאלפים. בנוסף, נרשמת ירידה של 30% עד 40% במספר המטופלים עם התקפי לב ושבץ מוחי מכיוון שהם כבר לא מעזים להגיע לבתי החולים מחשש לקורונה. 150,000 מיטות עומדות ריקות בבתי חולים ברחבי המדינה, כמו גם 10,000 מיטות טיפול נמרץ. בברלין רק 68 מיטות טיפול נמרץ מאוכלסות על ידי חולי קורונה, מרפאת החירום שהוקמה עם 1,000 מיטות אינה נמצאת כיום בשימוש.

  • נתונים חדשים של הרשויות הגרמניות מראים כי גם בגרמניה קצב ההתפשטות של Covid‑19 ירד מתחת לערך הקריטי של 1 כבר לפני הסגר. לפיכך אמצעי היגיינה כללית רגילים היו מספיקים בכדי למנוע התפשטות אקספוננציאלית. זה כבר הוכח על ידי ETH ציריך להיות נכון גם לשוויץ.

  • על נושאת מטוסים צרפתי 1,081 חיילים נמצאו חיוביים בבדיקה. עד כה כמעט 50% מהם נותרו נטולי תסמינים וכ-50% הראו תסמינים קלים. 24 חיילים אושפזו, אחד מהם נמצא בטיפול נמרץ (לא ידוע על מחלות רקע).

  • הווירולוג הגרמני המוביל כריסטיאן דרוסטן (Christian Drosten) מעריך כי אנשים מסוימים פתחו חסינות רקע אפקטיבית נגד נגיף הקורונה החדש, כבר באמצעות חשיפה לנגיפי קורונה של ההצטננות הרגילה.

  • קלאוז פושל (Klaus Püschsel), רופא משפטי מהמבורג שכבר בדק מספר נפטרים עם תוצאת בדיקה חיובית, מסביר במאמר חדש: "המספרים אינם מצדיקים את הפחד מהקורונה". ממצאיו: "קורונה היא מחלה נגיפית לא מזיקה יחסית. עלינו לקבל את העובדה שהקורונה היא זיהום רגיל וצריך ללמוד לחיות איתו ללא הסגר". הנפטרים אותם בדק היו חולים במחלות רקע קשות כל כך, ש"עד כמה שזה קשה לשמוע, הם היו במילא מתים השנה". פושל ממשיך ומבהיר: "זמנם של הווירולוגים מוצה, אנחנו צריכים לשאול אחרים מה לדעתם נכון לעשות במשבר, למשל רופאי טיפול נמרץ".

  • מסקירה שנערכה ב-Medscape עולה כי מספר ההדבקויות בהצטננות רגילה, הנגרמת גם היא על ידי נגיפים מסוג קורונה, יורד בדרך כלל בסוף אפריל - עם או בלי סגר.

  • המגזין Infosperber השוויצרי כותב: "פחות מקרי קורונה? פשוט תורידו את מספר הבדיקות!" המספר היומי המדווח של "מקרים חדשים" אומר מעט על מצב המגיפה. לטענתם, הייתה זו רשלנות לזרוע פחד על ידי גרפים של מספר מקרי המוות שנמצאו חיוביים בבדיקה.

  • OffGuardian: שמונה מומחים נוספים מטילים ספק בפאניקת נגיף הקורונה.

  • וידאו: מדוע הפעלת סגר היא מדיניות שגויה - יוהאן גיסקה (Johan Giesecke), פרופ' שבדי לאפידמיולוגיה, מדבר על "נחשול של מחלה קלה" ורואה בהפעלת סגר אמצעי מזיק. חשיבות עליונה, לדבריו, יש להגנה על אוכלוסיות בסיכון, במיוחד בתי אבות.

מספר האנשים אותם מדביק כל חולה בגרמניה. הסגר הופעל ב-22 במרץ. אירועים של יותר מ-1,000 משתתפים בוטלו החל מה-9 במרץ (RKI)
מספר האנשים אותם מדביק כל חולה בגרמניה. הסגר הופעל ב-22 במרץ. אירועים של יותר מ-1,000 משתתפים בוטלו החל מה-9 במרץ (RKI)

השימוש בהנשמה במקרי Covid‑19

מומחים נוספים באירופה ובארצות הברית הביעו את דעתם על הטיפול בחולי Covid‑19 במצב קשה וממליצים נגד הנשמה פולשנית (צנרור). חולי Covid‑19 אינם סובלים מאי ספיקת נשימתית חריפה (ARDS) אלא ממחסור בחמצן.

עדכונים פוליטיים

16 באפריל 2020

  • עיתון ה"לונדון טיימס" מדווח כי ייתכן ש-50% מתמותת היתר בבריטניה לא נגרמה כתוצאה מוירוס הקורונה, אלא כתוצאה מהשלכות הסגר, הבהלה הכללית והפגיעה החלקית במרקם החברתי. מדובר ב-3,000 מקרי מוות בשבוע. למעשה, נתון זה יכול להיות גבוה אף יותר, שכן ההגדרה למוות מקורונה בבריטניה כוללת גם מקרי מוות עם (ולא בגלל) נגיף הקורונה כמו גם "מקרים בהם יש חשד". בנוסף, כ-50% מ"מיתות הקורונה" קורות בבתי אבות, עליהם הסגר הכללי לא מגן טוב יותר.

  • בדנמרק מצרים כעת על הסגר: "לא היינו צריכים ללחוץ על כפתור העצור. מערכת הבריאות הדנית שלטה במצב. הסגר המוחלט היה צעד אחד רחוק מדי", טוען פרופסור יינס אוטו לונדה יורגנסן (Jens Otto Lunde Jørgensen) מבית החולים האוניברסיטאי באהרוס (Aarhus). דנמרק מחדשת כעת את הלימודים בבתי הספר.

  • פרופ' דייוויד כץ (David Katz) מאוניברסיטת ייל, אשר הזהיר קודם לכן מההשלכות השליליות של הטלת סגר, מדבר על המצב הנוכחי בראיון מפורט בן שעה.

  • הוירולוג הגרמני הנדריק שטרק (Hendrik Streeck) מסביר כי עד כה לא התגלו "הדבקות ממשטחים" בסופרמרקטים, במסעדות או במספרות.

  • מנתונים חדשים על שכיחות נוגדנים בקהילה האיטלקית רוביה (Robbia) בלומברדיה עולה כי מספר האנשים שחלו בנגיף גבוה פי עשרה ממה שחשבו במקור, עקב העובדה שהם פיתחו תסמינים קלים בלבד. שיעור החיסון בפועל הוא 22%.

  • נתונים חדשים של קנטון ציריך בשוויץ מראים שכ-50% מכלל מקרי המוות הקשורים ל-Covid‑19 התרחשו בבתי אבות או בתי טיפול סיעודיים. עם זאת, אפילו במקומות אלה, כ-40% מכלל האנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה לא הראו תסמינים. הגיל החציוני של נפטרים אשר נמצאו חיוביים בבדיקה בשוויץ עומד כיום על 84 שנים.

  • פייטרו ורנצה (Pietro Vernazza), הרופא הראשי השוויצרי למחלות זיהומיות, מעיר על אסטרטגיית "לחיות עם הנגיף" וממליץ, בין השאר, על הגנה מותאמת אישית על אנשים בסיכון. חסינות של האוכלוסייה הכללית היא גם הגנה על אנשים בסיכון, הוא אומר.

  • האתר הבריטי החדש Lockdown Skeptics מדווח באופן ביקורתי על Covid‑19, על הצעדים שננקטו ועל הסיקור התקשורתי הכללי.

  • ארגון חברתי אוסטרי בשם "יוזמה למידע מבוסס ראיות על קורונה" מספק סקירה של מחקרים וניתוחים על נגיף הקורונה החדש.

  • סרט דוקומנטרי: "ה-WHO (ארגון הבריאות העולמי) - בשליטת הלוביסטים" (ARTE, 2017, גרמנית)

15 באפריל 2020

עדכונים רפואיים

  • ב"טלגרף "הבריטי קורא פרופסור אלכסנדר קקולה (Alexander Kekulé), מיקרוביולוג ואפידמיולוג מהמובילים בגרמניה, לסיום הסגר מכיוון שהוא גורם נזק רב יותר מהנגיף עצמו. בקרב אנשים מתחת לגיל 50, מחלה קשה או מוות הם "מאוד מאוד לא סבירים". על האוכלוסייה הכללית לפתח חסינות במהרה, תוך הגנה על קבוצות הסיכון. אי אפשר לחכות לחיסון, הרחוק לפחות 6 עד 12 חודשים, ולכן צריך למצוא דרך לחיות עם הנגיף, אמר פרופסור קקולה.

  • הרשת הגרמנית לרפואה מבוססת ראיות מדווחת כי שיעור התמותה משפעת עונתית קשה (שפעת), כמו זה שנמדד בחורף 2017/2018 למשל, מוערך על ידי מכון רוברט קוך הגרמני ב-0.4% עד 0.5% ולא רק 0.1% כפי שהונח בעבר. משמעות הדבר היא ששיעור התמותה מנגיף הקורונה יכול להיות נמוך אפילו מזה של שפעת עונתית קשה, עם כי הוא הוא מתפשט מהר יותר.

  • העיתון הלוקסמבורגי Tageblatt מדווח כי "נראה שהאסטרטגיה הנינוחה של שוודיה לגבי Covid‑19 עובדת". למרות שננקטו צעדים מינימליים בלבד, נראה כי המצב "באופן ברור נרגע כרגע". בית חולים שדה ענקי שהוקם בסמוך לשטוקהולם נותר סגור בגלל חוסר ביקוש. מספר החולים ביחידות לטיפול נמרץ נותר קבוע ברמה נמוכה או אפילו יורד מעט. "יש הרבה מקומות פנויים ביחידות לטיפול נמרץ בכל בתי החולים בשטוקהולם. אנו מתקרבים לשיטוח עקומת המחלה", הסביר רופא בכיר ב-Karolinska Klinik. עד כה היו כ-900 מקרי מוות עם Covid‑19 בשבדיה.

  • השוואה ישירה בין בריטניה (עם סגר) לשבדיה (ללא סגר) מראה ששתי המדינות כמעט זהות מבחינת שיעור הנדבקים והמתים באוכלוסייה.

  • בהתכתבות עם כתב העת לרפואה של ניו אינגלנד מדווח כי במחקר שנערך על נשים בהריון, 88% מהנשים שנמצאו חיוביות בבדיקה לא הראו תסמינים - נתון גבוה מאוד, אך כזה העולה בקנה אחד עם דיווחים קודמים מסין ואיסלנד.

  • ד"ר דן ימין, מנהל המעבדה לחקר האפידמיולוגיה באוניברסיטת תל אביב, מסביר בראיון כי נגיף הקורונה החדש "כמעט ולא מסוכן" עבור חלק גדול מהאוכלוסייה וכי חסינות טבעית מהירה חייבת להיות המטרה. במקום לשלם על נזקים כתוצאה מהסגר, אפשר היה באותו הכסף לבנות בית חולים מפואר, אמר.

  • פרופסור יצחק בן-ישראל, ראש המועצה הלאומית למחקר ופיתוח, טוען כי על פי הממצאים הנוכחיים, מגפת הקורונה נגמרה ברוב המדינות לאחר כ-8 שבועות, ללא קשר לאמצעים שננקטו. לפיכך הוא ממליץ לצאת מהסגר באופן מיידי.

  • הפרופסור הבריטי לסטטיסטיקה דייוויד שפיגלהלטר (David Spiegelhalter) מראה כי הסיכון למוות כתוצאה מ-Covid‑19 תואם בערך את התמותה הרגילה וחורג באופן ניכר רק בקבוצת הגילאים שבין 70 ל-80 שנה לערך (ראו הגרף בסוף המאמר המקושר).

  • פרופסור קארין מולינג (Karin Moelling), דירקטור אמריטוס במכון לוירולוגיה באוניברסיטת ציריך ומבקרת מוקדמת של הצעדים המופרזים, מדגישה בראיון חדש את תפקידם של גורמים מקומיים כמו זיהום אוויר וצפיפות אוכלוסייה.

  • הגרדיאן הבריטי דיווח בשנת 2015 כי זיהום אוויר קיצוני בערים בסין הורג 4,000 איש ביום. זה יותר מסך כל מקרי המוות מ-Covid‑19 שדווחו בסין עד כה.

  • הוירולוג הגרמני הנדריק שטרק (Hendrik Streeck) הגן על מחקר הנסיון שערך, בו הוא מצא כי שיעור התמותה מקרב הנדבקים הוא 0.37%, ומקרב כלל האוכלוסייה 0.06%, בדומה לשפעת עונתית קשה.

  • מומחי רפואה פנימית באוסטריה מזהירים מפני "נזק הקפי": עקב הקורונה נידחים טיפולי בקרה כמו גם ניתוחים, ופחות חולים עם תסמיני התקף לב מגיעים לבתי החולים.

  • ביופיזיקאי שוויצרי תיאר לראשונה באופן גרפי את שיעור בדיקות הקורונה שנמצאו חיוביות בשוויץ מאז תחילת מרץ. התוצאה מראה כי השיעור נע בין 10% ל-25% וכי לסגר לא הייתה השפעה משמעותית (ראו דיאגרמה להלן). מעניין לציין כי לא הרשויות ולא התקשורת בשוויץ הראו גרף מסוג זה.

  • חוקר שוויצרי ניתח את דו"ח Covid‑19 האחרון של המשרד הפדרלי לבריאות הציבור, ומגיע שוב למסקנה ביקורתית: "הדו"ח אינו מתאים לפוליטיקאים ואינו מאפשר קבלת החלטות מוסמכת, הוא מאוד מעורפל, לא מלא וחסר ערך אינפורמטיבי".

  • במאמר חדש, הרופא השוויצרי המוביל למחלות זיהומיות, ד"ר פייטרו ורנצה (Pietro Vernazza), מסביר כי ההשערה בדבר אי היכולת ליצור חסינות כנגד Covid‑19 מגיעה מ"מקרים בודדים ונדירים או אפילו רק רמזים", ש"בבדיקה מקרוב אינם מצביעים על בעיה", אבל הם "מנופחים ומדווחים בפזיזות כחדשות מזעזעות". על ידי חלק מכלי התקשורת.

  • בצרפת יש יותר ויותר דיווחים על התאבדויות בגלל חשש מהדבקות בנגיף הקורונה או חשש להדביק מישהו בנגיף הקורונה.

שיעור הבדיקות החיוביות בשוויץ לפני ואחרי הפעלת הסגר
שיעור הבדיקות החיוביות בשוויץ לפני ואחרי הפעלת הסגר

ארה"ב ובריטניה

  • בספינת המלחמה האמריקאית תיאודור רוזוולט, 600 מלחים נמצאו חיוביים בבדיקת קורונה, ומלח ראשון נפטר בגלל או עם הנגיף. ספינת המלחמה תהיה "מקרה מבחן" חשוב מאוד להשפעת הנגיף על האוכלוסייה הכללית הבריאה מתחת לגיל 65.

  • ד"ר ג'ון לי, פרופסור אמירטוס בריטי לפתולוגיה, טוען כי יש צורך בדיון אמין ומבוסס ראיות כדי להימנע מ"טעויות גדולות". רבים מהנתונים בהם השתמשו הממשלות והתקשורת לא היו אמינים, הוא אומר.

  • 40% ממיטות החולים בבריטניה עומדות ריקות, פי ארבעה יותר מהרגיל. הסיבה לכך היא הירידה החדה בקבלת מטופלים כלליים. מיטות טיפול נמרץ, שיכולתן הוגדלה, נמצאות בניצולת של 78% בממוצע. בנוסף, 10% מהאחיות נמצאות בהסגר.

  • בתי החולים הזמניים לקורונה שהוקמו ע"י צבא ארה"ב סמוך לניו יורק הם עד כה "ריקים ברובם". שיעור האשפוז בניו יורק נמוך פי 7 מההערכות.

  • מחקר אמריקני הגיע למסקנה כי נגיף הקורונה החדש כבר התפשט הרבה יותר ממה שהניחו במקור, אך גורם לתסמינים קלים, אם בכלל, אצל רוב האנשים, כך ששיעור התמותה יכול להיות נמוך לכדי 0.1%, בדומה לשפעת עונתית. עם זאת, בשל העובדה שהמחלה מועברת מהר יותר, מקרי המחלה בניו יורק, לדוגמא, התרחשו תוך זמן קצר מהרגיל.

  • במסמך חדש לטיפול בחולי Covid‑19 מציין ראש הפנאומולוגיה והטיפול האינטנסיבי בבית הספר לרפואה Eastern Virginia Medical: "חשוב להכיר בעובדה ש-Covid‑19 אינו גורם ל-"ARDS אופייני" (אי ספיקת ריאות)... יש לטפל במחלה זו באופן שונה, וסביר להניח שאנחנו רק מחמירים את המצב על ידי פגיעה בריאות הנגרמת על ידי הנשמה."

  • בארצות הברית, מושל טען שתינוק מת "מקורונה" והוא הקורבן הצעיר ביותר בעולם. עם זאת, מכרי המשפחה הצהירו כי התינוק נחנק בתאונה טראגית בבית ומאוחר יותר נמצא חיובי בבדיקת קורונה בבית החולים. חוקר מקרי המוות האחראי לא הכריז על מוות מקורונה.

  • רופאה ממדינת מונטנה האמריקאית תארה בנאום כיצד מתבצעות מניפולציות על תעודות פטירה בגין חשד של מקרי Covid‑19 עקב הנחיות חדשות של משרד הבריאות.

בתי אבות סיעודיים

  • ניתוח נתונים מחמש מדינות אירופאיות מראה כי דיירי בתי אבות מהווים בין 42% ל-57% מכלל מקרי המוות של Covid‑19 עד כה. במקביל, שלושה מחקרים בארה"ב מראים שעד 50% מכלל דיירי בית האבות שנמצאו חיוביים לבדיקה לא הראו תסמינים בעת הבדיקה. ניתן להסיק מכך שתי מסקנות: מצד אחד, נראה כי הנגיף החדש מסוכן בעיקר - כפי שכבר נחשד - לקבוצת אוכלוסייה קטנה ופגיעה מאוד הזקוקה להגנה טובה. מצד שני, סביר שחלק מאוכלוסייה רגישה זו לא מתו מהנגיף, או לא רק מהנגיף, אלא גם מהמתח הקיצוני הנוצר במצב הנוכחי. דיווחים אחרונים מגרמניה ואיטליה כבר כללו אזכורים של דיירי בית אבות שמתים לפתע וללא תסמינים, לכאורה מקורונה.

  • רופא פליאטיבי גרמני טוען בריאיון שנערך לאחרונה כי בטיפול בחולי Covid‑19 "נקבעו סדרי עדיפויות שגויים ביותר והופרו כל העקרונות האתיים". ישנה "הטייה חד צדדית לטיפול נמרץ", אם כי "מאזן התועלת מול הנזק" לרוב אינו טוב. תוצאת בדיקת קורונה חיובית הופכת חולים קשישים, שבעבר טופלו ברובם בטיפול פליאטיבי, לחולים בטיפול נמרץ, וכופה עליהם טיפול כואב אך לעיתים קרובות חסר סיכוי (כלומר, הנשמה מלאכותית). הטיפול צריך תמיד להיות מבוסס על רצון המטופל, טען המומחה.

מקרי מוות מ-Covid‑19 בבתי אבות (LTC Covid)
מקרי מוות מ-Covid‑19 בבתי אבות (LTC Covid)

התפתחויות פוליטיות

  • בגרמניה, נעצרה עורכת דין רפואי שהגישה תלונה לבית המשפט החוקתי הפדרלי נגד האמצעים שננקטים סביב הקורונה וקראה להפגנות, ונשלחה למחלקה פסיכיאטרית בכלא למשך יומיים. התובע הציבורי חוקר "הסתה פומבית לדבר עבירה". עורך דין אחר שואל במכתב פתוח אל לשכת עורכי הדין הגרמנית: "עורכי דין נשלחים לבית החולים הפסיכיאטרי בגלל הפגנה? האם חזרנו לזמנים ההם בגרמניה?"

  • בשוויץ נעצר רופא 'ספקן לגבי הקורונה' על ידי יחידת משטרה מיוחדת בגין "איומים על קרובי משפחה והרשויות" ונשלח למרפאה פסיכיאטרית. המשפחה הצהירה מאז כי לא היו איומים על קרובי משפחה. הרופא גם הצהיר כי הוא לא הואשם ב"איומים על הרשויות "במהלך החקירה. המשטרה הצדיקה את פריסת היחידה המיוחדת בהנחה שלרופא היה נשק - אך זה היה אקדח רגיל של הצבא השוויצרי ללא תחמושת. העברת הרופא למרפאה פסיכיאטרית הוסברה בנימוק של "לא כשיר לכלא" (כפי שקורה לחולים סיעודיים) - אשר גם אותו אפשר לראות כתירוץ. בהתבסס מה שידוע עד כה, יתכן אם כן שהמעצר היה אכן ממניעים פוליטיים. חברת הקונגרס האמריקני לשעבר סינתיה מקיני (Cynthia McKinney) כבר הפנתה את תשומת הלב למקרה השוויצרי המזכיר את הנהלים שהופעלו בברית המועצות לשעבר.

  • איטליה משתמשת כעת בנתוני לוויין אירופיים כדי לפקח על האוכלוסייה בזמן הסגר.

  • המשטרה הבריטית שברה את דלת הדירה של תושב כדי לתפוס "מפגשים חברתיים".

  • מומחה המשפט החוקתי הגרמני פרופסור אוליבר לפסיוס (Oliver Lepsius): "על דעיכת זכויות היסוד במגיפת הקורונה".

12 באפריל 2020

מחקרים חדשים

  • ג'ון יואנידיס (John Ioannidis), פרופסור לרפואה מאוניברסיטת סטנפורד, משווה במחקר חדש את הסיכון למוות מקורונה בקרב אנשים מתחת לגיל 65, אפילו ב"מרכזי ההתפרצות" העולמיים, לסיכון למות בתאונת דרכים.

  • במחקר פיילוט הגיע הווירולוג הגרמני הנדריק שטרק (Hendrick Streeck) לתוצאת הביניים כי אחוז התמותה מבין הנדבקים ב-Covid‑19 הוא 0.37%, ומכלל האוכלוסיה הוא 0.06%. ערכים אלה נמוכים פי עשרה מאלו של ארגון הבריאות העולמי (WHO), ונמוכים פי חמישה מאלו של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס (Johns Hopkins University). וירולוגים אחרים מתחו ביקורת על המחקר.

  • מחקר דני שכלל 1,500 תורמי דם מצא כי אחוז המוות מבין אנשים שנדבקו מ-Covid‑19 הוא 0.16% בלבד, כלומר נמוך ביותר מפי 20 ממה שנקבע על ידי ארגון הבריאות העולמי, וקרוב לשפעת עונתית קשה. במקביל החליטה דנמרק לפתוח בשבוע הבא את בתי הספר והגנים.

  • מחקר סרולוגי במדינת קולורדו בארה"ב הגיע למסקנה ראשונית כי הערכות אחוז התמותה מ-Covid‑19 מופרזות פי 5 עד פי 20, וכנראה שאחוז התמותה האמיתי נמצא בין אחוזי התמותה משפעת עונתית ומשפעת מגפתית.

  • מחקר שערכה האוניברסיטה הרפואית בוינה הגיע למסקנה כי גיל המוות והסיכון למוות מ-Covid‑19 דומים לתמותה רגילה.

  • מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Medical Virology, הגיע למסקנה כי ערכות בדיקת נגיף הקורונה הנמצאות בשימוש ברחבי העולם אינן אמינות: בנוסף לבעיה הידועה של תוצאות חיוביות שגויות, קיים גם שיעור "ייתכן וגבוה" של תוצאות שליליות שגויות, כלומר הבדיקה לא מזהה את הנגיף אפילו אצל אנשים שמראים תסמינים, ועבור מטופלים אחרים נותנת פעם תשובה חיובית ופעם שלילית. זה מקשה על שלילת מחלות אחרות דמויות שפעת.

  • ביופיזיקאי שוויצרי חישב לראשונה גרף המראה את שיעור הבדיקות החיוביות בארצות הברית, גרמניה ושוויץ לאורך זמן. התוצאה מראה כי שיעור הבדיקות החיוביות במדינות אלה עולה רק במעט ולא באופן אקספוננציאלי.

  • ד"ר דניאל ז'נמונוד (Daniel Jeanmonod), פרופסור אמריטוס שוויצרי לפיזיולוגיה ונוירוכירורגיה, ממליץ במאמר: "חשוב לעומק, עשה מדע טוב ובלי פאניקה!".

  • חוקרים אמריקאים מסיקים כי זיהום אוויר מקומי מגדיל מאוד את הסיכון למוות כתוצאה מ-Covid‑19. זה מאשש מחקרים קודמים מאיטליה וסין.

  • ארגון הבריאות העולמי הגיע למסקנה בסוף מרץ כי, בניגוד להנחות קודמות, Covid‑19 לא מועבר דרך האוויר. ההעברה מתרחשת בעיקר באמצעות מגע ישיר או על ידי רסס (שיעול, התעטשות).

  • קנוט ויטקובסקי (Knut Wittkowski), פרופסור גרמני-אמריקני לאפידמיולוגיה, טוען בראיון חדש כי מגפת Covid‑19 כבר בנסיגה או אפילו "כבר נגמרה" במדינות רבות. העוצר הופעל מאוחר מדי ולא היה יעיל, טוען ויטקובסקי.

שיעור התמותה באירופה

אתר ניטור שיעור התמותה באירופה מראה כעת כי צפוי עודף תמותה ברור בקבוצת הגיל של מעל 65 במספר מדינות אירופאיות. עם זאת, בחלק מהמדינות, כולל גרמניה ואוסטריה, התמותה בקבוצת גיל זו היא עדיין בטווח השיעור הרגיל (או אפילו מתחתיו).

השאלה שעדיין נותרת פתוחה היא האם התמותה המוגברת (היכן שנמדדת כזו) נובעת מנגיף הקורונה בלבד או שהיא גם תוצאה של האמצעים הדרסטיים שננקטו לעיתים (למשל בידוד, מתח, ניתוחים שבוטלו וכו'), והאם התמותה עדיין תישאר מעבר לנורמה גם בראייה שנתית.

שוויץ

  • על פי הדו"ח האחרון של המשרד הפדרלי לבריאות הציבור, גיל המוות החציוני של מי שנמצא חיובי בבדיקה הוא כיום 84 שנים.

  • מחקר שנערך על ידי ETH ציריך מצא כי שיעור הההדבקות בשוויץ ירד לערך יציב של 1 (מספר האנשים הנדבקים מאדם חולה) כבר מספר ימים לפני ה"סגר", ככל הנראה בגלל היגיינה כללית גבוהה והרגלים יומיומיים. אם תוצאה זו נכונה, הדבר יטיל ספק מהותי בהגיון מאחורי ה"סגר". (עוד על המחקר)

  • המגזין השוויצרי Infosperber מבקר את מדיניות המידע של הרשויות והתקשורת: "במקום ליידע, הרשויות מנהלות קמפיין יחסי ציבור". מספרים וגרפים מטעים משמשים להפצת פחד לא מוצדק, לפחות בחלקו.

  • המגזין השוויצרי להגנת הצרכן Ktipp מבקר גם הוא את מדיניות המידע ודיווחי התקשורת: "הרשויות מספקות מידע מטעה".

  • חוקר שוויצרי ניתח את הדו"ח האחרון בנושא Covid‑19 של המשרד הפדרלי לבריאות הציבור ומטיח ביקורת קשה: הדו"ח "לא מאוזן מדעית, מתנשא, ומטעה". בהתחשב בעובדות, האמצעים שננקטו על ידי הרשויות הם חסרי אחראיות וזורעים פחד.

  • במכתב פתוח לשר הבריאות השוויצרי, רופאים שוויצרים מדברים על "חוסר התאמה בין תרחיש האיום, שהוזן מעל לכל על ידי התקשורת, לבין המציאות שלנו. מקרי Covid‑19 שנמצאו באוכלוסייה הכללית היו מעטים ובעיקר קלים, אך "הפרעות חרדה והתקפי פאניקה" נמצאים במגמת עלייה באוכלוסייה, וחולים רבים כבר לא מעזים להגיע לבדיקות חשובות. "וזה בהקשר לנגיף שהסכנה ממנו, לפי תפיסתנו, קיימת בשוויץ רק בתקשורת ובראש שלנו."

  • בגלל העומס הנמוך ביותר של מטופלים, מספר מרפאות בשוויץ ובגרמניה נאלצו כעת להודיע ​​על מעבר לעבודה חלקית. הירידה במספר החולים היא עד 80%.

  • הרופא השוויצרי ד"ר פול רוברט ווגט (Paul Robert Vogt) כתב מאמר שזכה לשיתופים רבים בנושא Covid‑19. הוא מבקר "עיתונות סנסציונית", אך גם מזהיר כי לא מדובר בשפעת רגילה. עם זאת, הרופא טועה בנקודות מסוימות: שיעור המוות וגיל המוות החציוני הם משתנים מרכזיים מאוד, ההבחנה בין מוות עם הנגיף ובגלל הנגיף היא חיונית, מסכות פה ומכשירי הנשמה אינם מתאימים במקרים רבים (ראו בהמשך) ועוצר הוא אמצעי מפוקפק ואולי אף מזיק.

גרמניה ואוסטריה

  • מומחי בריאות גרמנים מבקרים במאמר את מדיניות ניהול המשבר של הממשלה הפדרלית. הם מדברים על נזק ארוך טווח לאוכלוסייה שנגרם כתוצאה מהסגר החלקי. הנתונים שפורסמו על ידי ה-RKI (מכון רוברט קוך) היו "רק בעלי משמעות גבולית".

  • האיגוד הפדרלי של הפתולוגים בגרמניה יצא בהצהרה, בה הוא דורש לבצע נתיחות שלאחר המוות ב"מקרי מוות מקורונה" (כדי לקבוע את סיבת המוות האמיתית), ובכך סותר במפורש את "המלצת מכון רוברט קוך" שלא לבצע נתיחות שלאחר המוות, לכאורה משום שהן מסוכנות מדי.

  • ד"ר מרטין שפרנגר (Martin Sprenger) התפטר מתפקידו במועצת מומחי הקורונה של משרד הבריאות האוסטרי כדי "להחזיר לעצמו את חופש הדעה האזרחי והמדעי". ד"ר שפרנגר ביקר בעבר את הממשלה, בין היתר, על כך שלא הבדילה בהערכת הסיכון לקבוצות אוכלוסייה שונות, ונקטה צעדים גורפים מדי: "עלינו להיזהר שמא מספר שנות החיים הבריאות שאנו מאבדים עקב אי קבלת טיפול במחלות חריפות וכרוניות אחרות, אינו פי 10 יותר מאובדן שנות החיים הבריאות שנגרם על ידי Covid‑19".

  • בבית אבות גרמני, גבר בן 84 נבדק ונמצא חיובי ל-Covid‑19, מה שהוביל לסגר מלא על בית האבות ובדיקות לכולם. תוצאת הבדיקה התבררה כשגויה.

סקנדינביה

  • הסתדרות הרופאים הנורווגית כותבת במכתב פתוח לשר הבריאות כי היא חוששת שהאמצעים שננקטו עלולים להיות מסוכנים יותר מהנגיף, שכן חולים רגילים כבר לא עוברים בדיקות ולא מקבלים טיפולים.

  • סופר שוודי מסביר לעיתון Spectator הבריטי: "לא שבדיה היא זו העורכת ניסוי המוני. כל המדינות האחרות הן אלו שעושות זאת."

  • פרופסור אנזגר לוהזה (Ansgar Lohse), מנהל בית החולים האוניברסיטאי בהמבורג, מסביר בראיון: "לדעתי הצעדים שננקטו בשבדיה הם הרציונאליים ביותר בעולם. כמובן, נשאלת השאלה האם ניתן להתמיד בכך מבחינה פסיכולוגית. בתחילה, על השבדים להתמודד עם מספר מקרי מוות גבוה משמעותית, אך בטווח הבינוני עד הארוך הוא יצטמצם משמעותית. התמורה תתקבל עוד שנה - אם השבדים יוכלו להחזיק מעמד עד אז. לרוע המזל, הפחד מהנגיף מכריח לעתים קרובות את הפוליטיקאים לנקוט בפעולות שאינן בהכרח סבירות. הפוליטיקה מונעת גם על ידי התמונות בתקשורת."

  • על פי דבריו של האפידמיולוג הראשי בשבדיה, אנדרס טגנל (Anders Tegnell), ייתכן כי שטוקהולם "התייצבה" במספר ההדבקות בקורונה. (חדשות נוספות על שוודיה)

ארה"ב ואסיה

  • בארצות הברית הרשויות ממליצות עתה כי כל מקרי המוות שנמצאו חיוביים בבדיקה, כמו גם מקרים חשודים ללא תוצאת בדיקה חיובית, יחשבו כ-"מקרי מוות מקורונה". סנטור ורופא אמריקני ממינסוטה הצהיר שזה בבחינת מניפולציה. יתרה מזאת, ישנם תמריצים כספיים לבתי חולים שמכריזים על חולים כחולי Covid‑19. (קצת הומור בנושא הזה).

  • בית חולים שדה ל-Covid‑19 סמוך לסיאטל שבמדינת וושינגטון נסגר לאחר שלושה ימים בלבד בלי שקיבל אף מטופל. זה מזכיר את בתי החולים שנבנו בהתראה קצרה ליד ווהאן, שגם בהם היה לרוב שימוש חלקי בלבד או שהם נותרו ריקים לגמרי ופורקו לאחר זמן קצר.

  • אמצעי תקשורת רבים דיווחו על "קברי אחים של מתי קורונה" לכאורה באי הארט (Hart Island) ליד ניו-יורק. דיווחים אלה מטעים בשני היבטים: ראשית, האי הארט הוא כבר מזמן אחד "בתי הקברות לעניים" הידועים ביותר בארה"ב, ושנית, ראש העיר של ניו-יורק הצהיר כי לא מתוכננים קברי אחים, אבל שנפטרים עריריים וחסרי שארים, שאין דורש בשלומם, ייקברו באי הארט.

  • אחד האפידמיולוגים ההודים המובילים הצהיר כי "איננו יכולים לברוח לירח" והמליץ ​​על פיתוח מהיר של חסינות טבעית באוכלוסייה.

צפון איטליה

נכון ששני מבצעי חיסון גדולים נגד שפעת ודלקת קרום המוח בוצעו בלומברדיה בחודשים שקדמו להתפרצות Covid‑19, ובמיוחד במה שהפכו מאוחר יותר לנקודות ההתפרצות (ברגמו וברשיה). אף כי תיאורטית תיתכן אינטראקציה בין חיסונים מסוג זה לנגיף הקורונה, אפשרות זו לא הוכחה נכון לעכשיו.

נכון גם שהייתה בצפון איטליה חשיפה גבוהה לאזבסט בעבר, מה שמגדיל את הסיכון למחלות ריאה סרטניות. אך גם כאן אין קשר ישיר עם Covid‑19.

אף על פי כן, נכון לומר באופן כללי כי בריאות דרכי הנשימה של האוכלוסייה בצפון איטליה הושפעה לרעה זה זמן רב מרמות גבוהות של זיהום אוויר ומגורמים מזיקים אחרים, מה שהופך אותה לרגישה במיוחד למחלות דרכי הנשימה.

ערפיח חורף (NO2) בצפון איטליה בפברואר 2020 (ESA)
ערפיח חורף (NO2) בצפון איטליה בפברואר 2020 (ESA)

הרופא הראשי פייטרו ורנצה (Pietro Vernazza)

הרופא הראשי של שוויץ לזיהומים, פרופסור פייטרו ורנצה, פרסם שלושה מאמרים חדשים על מחקרים הנוגעים ל-Covid‑19.

  • המאמר הראשון עוסק בעובדה שמעולם לא היו עדויות רפואיות ליעילותם של סגירת בתי ספר, מכיוון שילדים באופן כללי אינם מפתחים את מחלת הקורונה ואף אינם באוכלוסיית הסיכון מהנגיף (להבדיל משפעת).

  • המאמר השני עוסק בכך שלמסכות פה בדרך כלל אין תועלת, למעט עבור מי שכבר חולה עם תסמינים (בעיקר שיעול) שיכול כך להפחית את התפשטות הנגיף. אחרת המסכות הן סמליות או "הייפ תקשורתי".

  • המאמר השלישי עוסק בקבוצות הסיכון של Covid‑19. על פי הידע הנוכחי, הן כוללות אנשים עם לחץ דם גבוה - על פי החשד, נגיף ה-Covid‑19 משתמש בקולטני תאים שאחראים בין היתר על ויסות לחץ הדם. עם זאת, באופן מפתיע, אנשים עם כשל חיסוני ונשים בהריון (להן באופן טבעי מערכת חיסונית מוחלשת) אינם בסיכון. נהפוך הוא, הסיכון ב-Covid‑19 הוא לרוב תגובת-יתר של מערכת החיסון.

טיפול אינטנסיבי לעומת טיפול פליאטיבי (מניעה והקלה של תסמינים)

רופא פליאטיבי גרמני מסביר בראיון כי Covid‑19 אינו "מחלה של טיפול נמרץ", מכיוון שהאנשים שנפגעו קשה הם בדרך כלל אנשים בגיל מבוגר הסובלים ממחלות רקע רבות. כאשר אנשים אלה חולים בדלקת ריאות, הם תמיד "קיבלו טיפול פליאטיבי (כלומר טיפול מלווה לחולים סופניים)". באבחון Covid‑19 זה יהפוך למקרה של טיפול נמרץ, אך "כמובן שעדיין לא ניתן להציל את החולים".

המומחה מתאר את אופן הפעולה של רבים ממקבלי ההחלטות כ"מצב פאניקה". נכון לעכשיו, המיטות לטיפול נמרץ בגרמניה עדיין ריקות יחסית. יש מכונות הנשמה פנויות. מסיבות כספיות, מנהלי בתי חולים עשויים לבוא בקרוב עם הרעיון של אשפוז קשישים. "בעוד 14 יום המחלקות תהיינה מלאות באנשים זקנים שלא ניתן להציל, עם מחלות כרוניות רבות. ברגע שהם על מכונות ההחייאה, נשאלת השאלה מי ינתק אותם מהמכשירים, מכיוון שזה יהיה רצח. התוצאה עלולה להיות "קטסטרופה אתית" הנובעת מחמדנות, מזהיר הרופא.

הנשמה לחולי קורונה

הייתה ועדיין ישנה נהירה לשימוש במכשירי הנשמה עבור חולי Covid‑19. אתר זה היה מהראשונים בעולם שהפנה את תשומת הלב לעובדה שהנשמה פולשנית (צנרור) עלולה להיות לא יעילה במקרים רבים ואף לגרום נזק נוסף לחולים.

במקור הומלץ על הנשמה פולשנית מכיוון שרמות חמצן נמוכות הובילו למסקנה שגויה שקיים כשל נשימתי חריף (כשל ריאתי), ובנוסף היה חשש כי טכניקות עדינות יותר, לא פולשניות, עלולות להפיץ את הנגיף דרך אירוסולים.

מאז, כמה רופאי ריאות מובילים ורופאי טיפול נמרץ מארה"ב ואירופה התבטאו נגד הנשמה פולשנית וממליצים על שיטות עדינות יותר או טיפול בחמצן, כפי שכבר נוסה בהצלחה בדרום קוריאה.

התפתחויות פוליטיות

  • אדוארד סנודן (Edward Snowden), מזהיר בראיון חדש כי ממשלות משתמשות בנגיף הקורונה ליצירת "ארכיטקטורה של דיכוי".

  • אפל וגוגל הודיעו כי הם יעבדו עם הרשויות הלאומיות על מנת לשלב "מעקב מגע" במערכות ההפעלה הסלולריות שלהם, מה שיאפשר לרשויות לפקח על מגעים בקרב האוכלוסייה.

  • מומחה המשפט החוקתי הגרמני, אובה פולקמן (Uwe Volkmann), אמר ב-ARD כי הוא אינו מכיר "אף אחד" מעמיתיו החושב כי אמצעי הקורונה הם חוקתיים.

  • ממשלת איטליה הקימה "כוח משימה" כדי "להשמיד" דיווחים כוזבים על קורונה באינטרנט. עם זאת, חופש הביטוי נותר "ללא פגע", נאמר.

  • צרפת האריכה, בשל הקורונה, את זמן המעצר המותר לפני משפט, תוך השעיית הדיון לפני שופט שהוא חלק מההליך. התלונות מאת עמותות עורכי הדין נדחו על הסף.

  • דנמרק הציגה בתחילת אפריל "חוקי חירום נוקשים בצורה חסרת תקדים": "רשויות הבריאות יכולות כעת להורות על בדיקות חובה, חיסון בכפייה וטיפול בכפייה, ולהשתמש בשירותי הביטחון הצבאיים והפרטיים, בנוסף למשטרה, כדי לאכוף את הוראותיהן."

  • המשטרה במדינת נורדריין-וסטפאליה (North Rhine-Westphalia) בגרמניה בוחנת שימוש במזל"טים ב"משימות קורונה", בעיקר על מנת למצוא התקהלויות אסורות של אנשים.

  • מדינת סקסוניה בגרמניה רוצה להכניס מתנגדים להסגר לבתי חולים פסיכיאטריים.

  • רופא שוויצרי נעצר ונשלח לטיפול פסיכיאטרי בגין ביקורת על צעדי הקורונה ואיומים שביצע לכאורה נגד הרשויות.

  • בגרמניה, עורכת דין לענייני רפואה הגישה קובלנה חוקתית נגד צעדי הקורונה, פרסמה מכתב פתוח בנושא, בו היא מתריעה מפני התדרדרות למצב של מדינת משטרה, וקראה להפגנות. הפרקליטות והמשטרה החלו בחקירות נגד עורכת הדין בגין "קריאה לעבירה פלילית", ואתר האינטרנט שלה הושבת זמנית. הקובלנה החוקתית נדחתה.

  • גם באוסטריה הגישו כעת כמה עורכי דין תלונות נגד צעדי הקורונה לבית המשפט החוקתי. עורכי הדין טוענים כי זכויות היסוד והפרדת הרשויות הופרו על ידי האמצעים שננקטו.

  • ראש עיריית לוס אנג'לס הבטיח פרס ל"מלשינים" שידווחו לרשויות על שכנים שמפירים את הסגר.

  • בארצות הברית, יותר מ-16 מיליון אנשים איבדו את מקום עבודתם עקב הסגר. הם מהווים כ-10% מכוח העבודה. על פי נתוני ארגון העבודה הבינלאומי, 80% מכלל 3.3 מיליארד העובדים בעולם מושפעים כרגע מהצעדים, ו-1.25 מיליארד עובדים במקומות עבודה בהם יש סיכוי גבוה לתוצאות "דרסטיות או קטסטרופליות" כגון פיטורים, הורדת משכורות, והפחתת שעות עבודה.

תביעות דמי אבטלה שבועיות חדשות בארהב.
תביעות דמי אבטלה שבועיות חדשות בארה"ב.

7 באפריל, 2020

  • הנתונים העדכניים ביותר מדו"ח מיוחד של המכון הגרמני רוברט קוך מראים כי שיעור התוצאות החיוביות (מספר התוצאות החיוביות בבדיקה חלקי מספר הבדיקות) גדל הרבה יותר לאט מאשר הגרפים האקספוננציאליים המוצגים על ידי התקשורת, ועמד סביב ה-10% בסוף מרץ, ערך אופייני למדי לנגיפי קורונה. על פי המגזין Multipolar, זה "מוציא מגדר האפשר התפשטות מהירה בצורה מסוכנת של הנגיף".

  • פרופסור קלאוז פושל (Klaus Püschel), ראש המכון לרפואה משפטית בהמבורג, מסביר על Covid‑19: "נגיף זה משפיע על חיינו בצורה מוגזמת לחלוטין. באופן לא פרופורציונאלי לסכנה הנשקפת מהנגיף. הנזק הכלכלי האסטרונומי שנגרם כעת אינו תואם את הסכנה הנשקפת מהנגיף. אני משוכנע ששיעור התמותה מקורונה אפילו לא יופיע כשיא בתמותה השנתית". בהמבורג, למשל, "אף אדם שלא היה כבר חולה" מת מהנגיף: " לכל המתים שבדקנו עד כה היה סרטן, מחלות ריאה כרוניות, הם היו מעשנים כבדים או עם השמנת-יתר קשה, סבלו מסוכרת או חלו במחלות לב וכלי דם. הנגיף היה הקש האחרון ששבר את גב הגמל, כביכול. Covid‑19 היא מחלה קטלנית רק במקרים חריגים, אך ברוב המקרים מדובר בזיהום ויראלי לא מזיק ברובו."
    בנוסף,ד"ר פושל מסביר: "במקרים לא מעטים מצאנו כי לזיהום הקורונה הנוכחי אין שום קשר לתוצאה הקטלנית מכיוון שהגורמים למוות היו אחרים, למשל דימום במוח או התקף לב". קורונה כשלעצמה היא "מחלה נגיפית לא מסוכנת במיוחד", אומר המדען לרפואה משפטית. הוא קורא לחישוב סטטיסטיקה על בסיס תוצאות בדיקה קונקרטיות. "כל הספקולציות לגבי מקרי מוות בודדים שלא נבדקו במומחיות, רק מעצימים את החרדה". בניגוד להנחיות מכון רוברט קוך, המבורג החלה לאחרונה להבדיל בין מקרי מוות "עם" ו-"על ידי" וירוס הקורונה, וכתוצאה נרשמה ירידה במקרי המוות מ-Covid‑19.

  • הווירולוג הגרמני הנדריק שטרק (Hendrik Streeck) מבצע בימים אלה מחקר נסיון לקביעת מסלולי ההפצה וההעברה של הפתוגן Covid‑19. הוא מסביר בראיון: "בחנתי 31 מקרים מתוך 40 מקרי מוות במחוז היינסברג - ולא הופתעתי מאוד כי האנשים האלה מתו. אחד המנוחים היה בן יותר ממאה, כך שגם הצטננות יכולה הייתה להוביל למוות". בניגוד להנחות המקוריות, שטרק לא הצליח להוכיח הדבקה על ידי מגע בידיות דלתות וכדומה (כלומר מה שמכונה משטחי הדבקה).

  • בתי החולים השוויצריים נאלצו לראשונה להכריז על מעבר לעבודה חלקית בגלל ניצולת נמוכה מאוד, הם עומדים ריקים ברובם: "אין לצוותים, בכל המחלקות, מספיק עבודה, וביטלנו את השעות הנוספות כצעד ראשון. כעת מתחילים גם לרשום עבודה חלקית. ההשלכות הכספיות חמורות". כזכור, מחקר שנערך ב-ETH ציריך, המבוסס על הנחות לא מציאותיות ברובם, ניבא את צווארי הבקבוק הראשונים במרפאות בשוויץ עד ה-2 באפריל. עד כה זה עדיין לא קרה בשום מקום.

  • בשוויץ היה גל משמעותי של שפעת בתחילת 2017. באותה תקופה היו כמעט 1,500 מקרי מוות נוספים בקרב האוכלוסייה מעל גיל 65, בששת השבועות הראשונים של השנה. בשיגרה, כ-1,300 אנשים מתים בשוויץ מדי שנה כתוצאה מדלקת ריאות, 95% מהם בני יותר מ-65. לשם השוואה, 762 מקרי מוות עם (לא בגלל) Covid‑19 מדווחים כיום בשוויץ.

  • מנהל מעבדה לחקר הסביבה בגרמניה חושד, כי תושבי צפון איטליה בלומברדיה רגישים במיוחד לזיהומים ויראליים כמו Covid‑19 בגלל רמות גבוהות של זיהום חיידק הלגיונלה: "אם הריאות נחלשות עקב זיהום ויראלי, כמו במצב הנוכחי, לחיידקים יש עבודה קלה, הם יכולים להשפיע לרעה על מהלך המחלה ולגרום לסיבוכים." בלומברדיה כבר התרחשו בעבר התפרצויות דלקת ריאות אזוריות בגלל מערכות קירור-ע"י-אידוי המזוהמות בליגיונלה.

  • על בסיס מידע שהגיע מסין, הוגדרו ברחבי העולם פרוטוקולים רפואיים הקובעים מעבר מהיר להנשמה מלאכותית פולשנית (דרך הקנה, צנרור) למי שנמצא חיובי בבדיקה בטיפול נמרץ. הפרוטוקולים מניחים כי הנשמה רגילה ובלתי פולשנית באמצעות מסיכה היא חלשה מדי, וכי קיים החשש כי "הנגיף המסוכן" יכול להתפשט דרך האוויר. עם זאת כבר בחודש מרץ, רופאים גרמנים ציינו כי הנשמה על ידי צנרור הקנה יכולה להוביל לנזק נוסף לריאות, והיא בעלת סיכויים נמוכים להצלחה. בינתיים, גם רופאים אמריקאים החלו לתאר צנרור קנה כמביא "יותר נזק מתועלת" לחולים. לעתים קרובות החולים אינם סובלים מאי-ספיקת ריאות חריפה, אלא מעין מחלת גבהים, המוחמרת כתוצאה מהנשמה מלאכותית בלחץ מוגבר. בפברואר דיווחו רופאים מדרום קוריאה כי חולי Covid‑19 במצב קריטי מגיבים היטב לטיפול בחמצן ללא הנשמה.
    הרופא האמריקני שהוזכר לעיל מזהיר כי יש לשקול מחדש בדחיפות את השימוש במכשירי הנשמה כדי לא לגרום נזק נוסף.

  • עד כה, התחזיות הרשמיות של ארה"ב לגבי Covid‑19 הפריזו פי 8 בהערכת מספר האשפוזים, פי 6.4 בהערכת מספר מיטות הטיפול נמרץ הדרושות, ופי 40.5 בהערכת מספר מכונות ההנשמה הדרושות.

  • הסטטיסטיקאי האמריקני הנודע נייט סילבר (Nate Silver) מסביר מדוע "ספירת המקרים של נגיף הקורונה היא חסרת משמעות", בלי מידע נוסף על מספר הבדיקות ואופן האבחון.

הערות נוספות

  • האתר של ד"ר וולפגנג וודרג (Wolfgang Wodarg), אחד המבקרים הראשונים והידועים בעולם של פאניקת Covid‑19, נמחק על ידי ספק האינטרנט הגרמני Jimdo, והיה לא נגיש במשך כמה שעות היום. האתר עלה שוב לאוויר לאחר מחאות חזקות. לא ידוע אם המחיקה הזמנית נבעה מתלונות כלליות או הוראה מהשלטונות.

  • כתובת הדואר האלקטרוני האוניברסיטאית של ​​פרופסור אמריטוס ד"ר סוחריט בהקדי (Sucharit Bhakdi), שכתב מכתב פתוח לקנצלרית אנגלה מרקל, בוטלה. היא חזרה לפעול בעקבות מחאות.

  • ב-2 באפריל העביר הפרלמנט הדני חוק חדש האוסר על פרסום מידע על Covid‑19 שלא תואם את הנחיות הממשלה, ומאפשר הורדת אתרים ועונש או מאסר של מפעיליהם. חלק מהפרשנים הורידו מיד את אתריהם בעקבות החוק.

  • עיתונאי המדע והרפואה הגרמני הראלד וויזנדנגר (Harald Wiesendanger) כותב במאמר כי מקצועו כשל לחלוטין במשבר הנוכחי: "כיצד העיתונות, שאמורה לפקח על בעלי השררה כרשות רביעית עצמאית, ביקורתית, ונטולת פניות, יכולה להיכנע במהירות הברק לאותה ההיסטריה הקולקטיבית כמו הקהל שלה, כמעט פה אחד, ולתת את עצמה בידי דיווח חצרות, תעמולה ממשלתית והאלהת מומחים: זה לא מובן לי, זה דוחה אותי, ראיתי מספיק, אני מסיר כל קשר לתצוגה הלא ראויה בבושה גמורה".

  • נכון לעכשיו, כשליש מהאנושות נמצא ב"סגר", יותר אנשים ממה שחיו על פני כדו"א בזמן מלחמת העולם השנייה.

  • בארצות הברית, מספר הבקשות לדמי אבטלה הרקיע שחקים לרמה של יותר משישה מיליון, נתון שלא נראה כמותו מאז השפל הגדול ב-1929.

  • יותר ממאה ארגוני זכויות אדם וחירויות אזרחיות מזהירים כי העולם כרגע הולך בשנתו לתוך מצב של משטר מעקב. בטוויטר, ההאשטג #covid19 הוחלף בחלקו על ידי #covid1984.

  • הגיאו-אסטרטג האמריקני הנרי קיסינג'ר (Henry Kissinger) כותב בוול סטריט ג'ורנל, "מגיפת הקורונה תשנה לנצח את הסדר העולמי". ארה"ב חייבת "להגן" על אזרחיה מפני מחלות תוך התחלת "העבודה הדחופה של תכנון העידן החדש".

5 באפריל 2020

  • בראיון של 40 דקות, קנוט ויטקובסקי (Knut Wittkowski), פרופסור לאפידמיולוגיה בעל שם בינלאומי מניו יורק, מסביר כי כל האמצעים שננקטו סביב Covid‑19 משיגים את התוצאה ההפוכה. במקום "ריחוק חברתי", סגירת בתי ספר, "סגר", מסכות פה, בדיקות רחבות-היקף וחיסונים, החיים חייבים להימשך עד כמה שאפשר ללא הפרעה ויש לבנות חסינות באוכלוסייה במהירות האפשרית. על פי כל הממצאים עד כה, Covid‑19 אינו מסוכן יותר ממגפות שפעת קודמות. בידוד כעת רק יוביל ל"גל שני "מאוחר יותר.

  • כתב העת הרפואי הבריטי (BMJ) מדווח כי על פי הנתונים העדכניים ביותר מסין, 78% מהאנשים שנמצאים חיוביים בבדיקה בימים אלה אינם מראים סימפטומים. זוהי אינדיקציה נוספת שנגיף אינו כה מסוכן ומעלה את השאלה האם העלייה הזמנית במקרי דלקת ריאות בוווהאן אינה עקב גורמים אחרים, כגון ערפיח החורף הכבד מאוד.

  • ד"ר אנדראס סונינשסן (Andreas Sönnichsen), ראש המחלקה לרפואה כללית ומשפחתית באוניברסיטה הרפואית בוינה ויו"ר הרשת לרפואה מבוססת-ראיות, רואה באמצעים שננקטו עד כה "מטורפים". כל המדינה משותקת רק כדי "להגן על המעטים עליהם זה יכול להשפיע". בראיון ל-SWR הגרמני הוא מסביר שבכל מקרה לא ניתן למנוע את התפשטות הנגיף.

  • לראשונה בעולם, ממשלת שבדיה הודיעה כי היא הולכת להבחין רשמית בין מקרי מוות "בגלל" לבין מקרי מוות "עם" נגיף הקורונה, מה שאמור להביא להורדה במקרי המוות המדווחים. בתוך כך, הלחץ הבינלאומי על שוודיה לנטוש את האסטרטגיה הליברלית שלה הולך וגובר בהתמדה. ממשלות עלולות לחשוש שהצלחה של שוודיה (כמו של יפן לפני כן) עלולה לגרום לצעדים שלהן להראות לא פרופורציונליים ולא אפקטיביים.

  • רשות הבריאות בהמבורג החלה לבדוק במכון לרפואה משפטית מקרי מוות שנמצאו חיוביים, על מנת לספור רק מקרי מוות "אמיתיים" מקורונה. כתוצאה מכך, מספר מקרי המוות ירד כבר למחצית לעומת הנתונים הרשמיים של מכון רוברט קוך.

  • כבר בשנת 2018 דיווח כתב העת הרפואי הגרמני על "ריבוי מקרי דלקת ריאות" בצפון איטליה, שהדאיג את הרשויות. באותה עת, חשדו כי שתיית מים מזוהמים הייתה אחד הגורמים לכך.

  • עיתון תעשיית התרופות הגרמני מציין כי מטופלים "חולים קשה ואף מתים, מבלי שפיתחו תסמינים נשימתיים". נוירולוגים חושדים בהקשר זה שנגיפי הקורונה עלולים לפגוע גם במערכת העצבים. הסבר נוסף הוא שמטופלים אלה, הנמצאים לעיתים קרובות בטיפול עקב בעיות בריאות קיימות, מתים בגלל המתח הגבוה.

  • על פי הנתונים האחרונים משוויץ, התסמינים השכיחים ביותר של חולים שנמצאים חיוביים בבדיקה בבתי חולים הם חום, שיעול וקשיי נשימה, כאשר 43%, או כ-900 איש, סובלים מדלקת ריאות. עם זאת, אפילו במקרים אלה לא ברור אם סיבת הבסיס היא נגיף הקורונה או פתוגנים אחרים. גיל המוות החציוני של מי שנמצא חיובי הוא 83 שנים, הטווח מגיע עד 101 שנה.

  • הפרויקט הבריטי "In Proportion" עוקב אחר התמותה "עם" Covid‑19 בהשוואה לתמותה משפעת ותמותה מכל הסיבות, שבבריטניה עדיין נמצאת בטווח הרגיל או מתחת לו וכעת היא יורדת.

  • במדינת אינדיאנה בארה"ב עלה מספר הקריאות לקו החם לבריאות הנפש והתאבדות בלמעלה מ-2000% מ- 1,000 ל-25,000 שיחות ביום בגלל הסגר והשפעתו הכלכלית.

  • פורטל המומחים הרפואיים Rxisk מציין כי תרופות שונות יכולות להעלות את הסיכון לזיהום בנגיף קורונה בעד 200% במקרים מסוימים. ידוע גם כי חיסון נגד נגיפי שפעת עלול להעלות את הסיכון לחולי קורונה.

הערות נוספות

  • עיתונאי ה"דיילי מייל" הבריטי, פיטר היצ'נס (Peter Hitchens), מתאר במאמר שכותרתו "אנו אוהבים את האח הגדול" כיצד אנשים שבעבר היו ביקורתיים "נדבקו בפחד" למרות היעדר הוכחות רפואיות. בראיון הוא מסביר כי ביקורת היא "חובה מוסרית" כאשר יש איום על זכויות יסוד.

  • ההיסטוריון הגרמני רנה שלוט (René Schlott) כותב על "המפגש עם מדינת המשטרה": "קניית ספר, ישיבה על ספסל בפארק, מפגש עם חברים – כל זה אסור עכשיו, מפוקח ומוקע. נראה כי מנגנוני ההגנה של הדמוקרטיה שבורים. איפה וכיצד זה ייגמר? "

  • כמה משרדי עורכי דין בגרמניה מכינים תביעות נגד האמצעים והתקנות שהוצאו. מומחה למשפט רפואי כותב בהודעה לעיתונות: "הצעדים שננקטו על ידי הממשלות הפדרליות והמדינות הם אינם חוקתיים בעליל, ומפרים מספר רב של זכויות אזרח בסיסיות במידה חסרת תקדים. זה נכון לגבי תקנות הקורונה של כל 16 המדינות הפדרליות. בפרט, אמצעים אלה אינם מוצדקים על ידי חוק ההגנה מזיהומים (Infection Protection Act), אשר תוקן תוך זמן קצר רק לפני מספר ימים. משום שהנתונים והסטטיסטיקות מראים כי הדבקה בקורונה אינה מזיקה אצל מעל ל-95% מהאוכלוסייה ולכן לא מהווה איום רציני לבריאות הציבור."

  • מסמך אסטרטגיה סודי שהודלף מראה כי ממשלת גרמניה, בשיתוף עם התקשורת וכמה מדענים, מפעילה ככל הנראה "אסטרטגיית זעזוע" כדי לגרום לאנשים לחשוש מ"התרחיש הגרוע ביותר". יש להזהיר את האוכלוסייה הכללית – אשר לה הנגיף לרוב אינו מזיק - מפני "חנק בכאבים"; כמו כן, ילדים המשחקים בגני שעשועים עלולים לגרום ל"מוות הכואב" של הוריהם.

  • המכתב הפתוח של פרופסור סוכריט בהקדי (Sucharit Bhakdi) לקנצלרית אנגלה מרקל זמין כעת בגרמנית, עברית, אנגלית, צרפתית, ספרדית, רוסית, טורקית, הולנדית ואסטונית, ושפות אחרות תצורפנה בהמשך.

  • בראיון חדש, מזהיר אדוארד סנודן (Edward Snowden) כי Covid‑19 מסוכן אך זמני, ואילו הרס זכויות היסוד הוא קטלני וקבוע.

3 באפריל 2020

ארה"בסרטונים נוספים מאת עיתונאים אזרחיים מראים שבבתי חולים שתוארו על ידי התקשורת האמריקנית כ"אזורי מלחמה", עדיין שקט מאוד.

אוסטריה: גם באוסטריה, ככל הנראה, "מקרי מוות מקורונה" מוגדרים "בצורה מאוד חופשית", כפי שמדווח בתקשורת: "האם אתה נחשב למת מקורונה אם אתה נגוע בנגיף אך מת ממשהו אחר? כן, אומרים רודי אנשובר (Rudi Anschober) וברנהרד בנקה (Bernhard Benka), חברי צוות הקורונה במשרד הבריאות. "ישנו כיום כלל ברור: נפטר עם נגיף הקורונה או נפטר מנגיף הקורונה. שניהם נחשבים לסטטיסטיקה." לא נעשה שום הבדל ממה מת החולה בפועל. במילים אחרות, גבר בן 90 שמת עם שבר בצוואר הירך ונדבק בקורונה בשעות שקדמו למותו, נחשב גם למוות קורונה. אם לציין דוגמה אחת בלבד. "

גרמניה: מכון רוברט קוך הגרמני ממליץ כעת נגד נתיחות שלאחר המוות של נפטרים עם תוצאות בדיקה חיוביות מכיוון שלכאורה הסיכון להדבקה מטיפות רסס דרך האוויר גבוה מדי. במקרים רבים זה אומר שכבר לא ניתן לקבוע את סיבת המוות האמיתית.

מומחה לפתולוגיה מעיר על כך באופן הבא: "מי עשוי לחשוב שזה רע! עד עתה, זה היה מובן מאליו שפתולוגים יבצעו נתיחות שלאחר המוות עם אמצעי זהירות נאותים, אפילו במקרה של מחלות מדבקות כמו HIV / איידס, צהבת, שחפת, מחלות חלבון זיהומי וכו'. זה די מדהים שכאשר מדובר במחלה שהורגת אלפי חולים בכל רחבי העולם ועוצרת כלכלות של מדינות שלמות, יש רק מעט מאוד ממצאי נתיחה שלאחר המוות (שישה חולים מסין). מבחינת משטרת המגיפה והקהילה המדעית, צריך להיות אינטרס ציבורי רב בממצאי נתיחות שלאחר המוות. אבל קורה בדיוק ההפך. האם אתם חוששים למצוא את סיבות המוות האמיתיות של אנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה? יכול להיות שמספר מקרי המוות מקורונה יימס כשלג בשמש האביב?"

איטליה: מומחים רוסים שמו לב ל"מקרי מוות תמוהים" בבתי אבות בלומברדיה: "על פי דיווחים בעיתון, מספר מקרים נרשמו בעיירה גרומו (Gromo), בהם אנשים נגועים בנגיף קורונה פשוט נרדמו ולא התעוררו שוב. לא נצפו תסמינים ממשיים של המחלה באותם המתים. כפי שהבהיר מאוחר יותר מנהל בית האבות בראיון לחדשות RIA, לא ברור אם המתים אכן נדבקו בנגיף הקורונה, מכיוון שאף אחד לא נבדק בבית האבות. בבתים בהם עובדים צוותים רפואיים וסיעודיים מרוסיה, מחטאים את המסדרונות, חדרי השינה וחדרי האוכל."

מקרים דומים כבר דווחו בגרמניה: חולים סיעודיים ללא תסמיני מחלה מתים לפתע במצב החריג הנוכחי ונחשבים אז כ"מיתות קורונה". גם כאן עולה השאלה הרצינית: מי מת מהנגיף ומי מת מהצעדים הקיצוניים שננקטים לעיתים?

צוות סיעודי: ה- Süddeutsche Zeitung מדווח: "ברחבי אירופה המגיפה מסכנת את הטיפול בקשישים בבתיהם משום שהצוות הסיעודי כבר לא יכול לבקר אותם - או שעזב בחטף את המדינה וחזר לארצו".

לסיום: פרופסור לרפואה בסטנפורד, ד"ר ג'יי באטאצ'ריה (Jay Bhattacharya), נתן ראיון של חצי שעה בו הוא מטיל ספק ב"חוכמה המקובלת "לגבי Covid‑19. הצעדים שננקטו הוחלטו על בסיס נתונים מאוד רעוע וחלקם מוטלים בספק.

2 באפריל 2020 (II)

  • כבר ב -2018, כתב הגרדיאן כי " זיהום ושפעת מביאים לעלייה תלולה במחלות הקשורות לריאות": מחסור במומחים מוסיף לדאגה שהתפרצות מחלות נשימה מפעילה לחץ על יחידות טיפול נמרץ.

  • פרופסור מרטין הדיטש (Martin Haditsch), מומחה למיקרוביולוגיה, וירולוגיה ואפידמיולוגיה זיהומית, מבקר בחריפות את האמצעים שננקטים סביב ה- Covid‑19. הם "משוללי כל יסוד" ו"רומסים כל שיקול דעת מוצדק ועקרונות אתיים".

  • אפילו נציגי בתי האבות הגרמניים מתלוננים כעת על האמצעים המגבילים והסיקור התקשורתי הבלתי הולם של Covid‑19.

  • מנתוני העיר הצפונית טרוויזו (בסמוך לונציה) באיטליה עולה כי למרות 108 מקרי מוות שנמצאו חיוביים עד סוף מרץ, התמותה הכללית בבתי החולים העירוניים נותרה בערך זהה לשנים קודמות. זוהי אינדיקציה נוספת לכך שתמותת היתר הזמנית במקומות מסוימים עשויה לנבוע מגורמים חיצוניים כמו פאניקה והתמוטטות מערך הבריאות מאשר נגיף הקורונה בלבד.

  • פרופסור ג'ון אוקספורד (John Oxford) מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון, אחד הווירולוגים ומומחי השפעת המובילים בעולם, מגיע למסקנה הבאה בנוגע ל- Covid-19: "אישית, הייתי אומר שהעצה הטובה ביותר היא להקדיש פחות זמן לצפייה בחדשות טלוויזיה שהן סנסציוניות ולא מאוד איכותיות. בעיני התפרצות Covid זו דומה למגפת שפעת עונתית קשה. כבר חווינו 8,000 מקרי מוות השנה האחרונה בקבוצות 'סיכון', דהיינו מעל 65% מהאנשים עם מחלות לב וכו'. אני לא חושב שה-Covid הנוכחי יעלה על המספר הזה. אנו סובלים ממגיפה תקשורתית!"

2 באפריל, 2020 (I)

ארה"ב

הביופיזיקאי פליקס שולקמן (Felix Scholkmann) המחיש את העובדה שבארה"ב (כמו בשאר העולם), לא מספר האנשים ה"נדבקים" הוא שעולה באופן אקספוננציאלי, אלא רק מספר הבדיקות. מספר האנשים ה"נדבקים" ביחס למספר הבדיקות נותר באופן בסיסי קבוע (מתנודד בין 10% ל 20%), מה שמעיד כנגד מגיפה נגיפית.

מספר הבדיקות החיוביות והשליליות (משמאל) ואחוז הבדיקות החיוביות (מימין) (שולקמן, נתונים מארהב)
מספר הבדיקות החיוביות והשליליות (משמאל) ואחוז הבדיקות החיוביות (מימין) (שולקמן, נתונים מארה"ב)

גרמניה

על פי דו"ח השפעת האחרון של מכון רוברט קוך הגרמני, מספר מחלות הנשימה הקשות "צנח בחדות". הערכים "צנחו בכל קבוצות הגיל".

עד 20 במרץ, המספר הכולל של מקרי האשפוז עם מחלות נשימה קשות צנח אף הוא באופן משמעותי. בקבוצת הגיל מגיל 80 ומעלה, מספר המקרים ירד לכמעט מחצית לעומת השבוע הקודם.

ב-73 בתי החולים שנבדקו, 7% מכל המקרים עם מחלות נשימה אובחנו עם Covid‑19. בקבוצות הגיל 35-59 זה היה 16% ובקבוצת הגיל 60-79 שנים 13% קיבלו אבחנה חיובית ל-Covid‑19.

נתונים אלה תואמים את הנתונים ממדינות אחרות כמו גם את השכיחות האופיינית של נגיפי קורונה (5% עד 15%).

מחלות נשימה קשות בבתי חוליםמחלות דמויות שפעת
מחלות דמויות שפעת בכלל (שמאל) ומחלות נשימה קשות בבתי חולים (מימין) (מכון רוברט קוך, שבועות 12 ו-13)

מאמר ב DIE ZEIT דן בסוגיית חולי הטיפול הנמרץ בגרמניה:

"בימים אלה פוליטיקאים, מומחים ואזרחים רבים מתייחסים בדאגה למספר ההולך וגדל של האנשים שנדבקים כל יום. עם זאת, זהו לא המדד המכריע להערכת היקף משבר הקורונה ועד כמה יפגע בגרמניה, שכן הוא מעוות מעל לכל על ידי מספר הבדיקות שהולך וגדל כבר שבועות.

על מנת למדוד את הנטל על מערכת הבריאות, חשוב במיוחד להעריך את מספר האנשים שחולים כל כך קשה עד שהם צריכים להיות מונשמים. כל עוד יש מספיק מקומות הנשמה עבורם, ניתן להציל את רובם המכריע. רק כאשר מתגלה מחסור במיטות כאלה, יש סכנה להגיע למצב כמו באיטליה.

מרשם ה-DIVI עולה כעת כי המצב ביחידות הטיפול הנמרץ הגרמני הוא רגוע עד כה. "אנחנו עדיין באזור נוח", אומר גרבנהנריך (Grabenhenrich). מספר החולים החולים קשה לא עולה באותה מידה כמו מספר הנדבקים וגם אם כן, עדיין ניתן לספק מספר רב של מיטות טיפול נמרץ עם ציוד טוב מאוד."

שוויץ

הלשכה הפדרלית לבריאות הציבור מדווחת כי עד כה נערכו 139,330 בדיקות Covid‑19, והתוצאה הייתה חיובית ב-15% מהמקרים. מספר זה תואם גם הוא את הערכים הרגילים עבור נגיפי הקורונה והמוכרים ממדינות אחרות, וממה שניתן לראות, גם בשוויץ הוא לא עולה.

רק מספר הבדיקות שמוזכר לעיתים קרובות בכלי התקשורת גדל באופן אקספוננציאלי, אך לא מספר הנדבקים, חולים או אפילו מתים.

עם זאת, ב-31 במרץ פורסמו נתוני תמותה שבועיים מעודכנים אשר צופים לראשונה עלייה בתמותה הכוללת בקבוצת הגיל 65+ בשוויץ בשבוע ה-12 (עד 22 במרץ) (ראו תרשים להלן). באופן ספציפי, התמותה הכוללת צפויה לעלות בכ-200 מקרי מוות בשבוע .

על פי המשרד הפדרלי, עלייה זו היא "ביטוי למגיפה הנוכחית". אבל יש כאן בעיה: עד ה-22 במרץ היו בסך הכל 106 מקרי מוות שנמצאו חיוביים בבדיקה בשוויץ. עלייה של 200 מקרי מוות בשבוע פירושה שחלק גדול מהתמותה הנוספת לא נגרם על ידי הנגיף אלא על ידי "אמצעי הנגד".

הסבר נוסף יהיה שכ-200 מקרי המוות שימצאו חיוביים בבדיקה בשבוע שלאחר מכן (שבוע 13) כבר נכללו. משמעות הדבר היא כי כל מקרי המוות שנמצאו חיוביים בבדיקה נחשבים למקרי מוות נוספים. לאור חתך המחלה והגיל כמו גם מה שנצפה בעולם, זו תהיה הנחה מפוקפקת מאוד.

למעשה, הדו"ח מוסיף את ההצהרה הבאה: "אומדנים ראשוניים אלה עדיין מאוד לא בטוחים, כך שלא ניתן לפרסם נתונים מדויקים".

אם יתברר כי חלק גדול ממקרי המוות שנמצאו חיוביים בבדיקה (גיל חציוני: 83 שנים) אינם מקרי מוות עודפים, אזי או שהתמותה הכוללת לא תגדל, או שהיא תגדל בעיקר בגלל האמצעים הדרסטיים, כפי שחוששים כמה מומחים.

תמותה שבועית עד 22 במרץ 2020 (BFS, נתונים מה-31 במרץ 2020)
תמותה שבועית עד 22 במרץ 2020 (BFS, נתונים מה-31 במרץ 2020)

עיתון שוויצרי הציג את התמותה הכוללת הנוכחית בהשוואה לשנים קודמות (ראו גרף להלן). זה ממחיש כי גם אם עלה שיעור התמותה הנוכחי, הוא עדיין נמצא מתחת להתפרצויות החזקות של השפעת העונתית בהשנים האחרונות.

תמותה שבועית במהלך השנה. תאריך הסיום הוא ה-22 במרץ, לא ה-31 במרץ.
תמותה שבועית במהלך השנה. תאריך הסיום הוא ה-22 במרץ, לא ה-31 במרץ.

מידע נוסף

  • ערכות בדיקת וירוסים אשר יועדו לבריטניה הוחזרו מכיוון שהכילו רכיבים של נגיף קורונה.

  • המחקר של המכללה המלכותית הבריטית, שחזה מאות אלפי מקרי מוות נוספים אך מעולם לא פורסם בכתב עת או נבדק, התבסס על הנחות לא מציאותיות ברובן, כפי שהוכח כעת.

  • ה- BBC שואל, " האם וירוס הקורונה הוא הגורם למקרי המוות? ", ועונה,"הוא יכול להיות הגורם העיקרי, גורם חלקי, או פשוט נוכח כשהם מתים ממשהו אחר". לדוגמה, אדם בן 18 דווח כ"קורבן הקורונה הצעיר ביותר" לאחר שנמצא חיובי יום לפני מותו. עם זאת, בהמשך דיווח בית החולים כי הצעיר נפטר ממחלת רקע קשה.

  • רשות הבריאות האירופית ECDC פרסמה הנחיות מחמירות מאוד לטיפול בגופות שנמצאו חיוביות בבדיקה או "שמשוער כי יהיו חיוביות". לאור שיעורי התמותה הנמוכים עד כה, הנחיות מסוג זה נראות מפוקפקות מבחינה רפואית; עם זאת, הם מגדילים משמעותית את הנטל על שירותי הבריאות והלוויות, ובמקביל יש להם השפעה רבה על התקשורת.

  • כלי תקשורת ממלכתי גרמני פרסם פרשנות ביקורתית על מכתבו הפתוח של פרופסור סוחריט בהקדי (Sucharit Bhakdi) לקנצלרית מרקל.

  • הסרט התיעודי "Profiteers of Fear" מ -2009 מראה כיצד ה-WHO הממומן בעיקר מכספים פרטיים "שידרג" את גל השפעת הקל ("שפעת החזירים") למגיפה עולמית כך שניתן יהיה למכור חיסונים בשווי של כמה מיליארדי דולרים לממשלות ברחבי העולם. חלק מגיבורי אותה תקופה שוב על הבמה במצב הנוכחי.

  • השופט לשעבר בבית המשפט העליון בבריטניה, ג'ונתן סאמפטיון (Jonathan Sumption), הצהיר בראיון ל- BBC בנושא הצעדים שננקטים בבריטניה: "כך נראית מדינת משטרה".

1 באפריל 2020

על המצב באיטליה

רופאים איטלקים דיווחו כי הם הבחינו במקרים חמורים של דלקת ריאות בצפון איטליה כבר בסוף השנה שעברה. עם זאת, מחקרים גנטיים מראים כעת כי נגיף ה- Covid‑19 הופיע באיטליה רק בינואר השנה. "דלקת הריאות הקשה שאובחנה באיטליה בנובמבר ודצמבר חייבת לפיכך להיות כתוצאה מפתוגן אחר", ציין וירולוג. זה מעלה שוב את השאלה מהי תרומתו של נגיף ה-Covid‑19 לעומת תרומתם של גורמים אחרים למצב באיטליה.

ב-30 במרץ הזכרנו את רשימת הרופאים האיטלקים שנפטרו "במהלך משבר הקורונה", שרבים מהם היו עד גיל 90 ולא השתתפו באופן פעיל במשבר כלל. כיום, כל שנות הלידה ברשימה הוסרו (ראו עם זאת את גרסת הארכיון האחרונה). נוהל מוזר.

קיבלנו גם את ההודעה הבאה מצופה באיטליה, שמספר פרטים נוספים על המצב הדרמטי שם, שמקורו ככל הנראה חורג בהרבה מעבר לווירוס:

"בשבועות האחרונים, מרבית האחיות המזרח-אירופאיות שעבדו 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע בסיעוד אנשים הזקוקים לטיפול באיטליה, עזבו את המדינה בחופזה. זה קרה לא מעט עקב הפצת הפאניקה, העוצר, וסגירת הגבולות כפי שמאיימות "ממשלות החירום". כתוצאה מכך, זקנים הזקוקים לטיפול ונכים, חלקם ללא קרובי משפחה, הושארו חסרי אונים על ידי מטפליהם.

רבים מהקשישים הנטושים הללו סיימו לאחר מספר ימים בבתי החולים, שהיו עמוסים יתר על המידה במשך שנים, מכיוון שהם התייבשו, בין השאר. לרוע המזל, בבתי החולים היה חסר כוח אדם כי הסגל נאלץ לדאוג לילדיהם שנשארו בבית מכיוון שבתי הספר והגנים נסגרו. זה הוביל לקריסה מוחלטת של המערך הסיעודי לנכים וקשישים, במיוחד באזורים שבהם הורו על "אמצעים" קשים עוד יותר, ולמצב של תוהו ובוהו.

מצב החירום הסיעודי, שנגרם כתוצאה מהבהלה, הוביל באופן זמני למקרי מוות רבים בקרב הנזקקים לטיפול ובקרב מספר עולה של חולים צעירים יותר בבתי החולים. מקרי המוות הללו גרמו לפאניקה רבה עוד יותר בקרב השלטונות והתקשורת, שדיווחו, למשל, על "עוד 475 הרוגים", "ההרוגים מוצאים מבתי החולים על ידי הצבא", בליווי תמונות של ארונות קבורה ומשאיות צבאיות.

אבל זו הייתה התוצאה של חששם של מנהלי חברות ההלוויה מ"הנגיף הרוצח", אשר סירבו לפיכך לספק שירותי קבורה. יתרה מזאת, מצד אחד היו יותר מדי מקרי מוות בבת אחת ומצד שני הממשלה העבירה חוק לפיו יש לשרוף את הגוויות הנושאות את נגיף הקורונה. באיטליה הקתולית בוצעו מעט מאוד שריפות בעבר. לכן היו רק כמה משרפות קטנות, שהגיעו מהר מאוד לקצה גבול הקיבולת שלהן. עקב כך היה צריך להניח את המנוחים בכנסיות שונות.

באופן עקרוני, מהלך אירועים זה חוזר על עצמו בכל המדינות. עם זאת, לאיכות מערכת הבריאות יש השפעה ניכרת על התוצאות. לכן יש פחות בעיות בגרמניה, אוסטריה או שוויץ מאשר באיטליה, ספרד או ארה"ב. עם זאת, כפי שניתן לראות בנתונים הרשמיים, אין עלייה משמעותית בשיעור התמותה. יש רק הר קטן מהטרגדיה הזו."

מצב בית החולים בארצות הברית, גרמניה ושוויץ

  • תחנת הטלוויזיה האמריקאית CBS נתפסה כשהיא משלבת קטעים מצולמים מיחידה לטיפול נמרץ באיטליה, בשידור על המצב הנוכחי בניו יורק. למעשה, עשרות הקלטות של עיתונאים אזרחיים מראות כי שקט מאוד בבתי החולים בחוף המזרחי ובחוף המערבי, שתוארו כ"אזורי מלחמה" על ידי התקשורת. אפילו "משאיות מקררי הגופות" המוצגות באופן מפורש בתקשורת אינן בשימוש ועומדות ריקות.

  • בניגוד לדיווחים בתקשורת, מרשם יחידות הטיפול הנמרץ בגרמניה אינו מראה על תפוסה מוגברת. עובד במרפאה במינכן הסביר כי הם "חיכו שבועות ארוכים לגל", אך "אין עלייה במספר המטופלים". לדבריו, הצהרותיהם של הפוליטיקאים אינן תואמות את מה שחווים העובדים, וכי לא ניתן לאשר את "המיתוס של נגיף רוצח".

  • גם במרפאות בשוויץ לא נצפתה תפוסה מוגברת עד כה. מבקר בבית החולים המחוזי בלוצרן מדווח כי יש "פחות פעילות מאשר בזמנים רגילים". קומות שלמות נסגרו לשימוש עבור מקרי Covid‑19, אך הצוות "עדיין מחכה לחולים". גם בתי החולים בברן, באזל, צוג וציריך "רוקנו". אפילו בטיצ'ינו יחידות הטיפול הנמרץ אינן פועלות בתפוסה מלאה, אך כעת מעבירים חולים לחלק הגרמני בשוויץ. מבחינה רפואית גרידא, אין בכך שום הגיון.

הערות רפואיות אחרות

  • מנהל המרכז הרפואי האוניברסיטאי המבורג, ד"ר אנסגר לוסה (Ansgar Lohse), דורש סיום מהיר של העוצר ואיסורי מגע חברתי . הוא טוען שחשוב שעוד אנשים ידבקו בקורונה. יש לפתוח מחדש את גני הילדים ובתי ספר בהקדם האפשרי על מנת שילדים והוריהם יוכלו להתחסן באמצעות הדבקות בנגיף הקורונה. המשך האמצעים המחמירים יביא למשבר כלכלי שיעלה גם הוא בחיים, אמר הרופא.

  • בספרד, 15% מהנמצאים חיוביים בבדיקה הם רופאים ואחיות. למרות שרבים מהם לא מראים סימפטומים, הם נאלצים להיכנס להסגר, מה שמוביל לקריסת מערכת הבריאות הספרדית.

  • ד"ר ג'ון לי (John Lee), פרופסור אמריטוס לפתולוגיה, כותב על ההגדרה המאוד מטעה והדיווח על "מקרי מוות מקורונה" בצופה הבריטי (Spectator).

  • הנתונים העדכניים ביותר מנורווגיה, שנבחנו על ידי דוקטור לטוקסולוגיה סביבתית, מראים שוב ששיעור התוצאות החיוביות אינו עולה - כפי שניתן היה לצפות במקרה של מגיפה - אלא משתנה בטווח הרגיל של נגיפי קורונה בין 2% ל-10%. גיל המוות הממוצע של מי שנמצא חיובי בבדיקה הוא 84 שנים, סיבות המוות אינן מדווחות לציבור ואין תמותת-יתר.

  • שוודיה, שהסתדרה עד כה ללא צעדים קיצוניים ולא דיווחה על תמותה מוגברת (בדומה למדינות אסיה כמו יפן או דרום קוריאה), נמצאת באורח פלא תחת לחץ מצד התקשורת הבינלאומית לשנות את האסטרטגיה שלה.

  • מנתוני מדינת ניו יורק עולה כי שיעור האשפוז של אנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה יכול להיות נמוך פי עשרים מכפי שהניחו במקור.

  • מאמר בפורטל המומחים DocCheck עוסק בבעיית ההנשמה של חולים שנמצאו חיוביים בבדיקה. בקרב חולים שנמצאו חיוביים, מומלץ באופן רשמי שלא לבצע הנשמה פשוטה דרך מסיכה, בין היתר כדי למנוע את הפצת הנגיף דרך האוויר. לכן, חולים שנמצאו חיוביים ונמצאים בטיפול נמרץ מונשמים דרך הקנה. אך להנשמה דרך הקנה יש סיכויי הצלחה נמוכים והיא לעיתים קרובות מובילה לנזק נוסף לריאות (מה שמכונה נזק ריאתי כתוצאה מהנשמה). בדומה לשימוש בתרופות, נשאלת השאלה האם טיפול עדין יותר בחולים הוא הגיוני יותר מבחינה רפואית.

דיווחים על התפתחויות פוליטיות

  • שר גרמני קרא לאוכלוסייה "להיות ערניים ולדווח על הפרות הכללים להכלת מגפת הקורונה למשטרה". "דיווחים להוטים" הוגשו למשל על "התאספות קבוצתית אסורה, ילדים בגני שעשועים, מסיבות" ומטיילים.

  • מומחי חוקה גרמנים מזהירים מפני "פגיעות חמורות בזכויות יסוד". מומחה המשפט החוקתי האנס מיכאל הייניג (Hans Michael Heinig) מתריע כי "המדינה הדמוקרטית-חוקתית עלולה להפוך תוך זמן קצר למדינת גהות פשיסטית-היסטרית". פרופסור כריסטוף מולרס (Christoph Möllers) מאוניברסיטת הומבולדט בברלין מסביר כי חוק ההגנת מהדבקות "אינו יכול לשמש בסיס להגבלות כה מרחיקות לכת על זכויות החופש של האזרחים". לדברי הנשיא לשעבר של בית המשפט החוקתי הפדרלי הגרמני, הנס יורגן פפיר (Hans Jürgen Papier), "אמצעי חירום אינם מצדיקים את השעיית החירויות האזרחיות לטובת מדינה אוטוריטרית ומעקב אחר אזרחים".

  • עתירות מקוונות הושקו במספר מדינות לסיום העוצר והפרות אחרות של זכויות בסיסיות. במקביל, יותר ויותר קטעי וידיאו חשובים, אפילו על ידי רופאים, נמחקים. בברלין הפסיקה המשטרה אירוע שאושר בנושא זכויות יסוד, בו הופצה החוקה הגרמנית.

31 במרץ, 2020 (II)

  • ניתוח גרפי של נתוני הניטור האירופיים מראה באופן מרשים כי, ללא קשר לאמצעים שננקטו, התמותה הכללית בכל אירופה נותרה בטווח הרגיל או מתחת לה עד ה-25 במרץ, וברוב המקרים נמוכה משמעותית משנים הקודמות. רק באיטליה (65+) עלה מעט שיעור התמותה הכללי (ככל הנראה משילוב של כמה סיבות שונות), אך הוא עדיין מתחת לרמות התמותה בעונות השפעת הקודמות.

  • נשיא מכון רוברט קוך הגרמני אישר שוב כי מחלות רקע וסיבת המוות בפועל אינם ממלאים תפקיד בהגדרת מה שנקרא "מקרי מוות מקורונה". מבחינה רפואית, הגדרה כזו מטעה בעליל, ויש לה השפעה ברורה וידועה של הפחדת המערך הפוליטי והחברה.

  • באיטליה המצב מתחיל להירגע . ככל הידוע, שיעורי התמותה שגבהו באופן זמני (65+) היו תופעות מקומיות למדי, לעיתים קרובות מלווים בבהלה המונית וקריסה במערך הבריאות. פוליטיקאי מצפון איטליה שואל, למשל, "איך יתכן שחולי קורונה מברשה (Brescia) מועברים לגרמניה, ואילו בוורונה הסמוכה שני-שליש מהמיטות בטיפול נמרץ ריקות?"

  • במאמר שפורסם בכתב העת האירופי לחקירות קליניות (European Journal of Clinical Investigation), פרופסור לרפואה מסטנפורד, ג'ון יואנידיס (John Ioannidis), מתח ביקורת על "הנזקים במידע מוגזם ונקיטת אמצעים שאינם מבוססים על ראיות". אפילו כתבי עת מדעיים פרסמו טענות מפוקפקות בהתחלה.

  • מחקר סיני שפורסם בכתב העת המדעי Chinese Journal of Epidemiology בתחילת מרץ, שהצביע על חוסר האמינות של הבדיקות לנגיף Covid‑19 (כ-50% תוצאות חיוביות כוזבות בחולים אסימפטומטיים), הוסר מאז לבקשת המחברים. מחבר המחקר הראשי, הדיקן של בית הספר לרפואה, לא רצה לתת את הסיבה מדוע חזר בו, ודיבר על "עניין רגיש", שיכול להעיד על לחץ פוליטי, כפי שציין עיתונאי NPR. עם זאת, בלי קשר למחקר זה, אי-אמינותם של מה שמכונה בדיקות נגיף PCR ידועה זה מכבר: בשנת 2006, למשל, "נמצא" זיהום המוני בבית אבות קנדי ​​בנגיפי SARS corona, שלימים התברר שהם נגיפי קורונה של הצטננות (שגם היא יכולה להיות קטלנית לקבוצות סיכון).

  • מייסדי רשת ניהול הסיכונים הגרמנית RiskNET מדברים בניתוח המצב סביב Covid‑19 על "טיסה על עיוור", כמו גם על "חוסר מומחיות בנתונים ואתיקה של נתונים". במקום יותר ויותר בדיקות ומדידות, יש צורך במדגם מייצג. יש להיות ביקורתיים ולהטיל ספק ב"הגיון והיקף" הצעדים שננקטים.

  • הראיון בספרדית עם הווירולוג הארגנטינאי-צרפתי הנודע פבלו גולדשמידט (Pablo Goldschmidt) תורגם לגרמנית. גולדשמידט רואה את האמצעים שנכפו כמשיגים את התוצאה הרפואית ההפוכה ומציין שעכשיו יש "לקרוא את חנה ארנדט" כדי להבין את "מקורות הטוטליטריות".

  • ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, כמו ראשי ממשלות ונשיאים אחרים לפניו, נישל את רוב סמכויות הפרלמנט ההונגרי תחת "חוקי חירום" וכעת הוא יכול למעשה לשלוט על ידי צווים.

31 במרץ, 2020 (I)

ד"ר ריצ'רד קאפק (Richard Capek) וחוקרים אחרים כבר הראו כי היחס בין מספר האנשים המקבלים תוצאה חיובית ומספר הבדיקות שבוצעו נותר קבוע בכל המדינות שנחקרו עד כה, מה שמצביע נגד התפשטות אקספוננציאלית ("מגיפה") של הנגיף ומצביע רק על עלייה אקספוננציאלית במספר הבדיקות.

שיעור האנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה הוא בין 5% ל-15% (תלוי במדינה), ותואם את ההתפשטות הרגילה של נגיפים מסוג קורונה. באופן מעניין, ערכים מספריים קבועים אלה אינם מפורסמים (ואף מוסרים) על ידי הרשויות והתקשורת. במקומם, עקומות אקספוננציאליות אך לא רלוונטיות ומטעות מוצגות ללא הקשר.

התנהלות זו כמובן אינה תואמת את הסטנדרטים הרפואיים המקצועיים, כפי שמבהירה קריאה בדו"ח שגור על שפעת של מכון רוברט קוך הגרמני (עמ' 30, ראו תרשים להלן). כאן, בנוסף למספר המתגלים חיובית (מימין), מוצגים מספר הדגימות (שמאל, עמודות אפורות) והשיעור שנמצא חיובי (שמאל, עקום כחול).

כפי שניתן לראות מיד, במהלך עונת שפעת שיעור התוצאות החיוביות עולה מ-0 ל- 10% ועד ל-80% מהבדיקות ויורד חזרה לערך הרגיל לאחר מספר שבועות. לשם השוואה, בדיקות Covid‑19 מראות שיעור תוצאות חיוביות קבוע בתחום הנורמלי (ראו להלן).

משמאל: מספר הבדיקות ושיעור התוצאות החיוביות. מימין: מספר הנדבקים (RKI 2017)
משמאל: מספר הבדיקות ושיעור התוצאות החיוביות. מימין: מספר הנדבקים (RKI 2017)

שיעור קבוע של תוצאות חיוביות בנתונים של ארה"ב (ד"ר ריצ'רד קאפק). זה חל באופן דומה על כל המדינות האחרות שעבורן זמינים כעת נתונים על מספר הדגימות.

שיעור התוצאות החיוביות עבור Covid‑19 (דר ריצ'רד קאפק, נתונים מארהב)
שיעור התוצאות החיוביות עבור Covid‑19 (ד"ר ריצ'רד קאפק, נתונים מארה"ב)

30 במרץ 2020 (II)

במספר מדינות הולכות ונצברות עדויות ביחס ל- Covid‑19 כי "הטיפול יכול להיות גרוע יותר מהמחלה".

קיים הסיכון לזיהומים נוזוקומים, כלומר זיהומים שהמטופל, שעשוי להיות חולה באופן קל בלבד, מקבל בבית החולים. ההערכה היא כי ישנם כ-2.5 מיליון מקרים של זיהומים נוזוקומים וכ-50,000 מקרי מוות בשנה באירופה. אפילו ביחידות לטיפול נמרץ בגרמניה, כ-15% מהמטופלים נדבקים בזיהום נוזוקומי, כולל בדלקת ריאות, בהנשמה מלאכותית. יש גם את הבעיה של חיידקים הנעשים יותר ויותר עמידים לאנטיביוטיקה בבתי חולים.

היבט נוסף הוא שיטות הטיפול המלאות כוונות טובות אך לעיתים אגרסיביות מאוד, המשמשות יותר ויותר בחולי Covid‑19. אלה כוללים, בפרט, מתן סטרואידים, אנטיביוטיקה ותרופות אנטי-ויראליות (או שילוב שלהן). כבר בטיפול בחולי SARS-1 הוכח כי התוצאה עם טיפול כזה הייתה לעיתים גרועה וקטלנית יותר מאשר ללא טיפול כזה.

30 במרץ 2020 (I)

  • בגרמניה, חלק מהמרפאות כבר לא יכולות לקבל חולים - לא מכיוון שיש יותר מדי חולים או מעט מדי מיטות, אלא מכיוון שהצוות הרפואי נמצא חיובי לנגיף, אף כי ברוב המקרים אין להם כמעט סימפטומים. מקרה זה ממחיש שוב כיצד ומדוע מערכות הבריאות משותקות.

  • בבית אבות גרמני סיעודי לאנשים עם דמנציה מתקדמת מתו 15 אנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה. עם זאת, "באופן מפתיע, אנשים רבים מתו מבלי להראות סימפטומים של קורונה" מודיע לנו מומחה רפואי גרמני, "מנקודת מבטי הרפואית, ישנן עדויות לכך שחלק מהאנשים האלה אולי מתו כתוצאה מהאמצעים שננקטו. אנשים עם דמנציה נכנסים למתח גבוה כאשר מתבצעים שינויים גדולים בחיי היומיום שלהם: בידוד, ללא מגע גופני, צוותים בברדסים". עם זאת, המנוחים נחשבים ל"מתי קורונה" בסטטיסטיקה הגרמנית והבינלאומית. על רקע "משבר הקורונה", מסתבר שניתן כיום גם למות ממחלה מבלי שיש אפילו תסמינים.

  • על פי רוקח שווייצרי, בית החולים האוניברסיטאי בברן (Swiss Inselspital) אילץ את הצוות הרפואי לצאת לחופשה, הפסיק טיפולים ודחה ניתוחים עקב החשש מ- Covid‑19.

  • פרופ ג'רארד קראוזה (Gérard Krause), ראש המחלקה לאפידמיולוגיה במרכז הלמהולץ (Helmholtz) הגרמני לחקר זיהומים, מזהיר בטלוויזיה הציבורית הגרמנית ZDF כי אמצעי הנגד לקורונה "עלולים להוביל ליותר מקרי מוות מאשר הנגיף עצמו".

  • כלי תקשורת שונים דיווחו כי למעלה מ- 50 רופאים באיטליה כבר מתו "במהלך משבר הקורונה", כמו חיילים בקרב. אולם סקירת הרשימה מראה כי מרבית המנוחים הם רופאים בדימוס מענפים שונים, כולל פסיכיאטרים ורופאי ילדים בני 90, שרבים מהם מתו אולי מסיבות טבעיות.

  • סקר נרחב באיסלנד מצא כי 50% מכלל האנשים עם תוצאת בדיקה חיובית לא הראו "שום תסמינים", ואילו 50% האחרים הראו לרוב "תסמינים דמויי התקררות מאוד מתונים". על פי הנתונים האיסלנדים, שיעור התמותה של Covid‑19 הוא בערך פרומיל, כלומר כמו שפעת או נמוך יותר. מבין שני מקרי המוות החיוביים לבדיקה, אחד מהם היה "תייר עם תסמינים חריגים". (נתונים נוספים מאיסלנד)

  • עיתונאי ה-"דיילי מייל" הבריטי, פיטר היצ'נס (Peter Hitchens), כותב כי "יש עדויות חזקות שהפאניקה הגדולה הזו היא אווילית. עם זאת, החופש שלנו עדיין פגוע וכלכלתנו גדועה". היצ'נס מציין כי בחלקים של בריטניה, מזל"טים משטרתיים עוקבים ומדווחים על טיולים "לא חיוניים" בטבע. במקרים מסוימים, מזל"טים של המשטרה קוראים לאנשים דרך הרמקול לחזור הביתה כדי "להציל חיים". (הערה: אפילו ג'ורג 'אורוול לא חשב כל כך הרבה קדימה.)

  • השירות החשאי האיטלקי מזהיר מפני אי-שקט והתקוממויות חברתיות. סופרמרקטים כבר נבזזים ויש פשיטות על בתי מרקחת.

  • פרופסור סוחריט בהקדי (Sucharit Bhakdi) פרסם סרטון (בגרמנית ואנגלית) בו הוא מסביר את מכתבו הפתוח לקנצלרית גרמניה ד"ר אנגלה מרקל.

29 במרץ, 2020

  • ד"ר סוחריט בהקדי (Sucharit Bhakdi), פרופסור אמריטוס למיקרוביולוגיה רפואית במיינץ, גרמניה (Mainz), כתב מכתב פתוח לקנצלרית גרמניה ד"ר אנגלה מרקל בו הוא קורא לבחינה מחודשת של התגובה ל-Covid‑19 ומציג אל הקנצלרית חמש שאלות מפתח.

  • הנתונים האחרונים ממכון רוברט קוך הגרמני מראים כי הגידול במספר תוצאות הבדיקה החיוביות הוא פרופורציונלי לגידול במספר הבדיקות, כלומר באחוזים הוא נותר בערך זהה. זה עשוי להעיד כי העלייה במספר המקרים נובעת בעיקר מגידול במספר הבדיקות ולא בגלל התקדמות המגיפה.

  • המיקרוביולוגית מריה ריטה גיזמונדו (Maria Rita Gismondo) ממילאנו קוראת לממשלת איטליה להפסיק לדווח את המספר היומי של "נמצאו חיוביים בבדיקת קורונה" מכיוון שהנתונים הללו "מזויפים" ומכניסים את האוכלוסייה לבהלה מיותרת. מספר התוצאות החיוביות תלוי מאוד בסוג ובמספר הבדיקות ואינו אומר דבר על מצב הבריאות.

  • ד"ר ג'ון יואנידיס (John Ioannidis), פרופסור לרפואה ואפידמיולוגיה בסטנפורד, העביר ראיון מעמיק של כשעה על היעדר נתונים לגבי מדדי Covid‑19.

  • הווירולוג הארגנטינאי פבלו גולדשמידט (Pablo Goldschmidt), המתגורר בצרפת, רואה בתגובה הפוליטית ל-Covid‑19 "מוגזמת לחלוטין" ומתריע מפני "צעדים טוטליטריים" . בחלק מהאזורים בצרפת, תנועת האנשים כבר מנוטרת על ידי מזל"טים.

  • הסופר האיטלקי פולביו גרימאלדי (Fulvio Grimaldi), יליד 1934, מסביר כי אמצעי המדינה המופעלים כיום באיטליה הם "גרועים יותר מאשר תחת פאשיזם". הפרלמנט והחברה נושלו מכוחם לחלוטין.

28 במרץ, 2020

  • מחקר חדש שנערך על ידי אוניברסיטת אוקספורד הגיע למסקנה שייתכן כי Covid‑19 כבר היה קיים בבריטניה מאז ינואר 2020 וכי מחצית מהאוכלוסייה עשויה להיות כבר מחוסנת, כאשר רוב האנשים חווים תסמינים קלים בלבד. משמעות הדבר היא שרק אחד מכל אלף איש יצטרך להיות מאושפז בגלל Covid‑19. (המחקר)

  • התקשורת בבריטניה דיווחה על אישה צעירה בת 21 "שמתה מ-Covid‑19 ללא מחלות רקע". עם זאת, מאז נודע כי האישה לא נמצאה חיובית בבדיקה ל-Covid‑19 ומתה מאי ספיקת לב. השמועה של Covid‑19 החלה "מכיוון שהיה לה שיעול קל".

  • מדען התקשורת הגרמני פרופסור אוטפריד ג'ארן (Otfried Jarren) מתח ביקורת על כך שאמצעי תקשורת רבים מפיצים עיתונאות לא ביקורתית המדגישה סכנות וכוח מנהלי. לדברי פרופסור ג'ארן, כמעט ולא קיימת שונות ודיון אמיתי בין מומחים.

27 במרץ, 2020 (II)

  • החוקר הגרמני ד"ר ריצ'רד קאפק (Richard Capek) טוען בניתוח כמותי כי "מגפת הקורונה" היא למעשה "מגיפה של בדיקות". קאפק מראה כי בעוד שמספר הבדיקות גדל באופן אקספוננציאלי, שיעור הזיהומים נשאר יציב והתמותה פחתה, מה שמדבר נגד התפשטות אקספוננציאלית של הנגיף עצמו (ראו בהמשך).

  • פרופסור לוירולוגיה גרמני, ד"ר קרסטן שלר (Carsten Scheller), מאוניברסיטת וירצבורג (Würzburg) מסביר בפודקאסט כי Covid‑19 בהחלט ניתן להשוואה עם שפעת והביא עד כה לפחות מקרי מוות. פרופ' שלר חושד כי העקומות האקספוננציאליות המוצגות לעיתים קרובות בתקשורת קשורות יותר למספר הגדל של הבדיקות מאשר להתפשטות יוצאת דופן של הנגיף עצמו. עבור מדינות כמו גרמניה, איטליה היא דוגמא פחות מייצגת מאשר יפן ודרום קוריאה. למרות מיליוני תיירים סינים ורק הגבלות חברתיות מינימליות, מדינות אלה טרם חוו משבר Covid‑19. סיבה אפשרית אחת יכולה להיות חבישת מסכות פה: זה כמעט ולא מגן מפני הדבקה, אך מגביל את התפשטות הנגיף על ידי אנשים נגועים.

  • מהנתונים העדכניים ביותר של ברגמו (העיר) עולה כי התמותה הכוללת במרץ 2020 עלתה מ-150 איש בחודש בשגרה, לכ-450 אנשים. עדיין לא ברור איזה חלק מקורו ב-Covid‑19 ואיזה חלק נבע מגורמים אחרים כמו פאניקה המונית, קריסת מערכות והסגר עצמו. ככל הנראה, בית החולים העירוני הוצף על ידי אנשים מהאזור רבתי וקרס.

  • שני פרופסורים לרפואה מסטנפורד, ד"ר ערן בנדוויד (Eran Bendavid) וד"ר ג'יי בהטצ'רייה (Jay Bhattacharya), מסבירים במאמר כי שיעור התמותה המוערך מ- Covid‑19 גבוה בכמה סדרי גודל מזה האמיתי, וככל הנראה אפילו באיטליה הוא עומד על 0.01% עד 0.06%, כלומר מתחת לזה של שפעת. הסיבה להערכה המופרזת היא הערכת חסר חריפה של אנשים שכבר נדבקו (ללא תסמינים). כדוגמה, מוזכר היישוב Vo באיטליה שאוכלוסייתו נבדקה במלואה, ונמצא ש-50%-75% מהאנשים עם תוצאת בדיקה חיובית לנגיף היו ללא תסמינים.

  • ד"ר ג'רלד גאס (Gerald Gaß), נשיא התאחדות בתי החולים הגרמניים, הסביר בראיון ל"הנדלסבלאט" (Handelsblatt) כי "המצב הקיצוני באיטליה נובע בעיקר מיכולות טיפול נמרץ ירודות מאוד".

  • ד"ר וולפגנג וודארג (Wolfgang Wodarg), אחד מהמבקרים המוקדמים והקולניים של "פאניקת Covid‑19", הושעה באופן זמני ממועצת Transparency International Germany, שם עמד בראש קבוצת העבודה לבריאות. וודארג כבר הותקף קשות על ידי התקשורת בגלל הביקורת שהשמיע.

  • אדוארד סנודן (Edward Snowden) מדליף ה-NSA מזהיר כי ממשלות מנצלות את המצב הנוכחי כדי להרחיב את משטר המעקב ולהגביל את זכויות היסוד. אמצעי הבקרה שנקבעו כעת לא יבוטלו לאחר המשבר.

אחוז הבדיקות שיצאו חיוביותמספר הבדיקות ומספר התוצאות החיוביות
מספר הבדיקות ההולך וגדל מוצא את אותו היחס של נדבקים, היחס נשאר קבוע, מה שמעיד כנגד התקדמות מגיפה ויראלית (ד"ר ריצ'רד קאפק, נתונים מארה"ב)

27 במרץ, 2020 (I)

איטליה: על פי הנתונים האחרונים שפרסם משרד הבריאות האיטלקי, התמותה הכללית כיום גבוהה משמעותית בכל קבוצות הגיל מעל גיל 65, לאחר שהייתה מתחת לממוצע בגלל החורף הקל. עד 14 במרץ, התמותה הכללית הייתה עדיין מתחת לעונת השפעת של 2016/2017, אך יתכן שכבר חרגה ממנה בינתיים. מרבית תמותת היתר הזו מגיעה כיום מצפון איטליה. עם זאת, התפקיד המדויק של Covid‑19, בהשוואה לגורמים אחרים כמו פאניקה, התמוטטות מערכת הבריאות והסגר עצמו, עדיין לא ברור.

איטליה: תמותה כוללת של בני 65+ (הנוכחית באדום לעומת הנורמלית בכחול) (MdS / 14 במרץ 2020)
איטליה: תמותה כוללת של בני 65+ (הנוכחית באדום לעומת הנורמלית בכחול) (MdS / 14 במרץ 2020)

צרפת: על פי הנתונים האחרונים מצרפת, התמותה הכללית ברמה הלאומית נשארת בטווח הרגיל לאחר עונת שפעת קלה. עם זאת, באזורים מסוימים, במיוחד בצפון-מזרח צרפת, התמותה הכללית בקבוצת הגיל מעל גיל 65 כבר עלתה בחדות על רקע Covid‑19 (ראו איור).

צרפת: תמותה כוללת ברמה הלאומית (למעלה) ובמחוז Haut-Rhin שנפגע קשה (למטה) (SPF / 15 במרץ 2020)
צרפת: תמותה כוללת ברמה הלאומית (למעלה) ובמחוז Haut-Rhin שנפגע קשה (למטה) (SPF / 15 במרץ 2020)

צרפת גם מספקת מידע מפורט על התפלגות הגילאים ועל בעיות בריאותיות קיימות של חולים שנמצאו חיוביים והם בטיפול נמרץ או נפטרו (ראו איור בהמשך):

  • גיל המוות הממוצע הוא 81.2 שנים.

  • 78% מהנפטרים היו בני למעלה מ- 75; 93% היו מעל גיל 65.

  • 2.4% מהנפטרים היו מתחת לגיל 65 ולא היו להם מחלות רקע (ידועות)

  • הגיל הממוצע של חולים בטיפול נמרץ הוא 65 שנים.

  • 26% מהחולים בטיפול נמרץ הם מעל גיל 75; 67% חולים במחלות רקע.

  • 17% מחולי הטיפול הנמרץ הם מתחת לגיל 65 ואינם סובלים ממחלות רקע.

הרשויות בצרפת מוסיפות כי "חלקה של המגפה (Covid‑19) בתמותה הכוללת עדיין לא נקבע."

התפלגות הגילאים של חולים מאושפזים (שמאל למעלה), חולים בטיפול נמרץ (ימין למעלה), חולים הנמצאים בבית (שמאל למטה) ומתים (ימין למטה). מקור: SPF / 24 במרץ 2020
התפלגות הגילאים של חולים מאושפזים (שמאל למעלה), חולים בטיפול נמרץ (ימין למעלה), חולים הנמצאים בבית (שמאל למטה) ומתים (ימין למטה). מקור: SPF / 24 במרץ 2020

ארה"ב: החוקר סטפן מקינטייר (Stephen McIntyre) בחן את הנתונים הרשמיים על מקרי מוות מדלקת ריאות בארה"ב. בדרך כלל יש בין 3,000 ל-5,500 מקרי מוות בשבוע, כלומר משמעותית יותר מהמספרים הנוכחיים של Covid‑19. המספר הכולל של מקרי המוות בארצות הברית הוא בין 50,000 ל 60,000 לשבוע. (הערה: בתרשים למטה, הנתונים למרץ 2020 טרם עודכנו במלואם, ולכן העקום צונח).

ארהב: מקרי מוות מדלקת ריאות בשבוע (CDC / McIntyre)
ארה"ב: מקרי מוות מדלקת ריאות בשבוע (CDC / McIntyre)

בריטניה:

  • ניל פרגוסון (Neil Ferguson) מהמכללה המלכותית בלונדון מניח כעת כי לבריטניה יש קיבולת מספקת ביחידות לטיפול נמרץ לטיפול בחולי Covid‑19.

  • ג'ון לי (John Lee), פרופסור אמריטוס לפתולוגיה, טוען כי האופן בו נרשמים מקרי Covid‑19 מוביל להערכת יתר של הסיכון שמציבה המחלה בהשוואה למקרי שפעת והצטננות רגילים.

נושאים אחרים:

  • מחקר ראשוני שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד הראה כי 20% עד 25% מהמטופלים שנמצאו חיוביים ל- Covid‑19 נמצאו חיוביים בנוסף לשפעת או נגיפי הצטננות.

  • מספר הבקשות לדמי אבטלה בארצות הברית זינק לשיא של יותר משלושה מיליון. בהקשר זה צפויה גם עלייה חדה בהתאבדויות.

  • החולה הראשון שנמצא חיובי בגרמניה החלים כעת. על פי הצהרתו האישית, הגבר בן ה-33 תיאר את חוויית המחלה כ"לא גרוע כמו שפעת".

  • בתקשורת הספרדית מדווחים כי לבדיקות הנוגדנים המהירות ל-Covid‑19 יש רגישות של 30% בלבד, למרות שהיא אמורה להיות לפחות 80%.

  • מחקר שנערך בסין בשנת 2003 הגיע למסקנה כי ההסתברות למות מ-SARS גבוהה ב-84% בקרב אנשים שנחשפו לזיהום אוויר בינוני מאשר בחולים מאזורים עם אוויר נקי. הסיכון גבוה ב-200% בקרב אנשים מאזורים עם זיהום אוויר כבד.

  • הרשת הגרמנית לרפואה מבוססת ראיות (EbM) מבקרת את הדיווחים בתקשורת על Covid‑19: "הסיקור התקשורתי אינו לוקח בחשבון בשום צורה את הקריטריונים לדיווח סיכונים מבוסס-ראיות שדרשנו. הצגת נתונים גולמיים ללא התייחסות לסיבות אחרות למוות גוררת הערכה מופרזת של הסיכון".

26 במרץ, 2020 (II)

  • שבדיה: שוודיה הפעילה עד כה את האסטרטגיה הליברלית ביותר בהתמודדות עם Covid‑19, המבוססת על שני עקרונות: הגנה על קבוצות סיכון, ואנשים עם תסמיני שפעת נשארים בבית. "אם אתה פועל על פי שני הכללים האלה, אין צורך באמצעים נוספים שההשפעה שלהם היא שולית ממילא," אמר האפידמיולוג הראשי אנדרס טנגל (Anders Tegnell). החיים החברתיים והכלכליים יימשכו כרגיל. איום העומס הגדול על בתי החולים לא התממש עד כה, אמר טנגל.

  • מומחית החוק הפלילי והחוקתי הגרמני, ד"ר ג'סיקה האמד (Jessica Hamed), טוענת כי אמצעים כמו עוצר כללי ואיסורי מגע הם הפרה לא מידתית של זכויות חירות יסודיות ועל כן יש להניח שהם "ככלל בלתי חוקיים".

  • דוח הניטור האחרון של אירופה על תמותה כוללת ממשיך להראות ערכים תקינים או מתחת לממוצע בכל המדינות ובכל קבוצות הגיל, אך כעת למעט יוצא מן הכלל אחד: בקבוצת הגיל 65+ באיטליה צפויה תמותה כללית מוגברת כיום (מה שנקרא ציון z מותאם-עיכוב), אך עדיין מתחת לערכי גלי השפעת העונתית של 2017 ו- 2018.

26 במרץ, 2020 (I)

  • ארה"ב: הנתונים האחרונים בארה"ב מה- 25 במרץ מראים מספר הולך ופוחת של מחלות דמויות שפעת ברחבי המדינה, שתדירותן נמצאת כיום הרבה מתחת לממוצע הרב שנתי. ניתן לשלול את צעדי הממשלה כסיבה לכך, מכיוון שהם בתוקף פחות משבוע.

מגמות שפעת בארהב. 25 במרץ 2020מגמות שפעת בארהב. 25 במרץ 2020
ארה"ב: ירידה במחלות דמויי שפעת (25 במרץ 2020, KINSA)

  • גרמניה : דו"ח השפעת האחרון של מכון רוברט קוך הגרמני (Robert Koch Institute) מה-24 במרץ מתעד "ירידה כלל-ארצית בפעילות של מחלות חמורות בדרכי הנשימה": מספר המחלות דמויות השפעת ומספר הביקורים בבתי חולים כתוצאה מהן הוא מתחת לרמה של שנים קודמות וממשיך לרדת כעת. RKI ממשיך: "את הגידול במספר הביקורים אצל הרופא לא ניתן להסביר כרגע על ידי נגיפי שפעת בתפוצה באוכלוסייה ולא על ידי SARS-CoV-2."

שכיחות מחלות בדרכי הנשימה לפי גילשכיחות מחלות בדרכי הנשימה
גרמניה: ירידה בשכיחות מחלות דמויות שפעת (20 במרץ 2020, RKI)

  • איטליה: הווירולוג האיטלקי הנודע ג'וליו טארו (Giulio Tarro) טוען ששיעור התמותה מ-Covid‑19 הוא פחות מ-1% אפילו באיטליה ולכן הוא דומה לשפעת. הערכים הגבוהים מדווחים רק מכיוון שאין הבחנה בין מקרי מוות עם Covid‑19 ובין אלה הנגרמים מהנגיף ומכיוון שמספר האנשים הנגועים (ללא תסמינים) מוערך הערכת-חסר.

  • בריטניה: מחברי המחקר מהמכללה המלכותית הבריטית, שניבאו עד 500,000 מקרי מוות, מצמצמים שוב את תחזיותיהם. לאחר שכבר הודו כי חלק גדול ממקרי המוות שנמצאו חיוביים בבדיקה הם חלק מהתמותה הרגילה, הם מציינים כעת כי שיא המחלה עשוי להגיע כבר בעוד שבועיים-שלושה.

  • בריטניה: הגרדיאן הבריטי דיווח בפברואר 2019 כי גם בעונת השפעת החלשה יחסית של עונת 2018/2019 היו יותר מ-2180 מקרים של אישפוז ביחידות לטיפול נמרץ בבריטניה כתוצאה משפעת.

  • שוויץ: בשוויץ ככל הנראה תמותת היתר כתוצאה מ-Covid‑19 היא אפס. "הקורבן" האחרון שהציגה התקשורת היא אישה בת מאה. עם זאת, ממשלת שוויץ ממשיכה להדק את אמצעי ההגבלה.

25 במרץ, 2020

  • האימונולוג והטוקסולוג הגרמני, פרופסור סטפן הוקרטז (Stefan Hockertz), מסביר בראיון ברדיו כי Covid‑19 אינו מסוכן יותר משפעת עונתית, אלא שהוא פשוט נבחן הרבה יותר מקרוב. הפחד והבהלה שנוצרה על ידי התקשורת וה"תגובה האוטוריטרית" של ממשלות רבות, מסוכנות יותר מהנגיף. פרופסור הוקרטז מציין גם כי מרבית מקרי המוות "מקורונה" כביכול, מתו מסיבות אחרות תוך שנמצאו חיוביים לנגיף. הוקרטז סבור כי עד פי עשרה יותר אנשים מכפי שדווח כבר לקו ב-Covid‑19 אך לא הבחינו בדבר או במעט מאוד.

  • הווירולוג והביוכימאי הארגנטינאי פבלו גולדשמידט (Pablo Goldschmidt) מסביר כי Covid‑19 אינו מסוכן יותר מהצטננות קשה או שפעת. ייתכן אפילו שנגיף ה- Covid‑19 כבר היה בתפוצה בשנים קודמות, אך לא התגלה מכיוון שאיש לא חיפש אחריו. ד"ר גולדשמידט מדבר על "טרור עולמי" שנוצר על ידי התקשורת והפוליטיקה. בכל שנה, לדבריו, שלושה מיליון תינוקות ברחבי העולם ו- 50,000 מבוגרים בארה"ב מתים מדלקת ריאות.

  • פרופסור מרטין אקסנר (Martin Exner), ראש המכון לגהות (היגיינה) באוניברסיטת בון, מסביר בראיון מדוע אנשי בריאות עובדים כיום תחת לחץ, למרות שכמעט ולא חלה עלייה במספר החולים בגרמניה עד כה: מצד אחד, רופאים ואחיות שנמצאו חיוביים לנגיף צריכים להיות בהסגר ולעיתים קרובות קשה להחליף אותם. מצד שני, אחיות ממדינות שכנות, המספקות חלק חשוב מהטיפול, אינן יכולות להיכנס למדינה בגלל גבולות סגורים.

  • פרופסור ג'וליאן נידה-רומלין (Julian Nida-Rümelin), שר התרבות לשעבר ופרופסור לאתיקה בגרמניה, מציין כי Covid‑19 אינו מהווה שום סיכון לאוכלוסייה הכללית הבריאה וכי צעדים קיצוניים כגון עוצר אינם מוצדקים.

  • על פי הנתונים מאוניית השייט Diamond Princess, ג'ון יואנידיס, פרופסור מסטנפורד, הראה כי שיעור התמותה מ-Covid‑19, כאשר מתאימים את התפלגות הגילאים בספינה להתפלגות באוכלוסיה הכללית, הוא בין 0.025% ל- 0.625%, כלומר באיזור של הצטננות קשה או שפעת. יתר על כן, מחקר יפני הראה כי מבין כל הנוסעים שנמצאו חיוביים בבדיקה, ולמרות הגיל הממוצע הגבוה, 48% נשארו חסרי תסמינים לחלוטין; בקרב בני 80-89 48% נשארו חסרי תסמינים, ואילו בקרב בני 70-79 הנתון המדהים הוא 60% שלא פיתחו תסמינים כלל. זה מעלה שוב את השאלה האם מחלות הרקע הקיימות אינן גורם חשוב יותר מהנגיף עצמו. הדוגמה האיטלקית הראתה כי 99% ממקרי המוות שנמצאו חיוביים בבדיקה היו עם בעיה בריאותית קיימת אחת או יותר, ואפילו מבין אלה, רק 12% מתעודות הפטירה ציינו את Covid‑19 כגורם סיבתי למוות.

24 במרץ, 2020

  • בריטניה הסירה את Covid‑19 מהרשימה הרשמית של מחלות מדבקות עם השלכות רציניות (HCID), וקבעה כי שיעורי התמותה הם "נמוכים בסך הכל" .

  • מנהל מכון הבריאות הלאומי הגרמני (RKI) הודה כי הם סופרים את כל מקרי המוות שנמצאים חיוביים בבדיקה, ללא קשר לסיבת המוות בפועל, כ"מקרי מוות מהנגיף". גיל המוות הממוצע הוא 82 שנים, רוב מקרי המוות עם מחלות רקע משמעותיות. כמו ברוב המדינות האחרות, תמותת היתר כתוצאה מ- Covid‑19 עשויה להיות קרובה לאפס בגרמניה.

  • מיטות ביחידות לטיפול נמרץ בשוויץ השמורות לחולי Covid‑19 עדיין עומדות "ריקות ברובן".

  • הפרופסור הגרמנייה קארין מולינג (Karin Mölling), לשעבר יו"ר וירולוגיה רפואית באוניברסיטת ציריך, הצהירה בראיון כי Covid‑19 הוא "לא נגיף רוצח" וכי "הפאניקה חייבת להסתיים".

23 במרץ, 2020 (II)

  • מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר בישראל, פרופסור יורם לאס, אומר כי  הנגיף החדש "פחות מסוכן מהשפעת" ואמצעי סגר "יהרגו יותר אנשים מאשר הנגיף". הוא מוסיף כי "המספרים אינם תואמים את הבהלה" ו"הפסיכולוגיה גוברת על המדע". הוא גם מציין כי "איטליה ידועה בתחלואה העצומה שלה בבעיות נשימה, יותר מפי שלושה מכל מדינה אירופאית אחרת."

  • פייטרו ורנאצה (Pietro Vernazza), מומחה למחלות זיהומיות בשוויץ, טוען שרבים מהצעדים שנכפו אינם מבוססים על מדע ויש לבטל אותם. על פי דברי ורנאצה, בדיקה רחבת-היקף לא הגיונית מכיוון ש 90% מהאוכלוסייה לא יראו תסמינים, והטלת סגר וסגירת בתי ספר הם אפילו "משיגים את התוצאה ההפוכה". הוא ממליץ להגן על קבוצות סיכון בלבד תוך שמירה על פעולה רגילה של הכלכלה והחברה.

  • נשיא התאחדות הרופאים העולמית, פרנק אולריך מונטגומרי, טוען כי אמצעי הסגר כמו באיטליה הם "בלתי סבירים" ו"משיגים את התוצאה ההפוכה" ויש לבטל אותם.

  • בשוויץ, למרות הפאניקה התקשורתית, תמותת היתר היא עדיין אפס או קרוב לכך: ה"קורבנות" האחרונים היו בן 96 בטיפול תומך ובן 97 עם מחלות רקע.

  • הדו"ח הסטטיסטי האחרון של מכון הבריאות הלאומי האיטלקי זמין כעת באנגלית.

23 במרץ, 2020 (I)

  • מחקר צרפתי חדש בכתב העת Journal of Antimicrobial Agents, שכותרתו SARS-CoV-2: פחד לעומת נתונים, מסיק כי "הערכת הבעיה שמהווה SARS-CoV-2 היא ככל הנראה מוגזמת", שכן "שיעור התמותה עבור SARS-CoV-2 הוא לא שונה משמעותית מזה של נגיפים שכיחים מסוג קורונה שזוהו בבית החולים שנחקר בצרפת".

  • מחקר איטלקי מאוגוסט 2019 מצא כי מקרי המוות משפעת באיטליה היו בשנים האחרונות בין 7,000 ל 25,000 בשנה. ערך זה גבוה יותר מאשר ברוב מדינות אירופה האחרות בגלל אוכלוסיית הקשישים הגדולה באיטליה, וגדול בהרבה מכל מה שיוחס ל-Covid‑19 עד כה.

  • בגליון עובדות עדכני, ארגון הבריאות העולמי העולמי מדווח כי Covid‑19 למעשה מתפשטת לאט יותר, לא מהר יותר בכ-50% מאשר שפעת. יתר על כן, נראה כי הדבקה טרום-סימפטומטית נמוכה בהרבה עם Covid‑19 מאשר עם שפעת.

  • רופא איטלקי מוביל מדווח כי "מקרים מוזרים של דלקת ריאות" נצפו באזור לומברדיה כבר בנובמבר 2019, ומעלה שוב את השאלה אם הם נגרמו על ידי הנגיף החדש (שהופיע רשמית באיטליה רק בפברואר 2020), או על ידי גורמים אחרים, כמו רמות הערפיח הגבוהות באופן מסוכן בצפון איטליה.

  • החוקר הדני פיטר גוטשה (Peter Gøtzsche), מייסד Cochrane Medical Collaboration הנודע, כותב כי הקורונה היא "מגיפה של פאניקה המונית" ו"ההיגיון היה אחד הקורבנות הראשונים."

22 במרץ 2020 (III)

  • מודל שחושב במכללה המלכותית בלונדון (Imperial College London) ניבא בין 250,000 ל 500,000 מקרי מוות בבריטניה "מ-" Covid‑19, אולם מחברי המחקר הודו כי רבים מאותם מקרי מוות לא יהיו מעבר לתמותה השנתית הרגילה, אלא חלק ממנה. בבריטניה מתים כל שנה 600,000. במילים אחרות, תמותת היתר תישאר נמוכה.

  • ד"ר דיוויד כץ (David Katz), מנהל ומייסד של מרכז המחקר המניעתי באוניברסיטת ייל, שואל בניו יורק טיימס : "האם המאבק שלנו נגד נגיף הקורונה גרוע מהמחלה? עשויות להיות דרכים ממוקדות יותר להכות את המגיפה."

  • על פי הפרופסור האיטלקי וולטר ריצ'רדי (Walter Ricciardi), "רק 12% מתעודות המוות הראו סיבתיות ישירה לנגיף הקורונה", ואילו בדיווחים פומביים "כל האנשים שמתים בבתי חולים עם נגיף הקורונה נחשבים למתים בגלל נגיף הקורונה". משמעות הדבר היא שיש לצמצם את נתוני המוות האיטלקיים המדווחים על ידי התקשורת לפחות פי 8 כדי למצוא את מספר מקרי המוות בפועל שנגרמו על ידי הנגיף. לכן, בסופו של דבר, מדובר בסך הכל בכמה עשרות מקרי מוות ביום, לעומת תמותה יומית רגילה של 1800 מקרי מוות ועד 20,000 מקרי מוות בשפעת בשנה.

22 במרץ 2020 (II)

  • בשוויץ יש עד היום 56 מקרי מוות שנמצאו חיוביים בבדיקה, כולם היו "חולים בסיכון גבוה" בגלל גילם המתקדם ו/או בעיות בריאותיות קיימות. סיבת המוות בפועל, כלומר מהנגיף או פשוט עם הנגיף, לא נמסרה.

  • ממשלת שוויץ טענה כי המצב בדרום שוויץ (ליד איטליה) הוא "דרמטי", ובכל זאת רופאים מקומיים הכחישו את הדברים ואמרו שהכל תקין.

  • על פי דיווחי העיתונות, עלול להיווצר מחסור בבקבוקי חמצן. הסיבה איננה שימוש רב כיום, אלא אגירה בגלל חשש למחסור עתידי.

  • במדינות רבות כבר קיים מחסור הולך וגובר ברופאים ואחיות. הסיבה לכך היא שעובדי הבריאות הנמצאים חיוביים לנגיף נדרשים להסגר עצמי, למרות שבמקרים רבים הם יישארו ללא תסמינים באופן מלא או במידה רבה.

22 במרץ 2020 (I)

בהתייחס למצב באיטליה: מרבית אמצעי התקשורת הגדולים מדווחים באופן שגוי כי באיטליה יש עד 800 מקרי מוות ביום כתוצאה מנגיף הקורונה. במציאות, ראש פיקוד העורף באיטליה מדגיש כי מדובר במוות "עם נגיף הקורונה ולא מנגיף הקורונה" (דקה 03:30 ממסיבת העיתונאים). במילים אחרות, אנשים אלה נפטרו וגם נמצאו חיוביים לנגיף בבדיקה.

כפי שהוכיחו הפרופסורים יואנידיס ובהקדי, מדינות כמו דרום קוריאה ויפן שלא נקטו אמצעי סגר חוו תמותת-יתר אפסית בהקשר של Covid‑19, ובספינת השייט Diamond Princess נמדד שיעור תמותה באזור הפרומיל, כלומר באותה הרמה או מתחת לשפעת העונתית.

נתוני המוות הנוכחיים שנמצאו חיוביים בבדיקה באיטליה הם עדיין פחות מ- 50% מהתמותה היומית הרגילה באיטליה, שהיא בערך 1800 מקרי מוות ביום. כך יתכן, ואולי אפילו סביר, שחלק גדול מהתמותה היומית הרגילה פשוט נחשב עכשיו למקרי מוות "Covid‑19" (עם תוצאת בדיקה חיובית). זו הנקודה שהדגיש ראש פיקוד העורף באיטליה.

עם זאת, נכון לעכשיו ברור כי אזורים מסוימים בצפון איטליה, כלומר באלה בהם ננקטים אמצעי הסגר החמורים ביותר, חווים עלייה משמעותית במספר מקרי התמותה היומיים. ידוע גם שבאזור לומברדיה 90% ממקרי המוות החיוביים בבדיקה מתרחשים לא ביחידות לטיפול נמרץ, אלא בעיקר בבית. ולמעלה מ- 99% מהמתים סבלו מבעיות בריאות חמורות קיימות.

פרופסור סוחריט בהקדי (Sucharit Bhakdi) כינה את הטלת הסגר "חסרת תועלת", "הרס עצמי" ו"התאבדות קולקטיבית". לפיכך עולה השאלה המטרידה ביותר עד כמה התמותה המוגברת של אנשים קשישים, מבודדים ומתוחים מאוד, עם בעיות בריאות מרובות, עלולה להיגרם למעשה על ידי אמצעי הסגר שנמשכים שבועות.

אם כך אכן הם פני הדברים, יתכן וזה אחד המקרים בהם התרופה גרועה מהמחלה. (ראו עדכון למטה: רק 12% מתעודות המוות מציינות את הנגיף כסיבת המוות.)

אנג'לו בורלי (Angelo Borrelli), ראש השירות להגנת האזרח באיטליה, מדגיש את ההבדל בין מקרי מוות עם נגיף הקורונה וממנו.
אנג'לו בורלי (Angelo Borrelli), ראש השירות להגנת האזרח באיטליה, מדגיש את ההבדל בין מקרי מוות עם נגיף הקורונה וממנו.

21 במרץ, 2020 (II)

  • הטיימס ביפן שואל: יפן ציפתה להתפרצות נגיף הקורונה, היכן היא? למרות היותה אחת המדינות הראשונות שקיבלו תוצאות בדיקות חיוביות ולא הטילה כל סגר, יפן היא אחת המדינות שהכי פחות נפגעו. ציטוט: "גם אם יפן אולי לא סופרת את כל הנדבקים, בתי חולים לא קורסים ולא הייתה שום קפיצה במקרי דלקת ריאות."

  • חוקרים איטלקים טוענים כי הערפיח הקיצוני בצפון איטליה, הגרוע באירופה, עלול למלא תפקיד סיבתי בהתפרצות דלקת הריאות הנוכחית שם, כמו בווהאן לפני כן.

  • בראיון חדש, פרופסור סוחריט בהקדי (Sucharit Bhakdi), מומחה בעל שם עולמי בתחום המיקרוביולוגיה הרפואית, אומר כי האשמת נגיף הקורונה החדש לבדו במקרי המוות היא "שגויה" ו"הטעיה מסוכנת", מכיוון שישנם גורמים חשובים נוספים, במיוחד מצב בריאותי קיים ואיכות אוויר ירודה בערים סיניות וצפון איטליה. פרופסור בהקדי מתאר את האמצעים הנשקלים או המופעלים כבר כ"גרוטסקים", "חסרי תועלת","הרס עצמי" ו"התאבדות קולקטיבית" שיקצרו את תוחלת החיים של הקשישים והחברה לא צריכה להסכים להם.

21 במרץ, 2020 (I)

  • ספרד מדווחת על שלושה מקרי מוות חיוביים בבדיקה בלבד מתחת לגיל 65 (מתוך סך של כ 1000). לא ידוע עדיין על מצבם הבריאותי הקיים וסיבת המוות בפועל.

  • ב- 20 במרץ דיווחה איטליה על 627 מקרי מוות שנמצאו חיוביים ברחבי הארץ ביום אחד. לשם השוואה, התמותה התקינה הכוללת באיטליה היא כ-1800 מקרי מוות ביום. מאז ה-21 בפברואר דיווחה איטליה על 4,000 מקרי מוות אשר נמצאו חיוביים בבדיקה. התמותה הכללית הרגילה במהלך פרק זמן זה היא עד 50,000 מקרי מוות. טרם ידוע באיזו מידה עלתה התמותה הכללית הרגילה, או באיזו מידה היא פשוט הפכה בחלקה להיספר כחיובית בבדיקה. יתרה מזאת, באיטליה ובאירופה הייתה עונת שפעת קלה מאוד בשנת 2019/2020 שחסה על אנשים פגיעים רבים.

  • על פי דיווחי חדשות איטלקיים, 90% מהנפטרים שנמצאו חיוביים באזור לומברדיה מתו מחוץ ליחידות הטיפול הנמרץ, לרוב בבית או במחלקות טיפול כללי. סיבת המוות שלהם והתפקיד האפשרי שמילא הסגר במותם עדיין לא ברור. רק 260 מתוך 2168 אנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה מתו בטיפול נמרץ.

  • בבלומברג מדגישים כי "99% מהאנשים שמתו מהווירוס חלו במחלות אחרות, אומרת איטליה"

מקרי מוות שנמצאו חיוביים לנגיף באיטליה כתוצאה ממחלות קודמות (ISS / בלומברג)
מקרי מוות שנמצאו חיוביים לנגיף באיטליה כתוצאה ממחלות קודמות (ISS / בלומברג)

20 במרץ, 2020

  • על פי דו"ח הניטור האחרון של אירופה, התמותה הכללית בכל המדינות (כולל איטליה) ובכל קבוצות הגיל נשארת בטווח הרגיל עד כה.

  • על פי הנתונים הסטטיסטיים העדכניים ביותר בגרמניה, הגיל החציוני של מקרי מוות שנמצאו חיוביים בבדיקה הוא כ 83 שנים, לרוב עם מחלות רקע קיימות אשר עשויות להיות גורם מוות אפשרי.

  • המחקר הקנדי משנת 2006 שאליו התייחס פרופ' סטנפורד ג'ון יואנידיס מצא כי ווירוס הקורונה של ההצטננות הרגילה עלול לגרום גם לשיעורי מקרי מוות של עד 6% בקבוצות סיכון כמו דיירי מרכזים טיפוליים, וכי ערכות לזיהוי וירוסים הצביעו בתחילה באופן שגוי על זיהום בווירוס קורונה מסוג SARS.

19 במרץ, 2020 (II)

  • דיווח בעיתון האיטלקי Corriere della Sera מציין כי יחידות טיפול נמרץ איטלקיות כבר קרסו תחת גל השפעת בשנת 2017/2018. הם נאלצו לדחות ניתוחים, להורות לאחיות לחזור מחופשה, ואזלו להם תרומות דם.

  • חוקר הנגיפים הגרמני הנדריק שטרק (Hendrik Streeck) טוען כי סביר להניח כי Covid‑19 לא יגדיל את התמותה הכוללת בגרמניה, שבדרך כלל היא בסביבות 2500 איש ביום. שטרק מזכיר את המקרה של גבר בן 78 עם מחלות רקע שמת מאי ספיקת לב, לאחר מכן נמצא חיובי ל Covid‑19 וכך נכלל בסטטיסטיקת מקרי המוות של Covid‑19.

  • לדברי הפרופסור ג'ון יואנידיס (John Ioannidis) מסטנפורד, נגיף הקורונה החדש עשוי להיות לא מסוכן יותר מכמה מווירוסי הקורונה הנפוצים, אפילו בקרב אנשים מבוגרים. יואנידיס טוען כי אין נתונים רפואיים אמינים המצדיקים את האמצעים עליהם הוחלט כעת.

19 במרץ, 2020 (I)

מכון הבריאות הלאומי האיטלקי ISS פרסם דוח חדש על מקרי מוות שנמצאו חיוביים בבדיקה:

  • הגיל החציוני הוא 80.5 שנים (79.5 לגברים, 83.7 לנשים).

  • 10% מהנפטרים היו בני יותר מתשעים; 90% מהנפטרים היו בני למעלה מ-70.

  • לכל היותר 0.8% מהנפטרים היו ללא מחלות רקע.

  • בערך 75% מהנפטרים סבלו משתי הפרעות רפואיות לפחות, 50% סבלו משלוש הפרעות רפואיות קיימות, בעיקר מחלות לב, סוכרת וסרטן.

  • חמישה מהנפטרים היו בני 31 עד 39, כולם עם הפרעות בריאות חמורות קיימות (למשל סרטן או מחלות לב).

  • מכון הבריאות הלאומי טרם קבע ממה בדיוק מתו החולים, ובסופו של דבר מתייחס אליהם באופן כללי כמיתות שנמצאו חיוביות ל-Covid‑19.

18 במרץ, 2020

  • מחקר אפידמיולוגי חדש (טרם פורסם) הגיע למסקנה כי שיעור התמותה מ Covid‑19 אפילו בעיר ווהאן הסינית היה רק 0.04% עד 0.12% ולכן נמוך יותר מזה של שפעת עונתית, שאחוז התמותה שלה הוא בערך 0.1%. כסיבה להערכה המוגזמת של שיעור התמותה מ-Covid‑19, החוקרים חושדים כי בתחילה רק מספר קטן של מקרים נרשמו בוווהאן, מכיוון שהמחלה ככל הנראה לא סימפטומטית או קלה בקרב אנשים רבים.

  • חוקרים סינים טוענים כי ערפיח חורף קיצוני בעיר ווהאן אולי מילא תפקיד סיבתי בהתפרצות דלקת ריאות. בקיץ 2019 כבר התקיימו מחאות ציבוריות בווהאן כנגד איכות האוויר הירודה.

  • תמונות לוויין חדשות מראות כיצד בצפון איטליה יש את הרמות הגבוהות ביותר של זיהום אוויר באירופה, וכיצד זיהום אוויר זה הופחת מאוד על-ידי הסגר.

  • יצרן ערכת הבדיקה ל-Covid‑19 מציין שיש להשתמש בו רק למטרות מחקר ולא ליישומי אבחון, שכן הוא טרם אושר קלינית.

מעלון השימוש של ערכת בדיקת הנגיף Covid‑19
מעלון השימוש של ערכת בדיקת הנגיף Covid‑19

17 במרץ, 2020 (II)

  • פרופסור לאימונולוגיה איטלקי בשם סרג'יו רומנייני (Sergio Romagnani) מאוניברסיטת פירנצה מגיע למסקנה במחקר שנערך על 3000 אנשים כי 50% עד 75% מהאנשים בכל הגילאים שנמצאים חיוביים בבדיקה הם נטולי תסמינים לחלוטין - משמעותית יותר ממה שהונח בעבר.

  • שיעור התפוסה של היחידות לטיפול נמרץ בצפון איטליה בחודשי החורף הוא בדרך כלל 85% עד 90% . חלק או רבים מהמטופלים הקיימים יכולים גם הם להימצא חיוביים בבדיקה. עם זאת, עדיין לא ידוע על מספר עודף של מקרי דלקת ריאות בלתי צפויים.

  • רופא בית חולים בעיר מלגה הספרדית כותב בטוויטר כי כרגע אנשים נוטים יותר למות מפאניקה ומקריסה מערכות מאשר מהנגיף. בית החולים מוצף על ידי אנשים עם הצטננות, שפעת ואולי Covid‑19 והרופאים איבדו שליטה.

17 במרץ, 2020 (I)

  • חתך התמותה נותר תמוה מבחינה וירולוגית מכיוון שבניגוד לנגיפי שפעת, ילדים לא נפגעים וגברים נפגעים בערך פי שניים מאשר נשים. מאידך, חתך זה תואם את התמותה הטבעית , הקרובה לאפס עבור ילדים וגבוהה כמעט פי שניים אצל גברים בני 75 לעומת נשים באותו גיל.

  • צעירים שנמצאו חיוביים בבדיקה ונפטרו, סבלו כמעט תמיד ממחלות קיימות חמורות. לדוגמא, מאמן כדורגל ספרדי בן 21 נפטר ונמצא חיובי בבדיקה, והמקרה עלה לכותרות בינלאומיות. עם זאת, הרופאים אבחנו לוקמיה (סרטן דם) לא מזוהה, אשר הסיבוכים האופייניים שלה כוללים דלקת ריאות קשה.

  • הגורם המכריע בהערכת סכנת המחלה הוא עם כך לא מספר האנשים שנמצאו חיוביים בבדיקה ונפטרו, מספר אשר מוזכר לעתים קרובות בתקשורת, אלא מספר האנשים שמפתחים או מתים הלכה למעשה ובאופן בלתי צפוי מדלקת ריאות (מה שנקרא תמותת-יתר). עד כה ערך זה נותר נמוך מאוד ברוב המדינות.

  • בשוויץ, כמה יחידות טיפול נמרץ עמוסות יתר על המידה רק בגלל המספר הגדול של האנשים שרוצים להיבדק. זה מראה על מרכיב פסיכולוגי ולוגיסטי נוסף במצב הנוכחי.

14 במרץ, 2020

על פי הנתונים האחרונים של מכון הבריאות הלאומי האיטלקי ISS, הגיל הממוצע של מנוח עם תוצאת בדיקה חיובית באיטליה עומד כיום על 81 שנה. 10% מהנפטרים הם מעל גיל 90. 90% מהנפטרים הם בני למעלה מ- 70.

80% מהנפטרים סבלו משתי מחלות כרוניות או יותר. 50% מהנפטרים סבלו משלוש מחלות כרוניות או יותר. המחלות הכרוניות כוללות בעיקר בעיות לב וכלי דם, סוכרת, בעיות נשימה וסרטן.

פחות מ-1% מהנפטרים היו אנשים בריאים, כלומר אנשים ללא מחלות כרוניות קיימות. רק כ-30% מהנפטרים הן נשים.

יתרה מכך, מכון הבריאות האיטלקי מבחין בין אלה שמתו מנגיף הקורונה לבין אלה שמתו עם נגיף הקורונה. במקרים רבים עדיין לא ברור אם האנשים מתו מהנגיף או ממחלות כרוניות קיימות או משילוב של שניהם.

שני האיטלקים שנפטרו מתחת לגיל 40 (שניהם בני 39) היו חולת סרטן וחולה סוכרת עם סיבוכים נוספים. גם במקרים אלה, סיבת המוות המדויקת אינה ברורה עדיין (כלומר אם מהנגיף או ממחלותיהם הקיימות).

העומס החלקי על בתי החולים נובע מהבהלה הכללית של החולים והמספר הגבוה של חולים הזקוקים לטיפול מיוחד או נמרץ. בפרט, יש צורך לייצב את תפקוד הנשימה, ובמקרים חמורים לספק טיפולים אנטי-ויראליים.

(עדכון : מכון הבריאות הלאומי האיטלקי פרסם דוח סטטיסטי על חולים שנמצאו חיוביים בבדיקה ונפטרים, שאישר את הנתונים לעיל.

יש לקחת בחשבון גם את ההיבטים הבאים:

בצפון איטליה יש את אחת האוכלוסיות המבוגרות ביותר ואיכות האוויר הגרועה ביותר באירופה, שכבר הובילה למספר מוגבר של מחלות נשימה ומקרי מוות בעבר וככל הנראה מהווה גורם סיכון נוסף למגיפה הנוכחית.

דרום קוריאה, למשל, חוותה מהלך אירועים מתון בהרבה מאיטליה וכבר עברה את שיא המגיפה. בדרום קוריאה דווחו עד כה רק על 70 מקרי מוות עם תוצאת בדיקה חיובית. כמו באיטליה, הנפגעים היו בעיקר חולים בסיכון גבוה.

עשרות מקרי המוות השוויצריים שנמצאו חיוביים בבדיקה עד כה היו גם הם חולים בסיכון גבוה עם מחלות כרוניות, גיל ממוצע של יותר מ 80 שנה וגיל מירבי של 97 שנים, שסיבת המוות המדויקת שלהם, כלומר מהנגיף או ממחלות קיימות, עדיין לא ידועה.

יתרה מזאת, מחקרים הראו כי ערכות הבדיקה לנגיף הנמצאות בשימוש ברחבי העולם עלולות לתת תוצאה חיובית שגויה במקרים מסוימים. במקרים אלה, ייתכן שהאנשים לא נדבקו בנגיף החדש, אלא באחד ממספר רב של זנים קיימים של ווירוסים מסוג קורונה, המהווים חלק מהמגיפה העונתית של הצטננות ושפעת נפוצה (אשר נמשכת בימים אלה). (1)

לפיכך, האינדיקטור החשוב ביותר לבחינת סכנת המחלה הוא לא המספר המדווח לעיתים קרובות של אנשים ומקרי מוות שנמצאו חיוביים בבדיקה, אלא מספר האנשים שהלכה למעשה ובאופן לא צפוי מפתחים או מתים מדלקת ריאות (מה שנקרא תמותת-יתר).

על פי כל הנתונים העדכניים, עבור האוכלוסייה הכללית הבריאה בגילאי בית ספר ועבודה, ניתן לצפות לביטוי קל עד בינוני של מחלת Covid‑19. יש להגן על אזרחים ותיקים ואנשים הסובלים ממחלות כרוניות קיימות. יש לתכנן את הקיבולת הרפואית בצורה אופטימלית.

ספרות רפואית

(1) Patrick et al., An Outbreak of Human Coronavirus OC43 Infection and Serological Cross-reactivity with SARS Coronavirus, CJIDMM, 2006.

(2) Grasselli et al., Critical Care Utilization for the Covid‑19 Outbreak in Lombardy, JAMA, March 2020.

(3) WHO, Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019, February 2020.

נתוני בסיס

נתוני בסיס חשובים כוללים את מספר מקרי המוות השנתיים משפעת עונתית, שהם עד 8,000 באיטליה ועד 60,000 בארצות הברית; תמותה כללית רגילה, שבאיטליה היא עד 2,000 מקרי מוות ביום; והמספר הממוצע של מקרי דלקת ריאות בשנה, שבאיטליה הוא מעל 120,000.

התמותה הנוכחית מכל הסיבות באירופה ובאיטליה היא עדיין בגדר הרגיל ואף מתחת לממוצע. כל תמותת יתר כתוצאה מ- Covid‑19 צריכה להיראות בתרשימי הניטור האירופיים.

ערפיח חורף (NO2) בצפון איטליה בפברואר 2020 (ESA)
ערפיח חורף (NO2) בצפון איטליה בפברואר 2020 (ESA)

הדרך היחידה להילחם במגיפה היא הכנות.- אלבר קאמי, המגיפה (1947)
"הדרך היחידה להילחם במגיפה היא הכנות."
- אלבר קאמי, המגיפה (1947)

מאמרים קשורים:

back